sobota 21. srpna 2021

Primeval: Co původně mělo být

Kdybych Vás náhodou jen tak potkal na ulici, přišel k Vám a zahulákal Vám do obličeje slovo "Primeval", jak byste reagovali? Aside from the obvious... Je dost možné, že by se Vám vybavily vzpomínky na jeden svého času velmi populární britský seriál. A pokud jste z mé generace, jistě by to byly vzpomínky vázající se k Vašemu dětství. Primeval nebo česky Pravěk útočí byl v letech 2007 až 2011, kdy se vysílal, velmi oblíbený. Příběhy týmu, který řešil výskyt podivných časových anomálií na území Británie, z nichž do našeho světa přicházely příšery z prehistorických časů i z budoucnosti, jsou dodnes důležitým milníkem v historii televize. V době, kdy se Primeval natáčel, bylo totiž jen málo seriálů, které měly dostatečný rozpočet na dobrou CGI animaci - těmi dalšími byly Doctor Who a Merlin. Bohužel však štěstí Primevalu moc nepřálo, a po pěti sériích a jednom kanadsko-americko-britském spin-offu skončil. Fikční svět, který Tim Haines a Adrian Hodges vytvořili, se zřejmě nadobro uzavřel. Až nyní začíná na povrch vyplouvat pravda o tom, co vlastně mělo být...

Zleva doprava: Hannah Spearritt jako Abby Maitland, Andrew Lee Potts jako Connor Temple, Douglas Henshall jako Nick Cutter, Lucy Brown jako Claudia Brown, James Murray jako Stephen Hart a Mark Wakeling jako Tom Ryan

Tyto informace jsou zbrusu nové, a byly fanouškům seriálu Pravěk útočí představeny doslova před pár dny. Bohužel to pořád vypadá, že se Primeval nevrátí. S tím jsme už asi všichni smířeni, koneckonců se odmlčel na příliš dlouhou dobu. Vsadím se, že jste před lety podobně jako já přemýšleli, o čem by mohla být šestá série, případně druhá série Primeval: New World. Ale jak to mělo být se seriálem na začátku? Je možné, že jistá příběhová linie v něm nikdy nebyla vyřešena... Ano, je to tak. Ta příběhová linie s Jenny Lewis. Jak to vlastně mělo celé dopadnout?

Tim Haines a Adrian Hodges nyní odhalili, jaký měli původně s tím příběhem záměr. Podívejme se však nejdříve na začátek celé legendy, kterou Primeval je. Je Vám určitě známo, že Tim Haines stál předtím za takovými projekty, jako Putování s dinosaury (Walking with Dinosaurs) a několik jeho pokračování, stejně jako za televizní adaptací románu Sira Arthura Conana Doylea, Ztracený svět (The Lost World), též uvedeného na BBC. Co už není tolik známo je to, že Haines později s jiným scénáristou napsal příběh pro projekt s názvem Cutter's Beastiary, který ale v BBC zahodili. Pak se ovšem k projektu dostal Adrian Hodges, který zrovna vyhrál cenu BAFTA za film Charles II: The Power and Passion, a promluvil si s Timem Hainesem. Ten mu řekl, o čem má ten seriál být - "o dinosaurech v současnosti". Náhle o něj BBC projevila zájem, a původně chtěla, aby šlo o 90 minut dlouhý film (podobně jako Ztracený svět), který by se dal případně rozdělit na dvě části, nebo o seriál, který by byl dost krvavý na to, aby ho mohli vysílat až po 21. hodině. 

Společnost Impossible Pictures však tehdy vytvářela jistý velkorozpočtový seriál pro konkurenční, komerční stanici, ITV. Tím seriálem byl Prehistorický park (Prehistoric Park) s Nigelem Marvenem, oblíbené dokudrama, které před měsícem oslavilo své 15. narozeniny. Šlo vyloženě o projekt Jaspera Jamese, hlavní tvůrci Primevalu s ním neměli moc co do činění. ITV se však ráda nového Hainesova dramatu ujala. BBC jej nechtěla jednoduše proto, že jí připadal "moc podobný" Doctor Who, který se pod vedením Russela T. Daviese začal znovu vysílat v roce 2005, a během Tennantovy éry zažil skutečný boom. Primeval, dříve Cutter's Beastiary, se měl tedy vysílat od roku 2007 na ITV, a hlavní role paleontologa Nicka Cuttera byla nabídnuta (aniž by musel dělat konkurz) Douglasi Henshallovi. Ten nabídku přijal.

Tento příběh pro Vás asi není novým. Byla to jen taková malá rekapitulace historie Primevalu - jeho developmentu, chcete-li. Seriál zaznamenal úspěch, a ačkoliv jej ITV původně vnímala jako svého konkurenta Doctor Who od BBC, hned v době své premiéry se stal něčím jiným, originálním, a velice oblíbeným. První řada skončila s cliffhangerem, a ve 2. řadě se náš hrdina musel potýkat se zásadním problémem - žena, kterou miloval, a to sice Claudia Brown, byla najednou někým jiným, i když vypadala stejně. A teď se dostáváme k tomu, co nového Haines a Hodges před pár dny odhalili.

