pátek 17. března 2023

Obrázek týdne 17. 3. 2023

Další pátek rovná se další Obrázek týdne! Takovou rovnici vás asi ve škole nenaučili, co? Tentokrát se podíváme na nádherné dílo od uživatele Xtinct Design, jehož obraz trpasličích mamutů z Channel Islands jsem do obrázkové rubriky zařadil před dvěma týdny (zatímco jsem slavil šesté výročí vydání suprového x-menovského filmu Logan). Krása tohoto obrazu je v jeho realističnosti - vypadá opravdu jako fotka, kterou pořídil nějaký cestovatel časem. Momentka z pravěké Jižní Ameriky... No, dál už to nebudu protahovat, přejděme společně k mému možná lehce domýšlivému popisku tohoto parádního díla.


Popisek k obrázku: Čtyři malpy hnědé (Cebus apella) obklopily obrněného chudozubého savce glyptodona, a zvědavě ho zkoumají. Jedna z opic dokonce vyšplhala na jeho zádový krunýř, a pokouší se o něj rozbít tvrdou skořápku ořechu. Glyptodon ale není jako kámen, o který může ořechem tlouci tak dlouho, dokud se jeho skořápka neotevře. Tento velký pravěký bratránek pásovců totiž není zrovna dvakrát trpělivý, a jeho nervozita nejen z malpy na krunýři, ale také ze tří dalších, pomalu stoupá. Jiná opice mu sahá na hlavu v domněnce, že mu to nevadí, ale příšerně se mýlí. Avšak než se Glyptodon nevítaným hostům začne bránit, je v jihoamerické pampě docela klid. Malpy se ve fosilním záznamu objevují už před 6,2 miliony let, a s glyptodonem, který žil před 2,5 milionu až 11 000 lety, se jistě setkávaly. Velký obraněný býložravec byl alespoň stopětasedmdesátkrát těžší, než největší zvážený exemplář malpy hnědé! Tato scéna se odehrává v severní části Brazílie před 1,5 milionem let.

Příští Obrázek týdne se bude nést v duchu jara, které oficiálně započne příští týden!
Velká novinka, kterou s vámi musím sdílet, je, že Forgotten Bloodlines: Agate získal od dárců - možná jste mezi nimi i vy - potřebnou částku pětasedmdesáti tisíc dolarů, takže nakonec vyjde, ač to nyní vypadá, že až v roce 2025. Maxovi můžete pořád poslat peníze přes Kickstarter; každý finanční dar se počítá. Každý týden to opakuji, ale mějte na vědomí, že Forgotten Bloodlines není dílem některé z velkých korporací, ale nezávislým uměleckým projektem o miocénní fauně Nebrasky! Kdo chce korporátní produkty jako 65, Godzilla nebo další Jurský svět? Nezávislé projekty jako Forgotten Bloodlines jsou dle mého mnohem cennější!
Zítra se dočkáte šesté kapitoly mého antifašistického příběhu Ekofašoun, ve kterém si donedávna Landon dělal, co se mu zachtělo - než byl za napadeního jednoho z lidí, které tolik nenávidí, zatčen. Dostanou ho jeho zpátečničtí kolegové z té kaše? Jinak také začínám pracovat na nové části mého měsíčníku nových přírodovědných dokumentech, ale ta vyjde až příští víkend!

2 komentáře:

Kuzuri řekl(a)...

As you know, friends, I like my politics very left-wing... ;) However, it is very difficult for me not to think of my former Blog.cz paleo-dino-nature comrades as anything but right-wing... ;) Pro vás, staří přátelé:

Pravičáci milují slovo "woke". A jak jsem psal ve článku o zrušení Autumnwatch - o zrušení přírodovědného pořadu jen proto, že je politicky moc nalevo... jen proto, že je pro pár konzerv až moc komunistický ;) - je pro ně opravdu těžké slovo "woke" definovat. So, comrades, what does "woke" actually mean? ;)

No, vypadá to, že oblíbené slovo pravičáků nejsou schopni definovat ani high-profile pravičáci... jako třeba Bethany Mandel. Nikdy jsem o ní neslyšel, proč bych taky tyhle lidi vyhledával... but umm... this was funny!

https://www.youtube.com/watch?v=wRNQkjouI4Y&ab_channel=NovaraMedia

Pro všechny anti-wokeisty... Can you relate to her? :D :D :D 'cause I'm sure you do, comrades... I'm sure you do! :D

Kuzuri řekl(a)...

Btw pro pravičáky je "woke" všechno, co se jim nelíbí... Když je v nějakém americkém filmu "moc" afroamerických herců (z jejich pohledu samozřejmě, protože právě pravičáci si lidi rozdělují na základě rasy apod.), je ten film pro ně "woke". A mohli bychom jít dál... Anti-wokeisté jsou ultrapravičáčtí tragici, kteří sní o světě bílých, dobře situovaných heterosexuálních mužů, kteří jako za starých časů kontrolují vše... Moc "woke" je pro ně i Blogorgonopsid, protože guess what, tenhle blog byl vždycky tak trošku socialistický... až na to, že si to někteří lidi dlouho neuvědomovali... Takže to video je pro vás, staří a naštěstí již vyhynulí přátelé. You guys are fantastic! :D I love you... :D :D :D

Okomentovat

Nejčtenější