pátek 3. března 2023

Obrázek týdne 3. 3. 2023

První březnový pátek tohoto roku není určen jen pro Obrázek týdne, ale též pro malou oslavu a zárověň šestileté výročí vydání filmu nijak nesouvisejícího s tématem tohoto blogu (viz menu). Ano, Logan (u nás v kinech promítán jako Logan: Wolverine), tedy závěrečný film z trilogie Wolverine, desátý film filmové série X-Men a na dlouho i poslední x-menovský film s Hughem Jackmanem (který se však do této role vrátí už za dva měsíce, kdy započne natáčení třetího Deadpoola), vyšel 3. března 2017. Vy jste ale na tento blog dnes jistě nezavítali, abyste si připomněli filmovou verzi oblíbeného mutanta s adamantiovými drápy - jste tu kvůli Obrázku týdne, a to já naprosto chápu. Takže to dál nebudu protahovat, a ukáži vám toto překrásné dílo paleoartisty vystupujícího na Twitteru pod přezdívkou XtinctDesign. Během uplynulého týdne jsem na něj narazil úplně náhodou, a hned mi bylo jasné, že jej mezi Obrázky týdne zařadím! Co na něj říkáte?


Popisek k obrázku: Trojice trpasličích mamutů druhu Mammuthus exilis se potuluje v blízkosti pláže ostrova Santa Cruz, tvořícího slavné kalifornské souostroví Channel Islands. Většina obyvatel písečné hranice mezi mořem a travnatou plání jim nevěnuje pozornost; jen jeden ze stovek a stovek rypoušů severních (Mirounga angustirostris) zvedá hlavu ze země, a trojici drobných chobotnatců si s podezřením prohlíží. Naopak nelétavá mořská kachna Chendytes lawi, která je mu blíže, vůbec rypoušího samce nezajímá. Ostatní ploutvonožci se vyvalují v paprscích pozdně odpoledního slunka, a v pozadí spolu dva samci rypoušů zápasí. Mamutí trojice nejspíše hledá dobré místo k pastvě. Na kraji rypouší kolonie se nebude zdržovat dlouho. Trpasličí mamuti z Channel Islands dosahovali v kohoutku výšky 1,72 metru a celkové hmotnosti 760 kilogramů. Na jejich vyhynutí měla nepochybně podíl klimatická změna, ke které došlo na konci pleistocénu. Tato scéna se odehrává před 12 000 lety, nepříliš dlouho předtím, než tito pozoruhodní tvorové nenávratně zmizeli.

XtinctDesign na svém twitterovém účtu v posledních týdnech sdílel více svých mamutích rekonstrukcí - doporučuji podívat se na ně!
A nyní ještě uvedu novinku, jejíž zmínku jsem slíbil ve včerejším článku věnovaném dokumentu Wild El Salvador od Nigela Marvena, vydaném včera na streamovací službě MagellanTV. Poslední dny jsou pro přírodovědné dokumenty opravdu úžasné; 2. března AppleTV+ oznámila, že letos v květnu bude vydána 2. série Prehistoric Planet, nyní již legendárního dokumentu ve stylu Planety Země II (a dalších superlandmarks), vyprávěného samozřejmě Davidem Attenboroughem! Stejně jako minulý rok, i 2. série Prehistorické planety vyjde v rámci týdenního mega-eventu na již zmíněné streamovací službě. Víme již, že Hans Zimmer, Anže Rozman a Kara Talve se vrací ke skládání hudby pro seriál... Skvělá novinka, že?
Co dalšího můžete čekat na mém blogu v příštích dnech? Od horlivého psaní o dokumentech si dám na nějaký čas přestávku, a konečně se vrátím k projektu Šupinatí z Jihoafrické republiky! Také vám slibuji napsání nějakých paleontologických příspěvků. Ale hlavně - zítra vyjde 4. kapitola Ekofašouna! Od předchozích tří se bude v něčem odlišovat, neboť v jejím středu nebude náš nechutný násilník. Seznámíme se s někým, kdo... ahh, to bych toho prozradil moc. Určitě sem zítra zavítejte!

Žádné komentáře:

Okomentovat

Nejčtenější