pátek 7. dubna 2023

Obrázek týdne 7. 4. 2023

Po článku napsaném k příležitosti třetího Mezinárodního dne asexuality je tu první letošní dubnový Obrázek týdne! Autorem tohoto výtečného díla je Julio Lacerda, a jde o jeho pátou malbu umístěnou do této rubriky (naposledy jsem vám jedno z jeho děl prezentoval ke konci května 2022). A je to dost možná jeden z úplně nejlepších obrazů, které kdy Julio zpracoval. Uznejte, že jste si na chvíli mysleli, že je to fotografie?


Popisek k obrázku: Velká šavlozubá šelma rodu Megantereon odpočívá v savaně za večerního ticha. Má plné břicho, a tráví maso, kterým se cpala celé odpoledne. Lebka ležící po její pravé tlapě však nepatří zvířeti, které dnes kočka zabila. Snad jde o pozůstatek jedné z jejích předchozích obětí. Dnešek byl horký, a přestože se se západem slunce vzduch ochlazuje, Megantereon stále otevírá tlamu. Takto rozvalený tu vydrží až do setmění, kdy pravděpodobně usne. V době od pozdního miocénu do středního pleistocénu se na naší planetě vystřídalo osm známých druhů megantereona. Tento rod machairodontinů z tribu Smilodontini byl rozšířen po Eurasii, Africe a Severní Americe, a připomínal tělesnou stavbou dnešního jaguára, byť trochu vytuněného. V kohoutku dosahoval výšky 72 centimetrů a mohl vážit i 150 kilogramů. Kromě koní lovil třeba i býložravé savce z čeledí nosorožcovitých a slonovitých. Z Gruzie je známa také lebka člověka druhu Homo erectus, nesoucí stopy po šavlovitých špičácích této kočky. Pro naše předchůdce tedy nebylo radno si s tímto velkým karnivorem zahrávat. Tato scéna se odehrává v Severní Americe před 800 tisíci roky.

O víkendu můžete očekávat devátou kapitolu příběhu Ekofašoun, ve kterém se již environmentální reakcionář Landon Kaelber střetl s ekoanarchistou a antifašistou Colinem Yarboroughem a jeho přáteli. Co bude následovat? Bude brzy řádění nenávistného krajního pravičáka u konce nebo provede ještě horší věci?
Zvažuji také návrat kvízu "Který pravěký tvor to je?", opět na jeden týden. Čekejte však i článek na paleotéma! Užijte si zbytek týdne, a pokud bude trochu teplo, vyražte ven za obojživelníky! Z nedávné zkušenosti vím velmi dobře, že jsou již venku!

1 komentář:

Kuzuri řekl(a)...

I like my politics... ;) Takže nemůžu odolat sdílet s vámi pár věcí, co mě dnes odpoledne zaujalo. Mimochodem, z mojí političnosti se stal na jednom discordovém serveru meme. :D I MADE IT!!! The revolution has begun!!!

Vzhledem k tomu, co se v současné době děje v Americe, podporuji (a vždycky jsem podporoval), aby queers měli přístup ke střelným zbraním a mohli se bránit. Jo, i zbraně jsou teď "woke", republikáni - milovníci pistolí a sapíků - se můžou zbláznit:
https://twitter.com/Esqueer_/status/1644308951310237697

A tohle mě opravdu rozesmálo:
https://twitter.com/PastelStarBrite/status/1644313422408867841

Už vidím tu budoucnost...
Konzervativci & fašisti: Všechno je woke! Nic nám nezbývá... whatever, budem žít jednoduchý život...
Anarchoprimitivisté: VÍTEJTE MEZI NÁMI!
Konzervativci & fašisti: Ku*va.

Tenhle vtípek jsem taky někde posílal, ale v angličtině, a měl docela úspěch. ;) A jo, mimochodem, kdyby to někdo nepochopil, dělám si ze všech těch lidí politicky napravo srandu. V tuhle chvíli, kdy každého - podobně jako Landon - nazývají "woke" a "neomarxistou", ale sami ty pojmy nedokáží vysvětlit, nezbývá než dělat si z toho legraci. Ostatně i Landon (Ekofašoun) je vlastně satira, byť pravdivá.

Okomentovat

Nejčtenější