pátek 27. května 2022

Obrázek týdne 27. 5. 2022

Je krásné páteční květnové ráno, v tomto měsíci již poslední. Venku je příjemně teplo, člověk se cítí dobře ve skrytu stromů... A podobné pocity možná zažívá i dinosaurus na tomto obrázku, jehož autorem je talentovaný brazilský malíř pravěku Julio Lacerda. Vsadím se, že také patříte mezi obdivovatele jeho děl - jsou totiž stručně řečeno nádherná. Malba, kterou jsem se s Vámi tentokrát v rámci Obrázků týdne rozhodl sdílet, je alternativní verzí trochu známějšího díla, které Julio dokončil v roce 2016. Co na něj říkáte?


Popisek k obrázku: Stegosaurus ungulatus, jeden z největších známých zástupců podřádu Stegosauria, se spokojeně pase na kapradinách v hlubinách zdánlivě nekonečného jurského lesa. Je brzy ráno, a nejnižší rostlinné patro je stále ponořeno v relativní temnotě. Jen asi desetimetrovou škvírou mezi větvemi vysokých kapraďorostů a jehličnanů proniká dolů zlaté světlo, a odhaluje temnému lesu mírumilovného sedmimetrového býložravce. Nad zádovými pláty mu přelétají dva ptakoještěři druhu Mesadactylus ornithosphyos, patřící do čeledi Anurognathidae. V porovnání s ním vypadají tito hmyzožraví letci jako drobci, ač jejich sedmdesáticentimetrové rozpětí křídel přesahuje délku křídel od jedné špičky po druhou u většiny současných netopýrů. Na stegosaurovu kůži sedá spousta obtížného hmyzu, a tito dva bílí čističi jsou plně rozhodnuti proti nim zasáhnout. V lese je ticho, slyšet lze jen stegosaurovo hlasité polykání nerozdrcené vegetace, a občasné zabručení jeho žaludku. Scéna se odehrává na území dnešního Colorada v pozdní juře stupně tithon, před 150 miliony let.

Kéž bychom se jen mohli vrátit zpět v čase, a něco takového vidět na vlastní oči. Takové ráno se stegosaurem by bylo ještě lepší, než to dnešní. Nemyslíte?
Na blogu bude i v příštích dnech pokračovat kvíz "Který pravěký tvor to je?". Příští týden vstoupíme do jeho pětadvacátého týdne. Mimoto bych se Vás rád zeptal, zda jste již viděli Prehistoric Planet? Tento týden nejnovější dokumentární sérii o dinosaurech nadšenci do světa pravěku skutečně prožívali, a z dobrého důvodu!

Žádné komentáře:

Okomentovat

Nejčtenější