pátek 28. dubna 2023

Obrázek týdne 28. 4. 2023

Duben je skoro u konce! Avšak ještě předtím, než vkročíme do posledního dubnového víkendu, po kterém nás čeká 1. máj, ukáži vám další obrázek, který si za poslední týden získal mou pozornost. Protentokrát nejde o nějaký nový paleoart, ale o starší dílo Steva Kirka z knihy The Big Book of Dinosaurs, která byla vydána v New Yorku roku 1989. Co na něj říkáte?


Popisek k obrázku: Samice saltasaura, téměř devítimetrového sauropodního dinosaura, se prochází po břehu vysychajícího jezera. V bahně vytváří svými sloupovitými končetinami mohutné šlépěje, které se zřejmě brzy zaplní vodou, kterou bláto obsahuje. Zvíře se zde nepohybuje bezmyšlenkovitě; míří k nedalekému hustému lesnímu porostu, na jehož okraji se hodlá napást. Velký, třítunový býložravec jako tento potřebuje každý den spást nemalé množství zelené vegetace, aby si udržel svůj metabolismus. Možná někde na břehu jezera najde samice i pár pěkných gastrolitů - kamenů, které spolkne, aby se jí listy cykasů lépe trávily. Před možnými útočníky, kteří se v lese jistě skrývají, chrání saltasauřici kostěnné osteodermy, pokrývající její záda. Má je ve dvou formách; některé jsou oválné, a dlouhé takřak dvanáct centimetrů, a nesou výrazný, zašpičatělý kýl, další jsou pak kulaté, a mají sotva pár sedm milimetrů, přičemž tvoří spoje mezi oněmi mnohem většími osteodermy. S opancéřovanými zády se Saltasaurus nemusí obávat přímo smrtelného útoku, alespoň nyní v dospělosti, kdy jsou osteodermy tvrdé. Scéna se odehrává v Patagonii před 70 miliony roky.

V příštích měsících byl rád vyrovnal nerovný počet příspěvků do této rubriky, ve kterých jsou nové malby prehistorických živočichů, s příspěvky obsahujícími staré rekonstrukce - není totiž na škodu občas si připomenout, jak byli dávno vymřelí živočichové vnímáni před několika desítkami let.
Ještě s vámi chci sdílet tento tweet Bratislavského regionálního ochranářského sdružení; oblíbený televizní přírodovědec Nigel Marven se vrátil na Slovensko, a navštívil mokřad v blízkosti Čiližské Radvaně. Pro svůj nadcházející dokument o slovenské přírodě také natáčel tetřeva, přičemž video ze setkání s ním umístil na svůj twitterový účet.
O víkendu vás čeká slíbená dubnová část dokumentárních novinek! 

Žádné komentáře:

Okomentovat

Nejčtenější