sobota 1. dubna 2023

Který pravěký tvor to je? Týden 31. - Výsledek

To nám ten týden ale rychle utekl! Je na čase uvést, které zvíře jsem čtyřmi nápovědami vydanými od pondělí do čtvrtka v rámci 31. týdne kvízu "Který pravěký tvor to je?" vlastně popisoval. Tak o které zvíře tedy šlo?

Zopakujme si to. Podle první nápovědy byl tento tvor karnivorním dinosaurem, jenž žil ve svrchní juře. Podle nápovědy druhé paleontologové vědí, že se živil malými bezobratlými, ještěrkami (včetně jistého zástupce čeledi Bavarisauridae - tím je myšlen Bavarisaurus) a zástupci řádu hatérií. Třetí nápověda tvrdí, že do 90. let byl tento dinosaurus považován za toho nejmenších z neptačích, přičemž jeho menší druh (z Bavorska) dosahoval maximální délky 75 centimetrů, a větší druh (z Francie) až délky 1,4 metru. A poslední nápověda uvádí, že tento malý teropod vystupoval v několika filmech ze série Jurský park, přičemž v chronologicky prvním filmu, v němž vystupuje (což je Ztracený svět, tedy druhý díl), je identifikován pod jiným jménem (Procompsognathus triassicus). Je tedy jasné, že popisovaným zvířetem byl...

Compsognathus!


4 komentáře:

Dracovenator03 řekl(a)...

To je škoda, zúčastnil bych se toho. V poslední době sem moc nechodím.

Kuzuri řekl(a)...

Snad to není kvůli Ekofašounovi, hele... Landonovo pravičácké smýšlení lidi děsí.

Dracovenator03 řekl(a)...

Né, toho teprve budu číst, ale trošku se bojím, že jsou tam docela hnusné věci. Tvůj blog nenavštěvuji, protože mám nedostatek času.

Kuzuri řekl(a)...

No, ne, že bych chtěl hrát na omezení věku, ale rozhodně je to dospělejší příběh, než kterýkoli předchozí. Je o člověku, který je produktem patriarchátu, privilegia, a který je definovaný sexuální represí, internalizovanou misantropií a neschopností soucítit... prostě ukázkový pravičák. Abych pravdu řekl, s pravičáky jsem se setkal i třeba v internetových kruzích zaměřených na svět přírody, na dinosaury... třeba Blog.cz, v tamních na přírodu orientovaných kruzích se misantropové, islamofobové a queerfobové rodili taky... takže inspiraci pro Landona jsem hledal u pár skutečných lidí, je to vlastně příběh o nich. Je to antifašistická povídka o tom, kam nevzdělaného, privilegovaného, pravicově smýšlejícího člověka může život dovést. Prostě tragik... hlavní je ho pochopit a pak vyřešit strukturální problémy, které vedly k jeho zakonzervování a nenávisti k ostatním. Až si Ekofašouna přečteš, dej mi vědět. :) Budu rád za názor.

Okomentovat

Nejčtenější