Gorgonopsid vs Future Predator před zraky Nicka Cuttera, promo obrázek k 6. dílu 1. série

Adrian Hodges měl pro postavu Nicka Cuttera připravenou příběhovou linii, která měla zabrat celé 3 série. Závěr toho příběhu měl vysvětlit, kdo vlastně byla Jenny Lewis. Jak už bylo fanouškům seriálu známo, Claudia Brown a Jenny Lewis byly stejnou osobou; ta se jen vyvinula jinak kvůli tomu, co se stalo na konci 6. dílu 1. série (nechat mláďata predátorů z budoucnosti v permu asi opravdu nebyl dobrý nápad). Hodgesův plán byl ukázat, že podobně jako Claudia/Jenny na tom byla i spousta jiných lidí ve světě, respektive v Británii. Stejně tak se měla jiným způsobem vyvíjet i různá prehistorická zvířata, která by přicházela do současnosti. Cutter si měl všimnout, že došlo ke změnám v evoluci, a nakonec... ano, nakonec se měl vrátit zpět do minulosti, tedy do permu, a změnit věci tak, aby byly jako v 1. sérii! 

Právě 1. řada byla alespoň podle mě sérií nejlepší. Představte si, že by se věci vrátily zase do normálu někdy s koncem 3. série! Žádná Archa, žádné další problémy se světem, který byl odlišný od toho, z něhož Cutter pocházel... Takže proč k tomu nakonec nedošlo? Lucy Brown o tom údajně věděla, a neměla s tím žádný problém. Jak už ale víme, Douglas Henshall se rozhodl Primeval opustit na začátku 3. série (konkrétně po jejím 3. dílu). A to je důvod, proč šel vývoj seriálu úplně jiným směrem, a původní příběh, který měl zabrat tři série, zůstal v podstatě tak trochu bez konce. Douglas měl pocit, že se ze seriálu stalo něco jiného, než čím měl původně být - že lidé už jenom čekali, jaké monstrum se v něm objeví další týden, a že ambice Primevalu byly od 2. série menší, než na začátku. Byla to právě 1. série, která byla podle Douglase "velmi vzrušující".

Primeval pokračoval bez Henshalla, kterého vystřídal Jason Flemyng, a toho pak zase vystřídal Ciarán McMenamin. Původní příběhová linie zůstala nedokončena, a příběh seriálu pokračoval ve světě, kde existovala Archa. A jak měla vlastně 3. série skončit, kdyby Douglas neodešel? Nick a Helen Cutterovi by nakonec zůstali v minulosti. Takový byl Hodgesův původní záměr. Bylo by skutečně zajímavé to vidět, nemyslíte? Na druhou stranu bychom pak ale nedostali tu akční jízdu, kterou závěr 3. série skutečně byl. Anebo ano, ale v jiné podobě? 

Jestli vážně existuje mnohovesmír, třeba v jiné realitě Douglas Henshall od Primevalu neodešel a celý ten původní příběh s Claudií/Jenny a změnami vycházejícími z konce 6. epizody 1. série opravdu skončil! Třeba je to taky realita, kde existuje druhá, třetí a čtvrtá série Prehistorického parku, kde Jurský park 4 byl prequelem, nikoliv sequelem, kde nedošlo k ropné katastrofě v Mexickém zálivu v roce 2010, kde Blogger umožňuje lepší změny designu Vaší stránky... Sorry, I'm getting too deep into this.

Mamut na silnici (mimochodem, pamatujete si na ty letní upoutávky na ČT1 v létě 2011, ve kterých si zahrál?)

Na závěr ještě jedna informace o tom, co mělo či alespoň mohlo být. Toto však není nová informace, a jsem si jist, že pokud máte Primeval rádi, je Vám už také známá od doby, kdy byla do světa vypuštěna - tedy od října 2017. Poté, co byl seriál znovu ukončen (rozpočet byl zřejmě moc velký i na UKTV), přemýšlelo se o jakémsi animovaném pokračování. Abych řekl pravdu, strašně rád bych ten Primeval: Lost in Time viděl. Impossible Pictures ho nabídli CITV, tedy dětskému kanálu ITV. Bohužel byl však zamítnut. Soudě podle hairstyles Abby a Connora se měl asi odehrávat někdy okolo 2. série.

Concept art animovaného seriálu Primeval: Lost in Time, vydaný v říjnu 2017 na twitterovém účtu Impossible Pictures

Za nové informace o Cutterově původní příběhové linii a jejím konci vděčím článku z Radio Times, který byl vydán před dvěma dny, tedy 19. srpna 2021. Obsahuje rozhovory s Hainesem, Hodgesem i s několika hvězdami seriálu - rozhodně doporučuji si jej přečíst. Co myslíte, jaké by to bylo, kdyby Douglas Henshall neodešel, a Cutter by tedy celý ten problém s Claudií/Jenny a evolučními změnami vyřešil? 

Žádné komentáře:

Okomentovat

Nejčtenější