pátek 13. května 2022

Obrázek týdne 13. 5. 2022

Neodvratně se blížíme k polovině května. Svátek má dnes Servác, ale chladno venku moc není - poslední dny byly vlastně dosti teplé a vlhké, a údajně se nyní dosti daří klíšťatům (taky se jich už do mě v posledních dnech pár zakouslo). Počasí, které právě panuje, člověka svádí k letním myšlenkám, k myšlenkám na písečné pláže a na chladivé moře. Možná i proto tentokrát mezi Obrázky týdne zařazuji tuto překrásnou malbu Nathana Dehauta, skvělého ilustrátora odborných paleontologických a herpetologických prací. Navíc vyobrazuje tvora, jehož ostatky byly nalezeny na území státu, který si zvláště obyvatelé Česka spojují s letními prázdninami...


Popisek k obrázku: Šupinatý plaz Portunatasaurus krambergeri je ve svém živlu. Jeho ladné, štíhlé tělo proplouvá mohutně se vlnícími vodami moře Tethys při pronásledování ryb. Tři z nich zahnal až k mělkému pobřeží, a zaměřuje se na tu největší, otevíraje přitom své široké čelisti vybavené krátkými, zato však ostrými zoubky. Připíná končetiny k tělu a chystá se pořádně máchnout svým širokým, plochým ocasem, aby se podobně jako plavající varan vrhl vpřed, a zaměřený cíl chytil. Nebude se však jednat o jeho poslední oběť. Obloha je čistá, průzračnou vodou prochází intenzivní polední sluneční svit, a na další ryby bude ještě dlouho vidět. Scéna se odehrává na území dnešního Chorvatska před 96 miliony let. Portunatasaurus je jedním z nejstarších známých mosasauroidů. Jediný exemplář, na základně něhož je znám, byl nalezen v roce 2008 na chorvatském ostrově Dugi Otok ("dlouhý ostrov") v Jaderském moři, nedaleko břehů historické Dalmácie. Představoval přechod mezi bazálními mosasauroidy, jako byl Aigalosaurus, a typickými mosasaurinními zástupci této nadtřídy, mezi něž patřil třeba Prognathodon. Patrné je to zvláště na tvaru jeho končetin.

Jak se vám tento obrázek líbí? Pověsili byste si ho ve svém pokoji na zeď? Svádí vás se vším teď skončit, a odjet do Chorvatska k moři, byť se tam s portunatasaurem již přes devadesát milionů let nesetkáte?
Co dalšího můžete v příštích dnech na tomto blogu čekat? O víkendu vyjdou poslední dvě části 6 vybraných druhů novozélandských gekonů! V pondělí se pak vrátí kvíz "Který pravěký tvor to je?", přičemž vstoupíme do jeho 23. týdne. Kvíz pojede další tři týdny - těším se na případné účastníky!

1 komentář:

Kuzuri řekl(a)...

Pokud by vás více zajímal vývoj končetin mosasauroidů, tady je pěkný obrázek převzatý z článku autorů popisu portunatasaura:
http://dinotoyblog.com/forum/index.php?topic=7928.0

Okomentovat

Nejčtenější