úterý 25. dubna 2023

The Big One: Čtyřdenní londýnský protest Extinction Rebellion za klimatickou spravedlnost

Pokud vás zajímá environmentální aktivismus, pak vám nemohl uniknout mediální coverage velkého čtyřdenního protestu Extinction Rebellion v hlavním městě Velké Británie, který započal 21. dubna. Podle webu britské XR se ho zúčastnilo více než 31 000 lidí. Přímé akce XR (jakož i dalších environmentálních hnutí a iniciativ) bývají často v médiích, vlastněných bohatými (z nichž nemálo je jich nejen na britské, ale samozřejmě i na české dezinfo scéně poplatných Putinově fašistickému Rusku) a korporacemi, démonizovány; tentokrát se jim tedy britské XR rozhodlo zalepit pusy stoprocentně mírumilovnou legální demonstrací, které se mohl zúčastnit prakticky kdokoliv (ne že by to však na jiných přímých akcích hnutí bylo jinak, každý je totiž vítán!). Před (nejen televizními) kamerami byli na demonstraci vidět například moderátor přírodovědných dokumentů a environmentalista Chris Packham (Springwatch, Secrets of Our Living Planet) a jeho nevlastní dcera Megan McCubbin (Chris and Meg's Wild Summer), populární televizní přírodovědci dlouhodobě podporující hnutí XR, ale o účasti na demonstraci se nechal prostřednictvím sociálních sítí znát i umělec Paul Harfleet. Demonstrace probíhala i přesto, že ve stejných dnech se v Londýně odehrával maraton - a nazvdory některým mediálním poplachům nebyl akcí nikterak přerušen. 

S podporou více než 200 organizací včetně Greenpeace, Avaaz, Friends of the Earth či Earthday.org se britské XR pokusilo znovu ukázat současné konzervativní vládě v čele s nedemokraticky zvoleným oligarchou Rishi Sunakem, že si obyvatelé Spojeného království nepřejí být nevyslyšeni. Sunakova vláda totiž klimatickou krizi nikterak neřeší, navzdory (samozřejmě planým) slibům, které byly z úst nejbohatšího člena Konzervativní strany (Sunak nashromáždil přinejmenším 730 milionů liber!) vypuštěny na loňském klimacirkusu světových lídrů COP27 v Egyptě. Je již zřejmé, že zastupitelská demokracie nefunguje, a to zvláště v Británii, kterou můj oblíbený spisovatel Alan Moore (a podporovatel XR) loni označil za "konzervativní/fašistickou utopii" - jeho slova neberme na lehkou váhu, vždyť Moore v 80. letech napsal anarchistické veledílo V jako Vendeta, ve kterém před britským nacionalismem a fašistickou politikou varoval! Ale předpokládá-li se, že lídři jsou od toho, aby činili rozhodnutí pro ty, jež je zvolili (což však o Sunakovi a dalších členech jeho vlády neplatí), pak tito lídři na své povinnosti zvysoka kašlou. Třináct let konzervativní vlády Británii zplundrovalo, jak ostatně ukázal poslední díl nejnovějšího dokumentu Davida Attenborougha Wild Isles, a čím dál více se ukazuje, že jediný způsob, jak učinit změnu, je vyjít do ulic, a požadovat environmentální a klimatickou spravedlnost!

"Skuteční kriminálníci jsou ve vládě" - snímek Crispina Hughese z protestu The Big One. Fotografie z webu The Big Issue

Během čtyřdenního protestu nezatkla policie ani jednoho účastníka akce, což je překvapivé, neboť při jiných událostech to environmentálním aktivistům (a to nejen v Británii) rozdává jako smyslů zbavená, a zatýká je třeba po stovkách. Pochod na Den Země byl opravdu obrovský, a podle některých médií se ho dokonce zúčastnilo skoro dvakrát více lidí, než kolik se jich britské XR přihlásilo; dohromady jich tedy ulicemi Londýna kráčelo na 60 000. Mnozí samozřejmě nepřišli jen oslavovat Zemi, ale také vyjádřit nesouhlas s tím, jak se k jejímu kusu v podobě Británie chovají právě současná vláda, velké korporace a fosilní společnosti. 

Zde je několik videí k protestu The Big One, nahraných na YouTube kanál Extinction Rebellion UK. Dříve pochybnější Sky News UK si při protestu odchytila třeba již zmíněného Chrise Packhama.


A zde ještě rozhovor se Zoey Cohen, mluvčí britské XR, ze stanice Al-Jazeera.


Nejste-li dosud přesvědčeni, že účastnit se přímých akcí hnutí Extinction Rebellion, fungujícím po celém světě, je dobrá věc, doporučuji vám podívat se například na toto video Toma Walkera aka Jonathana Pie z roku 2019, kdy se hnutí zrodilo; zároveň jej doporučuji zhlédnout každému, kdo s přímými akcemi nesouhlasí, neboť vám Jonathan skutečně promluví do duše 😉


Zdroje informací:

Žádné komentáře:

Okomentovat

Nejčtenější