pátek 6. května 2022

Obrázek týdne 6. 5. 2022

Hned den po oslavení Blogorgonopsidových 13. narozenin se vracejí Obrázky týdne! Jak jsem vás již informoval, páteční příběh "Sloane, lovkyně monster" si dá na nějaké dva měsíce přestávku, a v den, jenž mu bývá obvykle věnován, jej nahradí obdivuhodná díla malířů pravěku a fotografů přírody. Prvním takovým dílem, které vám po tříměsíční přestávce od Obrázků týdne prezentuji, je tato naprosto úžasná malba Oleho Zanta, mladého paleoartisty a preparátora fosilií v Boxtelském muzeu prehistorie v Nizozemí. Jedná se o alternativní a oříznutou verzi díla, které na svém twitterovém účtu zveřejnil minulý rok. Zde je však hlavní hvězda příběhu doprovázena ještě tvorem z naprosto jiné doby...


Popisek k obrázku: Je jen málo lidí, kteří by se při cestě proti proudu času nechtěli setkat s největším dosud nalezeným teropodním dinosaurem, masivním rybožroutem druhu Spinosaurus aegyptiacus. Jednomu dobrodruhovi, jenž se rozhodl ponořit se do vod jezera v pravěké severní Africe, se to podařilo, a pocity, které právě zažívá, asi není třeba popisovat. Desetimetrový král, který stále ještě nedosáhl plné velikosti, se elegantně odráží od dna, a své dlouhé, hydrodynamické tělo s úzkou krokodýlí hlavou pohání dlouhým, silným ocasem k vodní hladině, aby se po hodinách aktivního lovu ryb pořádně nadechl. Když je ta hora vypracovaných svalů poháněna skrze porosty obřích leknínů, činí dvounohého vyslance daleké budoucnosti trpaslíkem. Zároveň mácháním svého ocasu odhání velkou rybu rodu Axelrodichthys z řádu lalokoploutvých (Coelacanthiformes), dorůstající délky až dvou metrů. Plavání se spinosaurem si sice můžeme jen představovat, neboť je tento dinosaurus se všemi svými živočišnými a rostlinnými společníky prehistorické severní Afriky již dlouho zatracen. Bez potápěče se však takováto scéna skutečně mohla odehrát před těmi dlouhými 95 miliony let.

Chtěli byste zažít to, čím byla poctěna lidská postava na Oleho obrázku? Nebo byste se báli, že by si vás spinosaurus mohl splést s nějakou dvouploutvou rybou, a zhltl by vás?
Tento týden jsem si dal od psaní trochu přestávku - příspěvky přibyly v pondělí, včera (narozeninový článek) a dnes. Na další dva dny teď pro vás nic dalšího nemám, ovšem v pondělí začne vycházet nová várka popisků v rámci série 6 druhů. Tentokrát se v ní budu věnovat usměvavým ještěrům z Nového Zélandu. Těšte se!

Žádné komentáře:

Okomentovat

Nejčtenější