pátek 24. března 2023

Obrázek týdne 24. 3. 2023

Žabí týden 2023 pokračuje, a vlastně již také končí. Sliboval jsem, že příspěvků v rámci letošní oslavy žab na mém blogu bude trochu méně, a tímto Obrázkem týdne je v podstatě zakončím. Také jsem sliboval, že tento příspěvek do obrázkové rubriky se bude nést v duchu jara, které nám v uplynulém týdnu oficiálně začalo. Po dlouhém hledání fotografie, se kterou bych byl spokojený, jsem narazil na toto velmi pěkné dílo z webu Mapio.net, a velmi se mi zalíbilo. Jaký je váš názor?


Popisek k obrázku: Skokan zelený (Pelophylax kl. esculentus) odpočívá na vodní hladině v blízkosti leknínu hvězdovitého červeného (Nymphaea nouchali var. caerulea). Vůbec se nepohybuje, a jeho tělo zahřívají intenzivní sluneční paprsky. Může v této pozici vydržet klidně několik desítek minut, nevyruší-li jej třeba užovka obojková (Natrix natrix), která tento rybník také obývá. Vodní plocha, v jejímž středu se obojživelník nachází, není příliš velká, a je udržována člověkem. Tento klepton skokana zeleného, anglicky nazývaný "edible frog" ("jedlá žába"), je hybridem skokana krátkonohého (Pelophylax lessonae) a skokana skřehotavého (Pelophylax ridibundus). Je schopen se rozmnožovat, a to hybridogenezí, což je v podstatě hemiklonální forma reprodukce, fungující ještě u několika dalších skupin hybridů skokanů z rodu Pelophylax. V dospělosti dorůstají samci těchto skokanů délky - od nozder po kloaku - 5 až 9 centimetrů, samice mohou mít až 11 centimetrů. Červený leknín, který záběru dodává kouzlo, je varietou jinak běžně modrého N. nouchali, a přirozeně se nevyskytuje; je výsledkem kultivace, a pravděpodobně se jako okrasná rostlina pěstoval už ve starém Egyptě, byť má podle jedné studie z roku 2012 blíže k mexickému druhu N. gracilis, než k pravému leknínu hvězdovitému, jenž pochází z jižní Asie. Tato fotografie byla pořízena ve vesnici Arnakke, v Dánsku.

Krásný doplněk k včerejšímu obrázkovému článku, co myslíte? Kéž by takový rybníček existoval někde v té městské džungli, kterou obývám. Prahu zpátky žábám! Give Prague back to frogs!
Zítra vás čeká sedmý Ekofašoun. A mohu vám slíbit, že se pomalu začneme dozvídat, odkud Landonovy nenávistné názory pramení. Vrátíme se tak trochu zpět v čase, a nahlédneme do dětství našeho zpackance. Připravte si kapesníčky.
V neděli se dočkáte dalších dokumentárních novinek, a že budou skvělé! A příští týden se na blog vrátí kvíz "Který pravěký tvor to je?". Že jste to teď, v březnu, nečekali? Neříkejte, že jste měli za to, že Blogorgonopsid má nějaká pravidla, přátelé! Každopádně doufám, že se vám letošní Žabí týden, sestávající z pěti příspěvků, líbil, a že si nenecháte ujít ani ten další - zase za rok!

Žádné komentáře:

Okomentovat

Nejčtenější