sobota 24. února 2024

Primeval se vrátí na jaře 2024 s novým románem od Juliana Michaela Carvera!

Patříte-li k pravidelným návštěvníkům tohoto blogu, pak si možná vybavujete můj článek Návrat Primevalu v roce 2025: Co zatím víme, kterým jsem vás překvapil loni 1. dubna. V příspěvku, který jsem tehdy propagoval i videem na svém YouTubovém kanálu, jsem si z vás pěkně vystřelil, svázal jsem vaši nostalgii k seriálu Pravěk útočí a přesvědčil jsem vás alespoň na jeden den, že oblíbená série o časových anomáliích a zvířatech z minulosti i budoucnosti Země pronikajících do současného světa se v nějaké formě skutečně vrátí. Byl to přesně ten smrtící vtípek, ten killing joke, jaké mám rád... kdybych však jen tehdy věděl, jak jsem predikoval skutečnou budoucnost. A tohle, vážení čtenáři, už není vtip!

Před pár dny bylo totiž oznámeno, že se značka Primeval skutečně vrací - ano, je to tak, a dokonce letos na jaře! Stejně jako v aprílovém příspěvku, i nyní vás zcela jistě ujišťuji, že to není žádná novinka ohledně 6. série Primevalu nebo 2. série jeho spin-offu Primeval: New World z roku 2013. Chystá se však vydání nové knihy, konkrétněji románu, doplňujícího druhý jmenovaný seriál z primevalovského světa. A bude canon, stejně jako všechny předchozí romány z tohoto fikčního vesmíru (Primeverse, jak se mu někdy přezdívá). Připomeňme si, že k oblíbenému akčnímu seriálu z let 2007 až 2011, který měl dohromady 5 sérií a 36 dílů, a jenž sledoval osudy proměnlivého týmu řešícího problémy se zvířaty pronikajícími do současné Británie z různých časových období, vyšly celkem čtyři romány. Těmi byly Shadow of the Jaguar, odehrávající se po 3. epizodě 2. série; The Lost Island, který na předchozí román navázal; Extinction Event, jehož děj byl zasazen do doby mezi 2. a 3. sérií; a Fire and Water, zasazený do období mezi 5. a 6. epizodou 3. série. Autory jednotlivých knih byli Steven Savile (Vampire Wars), Paul Kearney (The Ten Thousand), Dan Abnett (DC Rebirth: Aquaman) a Simon Guerrier (Doctor Who: The Time Travellers). Jednu dobu se také hovořilo o možnosti vydání románu odehrávajícího se mezi 4. a 5. sérií Pravěk útočí, ale k jejímu napsání nakonec zřejmě vůbec nedošlo. Dobrá, pro úvod do románové složky Primeverse tohle asi stačí. Přesuňme se nyní k té novince - k opravdovému pátému románu z tohoto fikčního vesmíru a zároveň prvnímu knižnímu spin-offu již jedenáct let nevysílaného seriálu Primeval: New World. Představuje se vám The Ascent (česky Vzestup) od Juliana Michaela Carvera!

Oficiální obal nového románu Primeval: New World - The Ascent. Zdroj: The Primeval Site

Ačkoliv o příběhu nového románu toho zatím moc nevíme - budeme si zkrátka muset počkat na to, až vyjde - je již jisté, že se v něm vrátíme k Evanu Crossovi, kterého v kanadsko-americko-britském spin-offu Primevalu hrál herec Niall Matter, a jeho týmu zabývajícímu se časovými anomáliemi na území Kanady. Vzhledem k tomu, že v první a poslední (třinácté) epizodě Primeval: New World se objevil i Connor Temple, hraný Andrewem Lee Pottsem, můžeme doufat v to, že se v románu objeví též! Kdo ví, čeho se vlastně dočkáme. Autor Julian Michael Carver se rozhodně do dinofikce neponořuje poprvé. Má na svém kontě již loňskou knížku The Tyrant Lizard and Other Science-Fiction Tales či dvojici románů Megacroc a Megacroc: Origins z let 2020 a 2021. Některé jeho příběhy o dinosaurech a cestování v čase se prolínají i s kyberpunkem. Carver na novém románovém spin-offu Primevalu pracoval dva roky, návrat Primeverse byl tedy plánován již předtím, než jsem si z vás loni v dubnu vystřelil! To je vážně zajímavé, co?

