sobota 1. dubna 2023

Návrat Primevalu v roce 2025: Co zatím víme

Primeval, česky Pravěk útočí, byl oblíbeným britským sci-fi seriálem, který se vysílal mezi lety 2007 a 2011. Stála za ním společnost Impossible Pictures, založená tvůrci populárního dokumentárního cyklu Putování s dinosaury (Walking with Dinosaurs), a proslavená pořady jako Hluboký oceán (Ocean Odyssey) či Prehistorický park (Prehistoric Park). Primeval byl jejím prvním a také nejoblíbenějším drama seriálem, a zpočátku měl na komerční ITV představovat jakéhosi kompetitora obnoveného sci-fi seriálu Doctor Who, který se pod vedením Russela T. Daviese na BBC v roce 2005 stal znovu hitem. Ačkoliv pro mnoho zájemců o minulost naší planety byl zřejmě Primeval jen jakousi napuchlou televizní zábavou, nekonečně těžící z tehdejší popularity příběhů o setkávání lidí s prehistorickými zvířaty a příběhů o cestování časem, někteří zástupci naší generace digitálních domorodců narozených na konci dvacátého nebo na začátku jednadvacátého století na tomto seriálu vyrostli. A byť nostalgie nikdy nebyla věcí dobrou, zůstává pravdou, že ti, jež se v prvním desetiletí tohoto století zamilovali do všeho pravěkého, se budou k Primevalu rádi vracet do konce svých životů. Primeval skončil z ekonomických důvodů v roce 2011, přičemž jeho pátá řada byla zakončena cliffhangerem, jenž nás měl natěšit na sérii šestou. Ta ale nevznikla, místo toho se v roce 2013 odvysílal kanadsko-americko-britský spin-off Primeval: New World, a ten byl po třinácti epizodách z důvodu nižší sledovanosti ukončen. Primeval zemřel, a jak léta ubíhala, naděje na jeho obnovu byla čím dál menší. Herci ze seriálu, hlavně Andrew Lee Potts a Hannah Spearritt, navštěvovali comic cony v Británii, a každý rok byli tázáni, zda se někdy dočkáme pověstné 6. série. Nechci vás zklamat - pravděpodobně jste se do tohoto příspěvku pustili s tím, že si po přečtení titulku myslíte, že právě ona šestá série bude uvedena v roce 2025. Tak to ovšem není. Nechme si dotěrné hoaxy pro jinou příležitost, a podívejme se na skutečnou budoucnost Primevalu. Franšíza sice na televizních obrazovkách před deseti lety zcela skončila, ale to neznamená, že nemůže být v jiné než televizní formě obnovena. A právě o obnově seriálu v jiné formě - nikoliv o šesté sérii, která už asi nikdy nevznikne - pojednává tento článek. Návrat Primevalu byl oficiálně oznámen 15. března tohoto roku.


Společnost Impossible Pictures na svém twitterovém účtu oznámila, že se Primeval vrátí v roce 2025 jako komiksová série, vydaná jedním z největších komiksových nakladatelství vůbec, a to sice Titan Comics. Zároveň také uvedla, že se dočkáme audio dramatizace této komiksové série, ve které znovu uslyšíme hlasy tří hvězd seriálu. Do primevalovského "rozhlasového dramatu" se vrátí již zmínění Andrew Lee Potts jako Connor Temple a Hannah Spearritt jako Abby Maitland, ale kromě nich uslyšíme znovu i hlas Douglase Henshalla jako profesora Nicka Cuttera, tedy hlavní postavu prvních tří řad seriálu! Zvláště tato informace ve skorých fandomech již léta ukončeného seriálu vyvolala radostné reakce. Jste-li fanoušky Primevalu, pak zřejmě víte, že Douglas Henshall seriál v roce 2009 opustil jen proto, že dal přednost jiným hereckým příležitostem, a jeho postava, charismatický paleontolog se zeleným kabátem, zemřela ve 3. epizodě 3. série, zabita jeho manželkou Helen Cutter, kterou ztvárnila Juliet Audrey. Původní plán pro 3. sérii byl takový, že Cutter vůbec zemřít neměl. Ostatním hercům ze seriálu i fanouškům se po Douglasovi velmi stýskalo, a někteří z nás - dokud jsme tedy ještě v 6. sérii věřili - si přáli Cutterův návrat. Primeval byl přece o čase, o časových anomáliích, dokonce se odehrával ve dvou realitách; od konce 1. série v jiné realitě, než ve které došlo k událostem předchozích šesti epizod. Cutterův návrat by se tedy dal vysvětlit. Jak jsem ovšem uvedl v úvodu článku, Primeval se nevrací na televizní obrazovky, ale jen jako komiks a rozhlasové drama. Opět tedy jakékoliv fanouškovské teorie a sny o 6. sérii, která už zřejmě nikdy nevznikne, odsuňme stranou, a podívejme se alespoň na to, co máme, nebo přesněji, co budeme mít. I proto, že toho vlastně bude docela dost! 

