pondělí 2. května 2022

Nespoutaná Čína s Nigelem Marvenem - Hadi Vnitřního Mongolska

Hadi Vnitřního Mongolska. Při své cestě po Vnitřním Mongolsku s cílem setkat se s jeřábem panenským navštívil Nigel slavné "Modré město" Chöch chot, jež je administrativním i kulturním centrem této autonomní provincie Čínské lidové republiky. Vydává se do parku na jeho okraji, jenž je výtečným místem pro hledání hadů. Staré chrámy zde obklopuje jehličnatý les, střídající se s trvalými vodními nádržemi, jež těmto beznohým šupinatým zázrakům poskytují vodu i potravu v podobě žab. Ačkoliv je cílem Nigelova výletu na tuto lokalitu setkat se s nejjedovatějším mongolským hadem, první druh, který chytne, je docela neškodný. Jedná se o užovku tygří (Rhapdophis tigrinus), pojmenovanou podle střídajících se černých a oranžových proužků, jež zdobí její boky. Tento had není nikdy daleko od vody, je to totiž vyloženě žabožrout a rybožrout. Je také výtečným plavcem. Užovka tygří je sice jedovatá, ale stejně jako spousta dalších colubridů má pouze zadní jedové zuby, a kdyby už náhodou našeho neohroženého průvodce kousla, chvíli by jí trvalo, než by je do jeho masa vpracovala. Chřestýšovitý, za kterým sem Nigel přišel, vodu tolik v oblibě nemá. Raději loví ještěrky a myši na suché zemi. Na práci s ním už Nigel potřebuje svůj hák na hady. Je to ploskolebec zakavkazský (Gloydius intermedius), nepříliš velký (průměrně asi 40 centimetrů dlouhý) had s tepločivnými jamkami na každé tváři, jež mu umožňují zaznamenat tepelný obraz kořisti. Jeho jed ničí tkáně - doslova zkapalňuje svaly. Není to však agresivní zvíře, vlastně je velice klidný a neútočný.

Klip z páté epizody (Grasslands of Mongolia) seriálu Nespoutaná Čína s Nigelem Marvenem (Untamed China with Nigel Marven), vyrobeného společností Image Impact Ltd v roce 2011 pro televizní kanál Animal Planet.

1 komentář:

Kuzuri řekl(a)...

Toto je zřejmě (alespoň na nějakou dobu) poslední klip z Nespoutané Číny s Nigelem Marvenem. Chci dát rubrice Videa trochu přestávku, přece jen do ní přispívám s pravidelností od února... :)

Okomentovat

Nejčtenější