Jak jsem již zmínil, o příběhu nového románu dosud nebylo nic oficiálně uvedeno. Na obálce se nachází Albertosaurus, který byl pro Evana Crosse v podstatě tím stejným, co gorgonopsid pro Nicka Cuttera v původním britském seriálu; první zvíře, se kterým to vlastně celé začalo. Otázkou je, co nastane po vydání Vzestupu. Čekají nás další romány? Nebo snad návrat Primevalu na televizní obrazovky či na streamovací služby? Je toto pokus o získání nových fanoušků a známka toho, že se - bude-li kniha úspěšná - staří fanoušci dočkají pokračování? The Ascent je prvním Primeverse médiem vydaným od února 2013, kdy 1. série Primeval: New World skončila! Pokud máte Pravěk útočí i po tolika letech rádi (možná proto, že vám v prvním desetiletí tohoto století ukradl srdce), nesmíte tuto novinku brát na lehkou váhu. Možná se chystá i něco víc...

Primeval: New World byl na rozdíl od svého britského předchůdce o dost méně úspěšný. Jak jsem již zmínil, byl ukončen po první sérii sestávající z třinácti epizod. Byl to nicméně seriál výtečně zpracovaný, a za jeho ukončení mohla jen nízká sledovanost, jež o kvalitě rozhodně nevypovídá. Navíc to byl seriál, který měl dobrou LGBTQIA+ reprezentaci; postava Toby Nance, kterou hrála herečka Crystal Lowe, se v 7. díle vyoutovala jako bisexuálka. Druhý díl se také alespoň povrchně pokusil reprezentovat mytologii indigenních Američanů z Britské Kolumbie. Co se prehistorických antagonistů týkalo, vystupovalo jich v seriálu nemálo; kromě albertosaura třeba ještě kolumbijský megahad Titanoboa, obří děsopták Titanis nebo teropod Daemonosaurus z triasu Nového Mexika. Byl to prostě dobrý seriál s chytlavou znělkou od Andrewa Lockingtona... Co takhle si ji z nostalgie po vstřebání této novinky znovu pustit?


Tak tady to máte! Primeval se v roce 2024 vrací! Člověku se tomu těžko věří, zvláště ví-li, kolik pokusů o revival Primevalu v posledním desetiletí nastalo. O nikdy nevyrobeném animovaném spin-offu jsem se už kdysi zmínil v článku Primeval: Co mělo původně být. I kdyby nový román byl jen jednohubkou, pořád je to velká věc... a pokud se ukáže, že jde jen o nástin toho, co má přijít, pak se můžeme štěstím zbláznit. Primeval není mrtvý!

7 komentářů:

Nikola řekl(a)...

Myslím, že jsem Pravěk útočí viděla, ale to už bude hodně dávno.
Cokoliv se dozvím první dubnový den, si raději ověřím, on je to totiž z mojí zkušenosti vtip vždycky. Jsem ráda, že tenhle článek je pravdivý. Kdoví, co nás čeká. 🙂

Nikola řekl(a)...

K mé velké smůle nemám Kindle a k ještě větší nemám momentálně žádnou čtečku.

Kuzuri řekl(a)...

To je škoda. :( No, jinak než přes Kindle se asi k téhle knize zájemci z Evropy nedostanou.

Nikola řekl(a)...

To je škoda. :( Mám PocketBook, která je mi teď asi na dvě věci ze dvou důvodů. Skončila ji podpora softwaru, takže vlastně ani nevím, jestli si v ní vůbec někdy ještě něco přečtu. Pokud ty se ke knize nějak dostaneš, mohl bys o ní třeba po dočtení napsat. :)

Kuzuri řekl(a)...

Actually, Julian dneska odpověděl jednomu Primeval fandovi, zda je třeba mít čtečku... ne, nemusíš mít čtečku.

Tady jeho tweet: https://twitter.com/JulianMCarver/status/1763191009175867481

Nepotřebuješ mít Kindle, stačí laptop, smartphone nebo počítač, kam si tu apku normálně stáhneš. :) Nemám s tím zkušenosti, ale zakoupenou knížku asi normálně otevřeš i přes ePub. Divil bych se, kdyby to nešlo. Pokud má někdo z čtenářstva blogu zkušenost, můžete se podělit. :)

Kuzuri řekl(a)...

A teď čtu jeho další tweet, ve kterém píše, že Kindle apka stojí jen 99 centů, což je 23 korun. Tohle není drahý. ;)

Nikola řekl(a)...

To je fajn. 🙂 Taky nemám zkušenost. Do čtečky jde všechno automaticky.

Okomentovat

Nejčtenější