Obnovit deset let mrtvou franšízu, jako je Primeval, komiksovou sérií hned doplněnou o rozhlasové drama je totiž krok docela odvážný, zvláště v dnešním "everything now" klimatu, kdy se na průměrné akční britské seriály z prvního desetiletí tohoto století asi už úplně zapomnělo. Dovoluji si však přijít se zajímavou hypotézou - obnova Primevalu touto formou může být jen začátek. Je možné, že Impossible Pictures se snaží znovu navnadit nejen staré fanoušky, ale i nové čtenáře, posluchače a nakonec diváky. Co tím myslím? Vzpomeňme si na onen nikdy nevzniklý film Primeval, kvůli kterému se Tim Haines a Adrian Hodges - producenti Pravěk útočí - setkali s vysoce postavenými zástupci amerického filmového studia Universal Pictures, stojícího mj. i za sérií Jurský park (Jurassic Park). Později se údajně filmová práva dostala do vlastnictví Warner Bros. Ačkoliv se tvůrci seriálu nechali už před více než deseti lety slyšet, že ze setkání s hollywoodskými hlavami nic nevzešlo, je možné, že o filmová práva na Primeval by časem některé studio - a ne nutně Universal či Warneři - mohlo mít zájem. I o Doctor Who má nyní zájem studio Disney, které s BBC pracuje na nové verzi seriálu, včetně epizod vyrobených k příležitosti jeho 60. výročí. Je toto první krok k probuzení zájmu o Primeval? Možná. Vždyť nyní nadšeně očekávaný návrat animovaného Avatara - univerza z kanálu Nickelodeon sestávajícího ze seriálů Avatar: The Last Airbender (2005-08) a Legend of Korra (2012-14), které se celovečerním filmem vrátí v roce 2025 - byl umožněn i tím, že v posledních takřka deseti letech oblíbená franšíza žila právě na stránkách komiksů a dokonce i dvou románů! Nechci zde vytvářet falešné domněnky, kdysi očekávaný "Primeval movie" vůbec nebyl oznámen, ale kdo ví, co mají lidé z Impossible Pictures za cíl. Jisté je už to, že návratem Primevalu v komiksové a rozhlasové formě o franšízu probudili nějaký zájem!



V dalším tweetu, zveřejněném 23. března, uvedla společnost Impossible Pictures, že scénáristou prvních tří sešitů z nové, zatím nepojmenované komiksové série bude Mark Wright, přičemž je nakreslí John Stokes. Oba pracovali třeba na komiksových příbězích ze světa Doctor Who; Mark Wright má za sebou sérii příběhů o 12. Doktorovi (hraném v seriálu Peterem Capaldim) publikovaných v Doctor Who Magazine, a John Stokes pracoval například s mým oblíbeným spisovatelem Alanem Moorem na příbězích z Doctor Who Magazine v roce 1980; mimoto Stokes pracoval na komiksech z vesmíru Star Wars nebo ze světa franšízy Vetřelec (Alien). Dále Impossible Pictures uvedly, že se v komiksovém Primevalu dočkáme návratu našich starých známých predátorů z budoucnosti, ale také gorgonopsida! Ano, "trochu moc velký" permský vlk učiní v komiksu též svůj comeback... Už bylo na čase, vždyť kvůli němu všechno to běhání za anomáliemi začalo!

K návratu Primevalu v rozhlasové podobě se na Twitteru vyjádřil i Andrew Lee Potts, přičemž zprávu doplnil o gif s oblíbenou Connorovou hláškou "it's pretty sexy stuff":


Andrew zároveň potvrdil, že nahrávání audio dramatizace komiksové série započne už příští rok, tedy v roce 2024. Samozřejmě se můžeme ptát, zda bude komiks hotový třeba už rok před vydáním, což působí nepravděpodobně, ale je možné, že k nahrávání dojde třeba na podzim nebo až v prosinci 2024 - to přesně nevíme. Kurióznější je, že v tweetu uvedl: "Nemohu se dočkat toho, až vkročím do nahrávacího studia s Hannou, Douglasem a dalšími přáteli!" Kdo mají být ti "další přátelé"? Uslyšíme v audio dramatizaci i hlasy dalších herců ze seriálu? Vrátí se Lucy Brown jako Claudia Brown/Jenny Lewis, Juliet Audrey jako Helen Cutter nebo snad i Ben Miller jako otravný James Lester? Budou tyto a další postavy vystupovat v chystaném komiksu? Těžko říci, to zatím nebylo oficiálně potvrzeno. 

Avšak vzhledem k tomu, že produkovat komiks a rozhlasové drama je mnohem levnější, než televizní seriál, je možné, že si tvůrci budou moci dovolit zahrnout v příběhu všechny tyto postavy, a že se do jejich rolí výše uvedení herci vrátí. O čem konkrétně primevalovský komiks bude, to zatím nevíme. Bude to sequel, bude to šestá série v komiksové formě? Bude to spíše jakýsi "inbetweenquel", odehrávající se mezi jednotlivými epizodami? Bude to příběh z doby mezi 2. a 3. sérií? A je právě to důvod, proč o Stephenovi nepadlo ani slovo? To všechno jsou už jen hypotézy. Mohu vám však slíbit, že vás o primevalovském komiksu a jeho audio dramatizaci budu nadále informovat!


Primeval není mrtvý! Nyní, když se jedno z nejznámějších děl Impossible Pictures vrací, je možné, že se dočkáme i nějakého návratu Prehistorického parku, třeba také alespoň v komiksové podobě? To ukáže jen čas! V každém případě máme, na co se těšit, a kdo ví, možná je to tak, jak jsem to uvedl výše - že primevalovský komiks a rozhlasové drama nás mají jen navnadit na něco mnohem většího!

1 komentář:

Kuzuri řekl(a)...

Apríl! ;) Primeval se bohužel nevrací, ani jako komiks, ani jako rozhlasová hra... :(

Pokud jste naletěli, doporučuji příště si pořádně dohledat všechny možné zdroje takové informace. :)

Okomentovat

Nejčtenější