pátek 21. dubna 2023

Obrázek týdne 21. 4. 2023

A jede se dál, přátelé! Máme pátek jednadvacátého dubna, jaro nám trvá už měsíc, venku je pořád tepleji... Skvělá doba. Doufám, že vaše námezdní otroctví se již tento týden uchýlilo ke konci, a přestože bych vás raději motivoval k revoltě vůči vašemu bossovi (a proč skončit jen u něj?), přispěji opět k vaší ležérnosti tím, že vám pod nos naservíruji další Obrázek týdne. Co to jen pořád dělám? Toto suprové dílo, vytvořené Corbinem Rainboltem, se objevilo v novém článku Laury M. MacLatchy a jejích kolegů, který se týká našich jednadvacet let milionů let starých bratránků z Ugandy.


Popisek k obrázku: Tři morotopitékové projevují zájem o nepříliš vysoký strom v řídce zalesněné, lesostepní krajině prehistorické Ugandy. Matka s mládětem, jež se pevně drží jejích zad, šplhá po útlém kmeni, míříc k zelenému listoví. Mladší samec, předchozí mládě této samice, se pořád drží na zemi, ale po chvíli se také vydá nahoru, a v přítomnosti mladšího sourozence a své matky začne hledat ovocnou potravu. Otevřená krajina existovala na území střední a východní Afriky o deset milionů let dříve, než bylo vědcům dosud známo; australopitekové a jim příbuzní tedy nebyli prvními primáty, kteří se po značnou část svých životů zdržovali v savaně či lesosavaně. Morotopithecus bishopi byl zřejmě miocénním zástupcem opičí čeledi Proconsulidae, i když jeho zařazení je sporné, a vlastně mohl mít blíže k žijícím gibonům (Hylobates), než k proconsulovi. Ve stejné době žil na území Ugandy také další, málo známý primát Ugandapithecus, též zřejmě patřící k proconsulidům. Na scéně se tu objevuje velký chobotnatec Deinotherium, který se poprvé objevuje ve fosilním záznamu ve středním miocénu, a mizí z něj až na začátku pleistocénu. Nahlížíme do života ugandských zvířat před 21 miliony let, v epoše miocénu stupně aquitan.

Co na toto dílo říkáte? Líbí se vám tento nový přírůstek do nekonečně velkých sbírek paleoartu?
Zítra vás čeká 11. kapitola Ekofašouna. A opět to bude nářez - hlavně Landonovi, protože ho pořád nezastavilo ani jeho vlastní sebeubližování, a tak ho asi zase někdo trochu zkope. Také chystám článek o nějakém dalším nově popsaném taxonu, ale zatím neprozradím, o kterém.
Užijte si víkend, a rozhodně se během něj na tyto stránky vraťte!

Žádné komentáře:

Okomentovat

Nejčtenější