pátek 20. května 2022

Obrázek týdne 20. 5. 2022

Nějaké ty dvě třetiny května už jsou pryč, a protože je dnes pátek, přináším samozřejmě další Obrázek týdne! Předchozí dva příspěvky do této rubriky měly společné několik věcí - jednalo se o rekonstrukce prehistorických živočichů tradičně řazených mezi plazy, byť jsou plazi pochopitelně parafyletickou skupinou, a oba tvorové na těchto obrazech byli vyobrazeni ve vodním prostředí. Tentokrát jsem se tedy pro změnu rozhodl skočit z vody na souš, a přemístit se z daleké minulosti Země do její současnosti. Sem tam mezi Obrázky týdne zařazuji i fotografie současných živočichů, a toto dílo mezi ně patří. Jedná se o fotografii ochránce přírody a studenta zoologie Rohita Giriho, který ji pořídil v roce 2019 a poslal ji do fotografické soutěže pořádané mezinárodní insitucí ICIMOD se sídlem v nepálském Káthmándú.


Popisek k obrázku: Ploskolebec himálajský (Gloydius himalayanus) se vyhřívá na skále v severní části nepálského distriktu Mustang. Jeho domovem je Annapurna Conservation Area, největší chráněné území v celém Nepálu, pokrývající něco málo přes 7600 čtverečních kilometrů. V tomto ráji vysokých hor, z nichž jedna si dokonce drží desátou příčku na seznamu nejvyšších vrcholů naší planety, je tento druh hada velmi běžný. Ploskolebci himálajští jsou nejvýše žijící hadi na světě; setkáme se s nimi v nadmořské výšce od 2100 do 4900 metrů. Jsou to noční lovci, a přes den se většinou skrývají pod balvany, ve skalních štěrbinách či pod kmeny padlých stromů. Dnes však sluníčko vysvitlo zpoza šedavých mraků, a jehličnatý lesní porost, z něhož se had vyplazil, trochu rozehřálo. Malý lovec hlodavců, stonožek a mnohonožek teď absorbuje teplo svého okolí, a ani se nehne. O fotografovi, který jeho odpočinkovou pozici zvěčnil, však moc dobře ví, částečně díky tepločivným jamkám, jimiž vnímá jeho tepelný obraz. Kromě Nepálu žije tento chřestýšovitý také v severní Indii a na severovýchodě Pákistánu.

Rohit Giri tuto fotografii pořídil při herpetologickém průzkumu Mustangu. Pojmenoval ji "A Jewel of the Himalayas! Himalayan pit viper" ("Poklad v Himálaji! Ploskolebec himálajský"). Krásná fotka, není-liž pravda?
Co dalšího můžete v brzké době na blogu očekávat? V sobotu se dozvíte, o kterého živočicha se jednalo v třiadvacátém týdnu kvízu "Který pravěký tvor to je?", zatím jediný zúčastněný se tak dozví, zda dostane diplom či nikoliv, a v pondělí pak vkročíme do čtyřiadvacátého týdnu této soutěže!

Žádné komentáře:

Okomentovat

Nejčtenější