pátek 31. března 2023

Obrázek týdne 31. 3. 2023

S Obrázky týdne jsem za tento měsíc velmi spokojený. Začali jsme trpasličími mamuty z kalifornských Channel Islands, podívali jsme se pod vodu za krokodýlem proplouvajícím mezi nohama sauropodů, pozorovali jsme chápany interagující s glyptodonem, a užili jsme si pohled na skokana zeleného v blízkosti leknínu. Tímto Obrázkem týdne se vrátíme do druhohor. Jeho autorem je Gabriel N. Ugueto, jehož díla jsem již několikrát v rámci této rubriky propagoval. Toto velmi podařené dílo zhotovil před více než dvěma roky, ale protože se o druhu dinosaura, jenž je na něm zobrazen, v poslední době dosti hovořilo, znovu ho umístil na svůj twitterový účet. Krása, že?


Popisek k obrázku: Samčí pár neotheropodů druhu Sinosaurus triassicus prožívá velmi intimní chvilku. Po několikaminutových námluvách se k sobě oba dinosauři přiblížili, a začali se vzájemně dotýkat. Jeden projíždí špičkou čenichu načechrané peří na spodku krku svého partnera, nasává jeho pach, a zavírá u toho oči, zatímco druhý důvěrně vkládá hlavu mezi druhovy vysoké hřebeny. Při vzájemném lísání samci vydávají hrdelní zvuk podobný kočičímu předení, kterým se vzájemně informují o tom, že jsou spokojeni. Jejich vztah může trvat dlouho, přinejmenším několik týdnů, měsíců, anebo možná i let, vybírají-li si sinosauři své partnery a partnerky na dlouhou dobu. Stejnopohlavní páry nebyly mezi neptačími dinosaury ničím neobvyklým, zrovna tak jako nejsou ničím neovyklým mezi v současnosti žijícími ptačími druhy, rovněž jako mezi zástupci jiných skupin obratlovců. Je možné, že podobně jako samčí páry tučňáků, i tito dva sinosauří samci adoptují osiřelé mládě svého druhu, případně přijmou zavržené vejce, a vychovají mládě. Typům vztahů, partnerství, způsobům výchovy potomstva a vzájemné pomoci mezi zástupci rozličných druhů, a tedy i těch dinosauřích, se meze nekladou. Sinosaurus byl až 5,5 metru dlouhý masožravý dinosaurus, žijící ve spodní juře na území Číny; jeho pozůstatky jsou známy z provincie Jün-nan. Tato scéna se odehrává před 198 miliony let.

Když se nad tím zamýšlím, nikdy jsem mezi Obrázky týdne nezařadil paleoart, který by zobrazoval dinosauří námluvy, případně námluvy jiných druhů živočichů - vzájemné boje mezi zástupci stejného druhu, třeba o potravu nebo o partnery, nepočítám. Doufám tedy, že všem romanticky smýšlejícím jsem dal to, po čem toužili!
Co dalšího vás v brzké době na Blogorgonopsidu čeká? Zbývá vyhodnotit jednatřicátý týden kvízu "Který pravěký tvor to je?", a vy máte čas ještě do zítřejšího poledne zkusit v něm štěstí! Jinak mohu slíbit i osmou kapitolu Ekofašouna. Náš pochybný Landon, totální tragik s těmi nejvíce zpátečnickými názory, totiž nehodlá přestat ve svém řádění, a já vás mohu ujistit, že zelený anarchista Colin se s ním střetne již velmi, velmi brzy.
Také plánuji ještě jeden týden kvízu "Který pravěký tvor to je?" v dohledné době, někdy v dubnu. Mohu však také slíbit další popisek hada!

Žádné komentáře:

Okomentovat

Nejčtenější