sobota 28. srpna 2021

Komiksy s dinosaury a dalšími pravěkými zvířaty: Turok

Turok: Son of Stone, Volume 1 (album vydáno v roce 2009)

Turok
Rok vzniku: 1954
Autoři: Rex Maxon, Gaylord Du Bois, Matthew H. Murphy a Paul S. Newman
Vydavatelství: Western Publishing, Dell Comics, Gold Key Comics, Valiant Comics, Dark Horse Comics, Dynamite Comics, Acclaim Comics
Žánr: western, sci-fi, fantasy

Příběhy o dinosauřím lovci Turokovi se staly populární zejména díky sérii videoher, z nichž ta první, Turok: Dinosaur Hunter, byla vydána v roce 1997. Samotná legenda o Turokovi však vznikla již v polovině 50. let 20. století, a to nepříliš překvapivě na stránkách komiksových magazínů. První příběh o lovci dinosaurů z indiánského kmene Mandan vydalo americké nakladatelství Western Publishing v 596. čísle antologické komiksové série (resp. komiksového magazínu) Dell Full Colour (1939-62) v říjnu či listopadu 1954. Podruhé se objevil v 656. čísle stejného titulu, vydaného v říjnu 1955, a protože měl u čtenářů úspěch, byla pro něj vytvořena jeho vlastní komiksová série Turok: Son of Stone, vydávaná od jara 1956. Čísla 3 až 29 této série (jen pro upřesnění, za první dvě čísla byly považovány ony příběhy z Dell Full Colour) vydalo nakladatelství Dell Comics v letech 1956 až 1962, čísla 30 až 125 pak v letech 1962 až 1980 Gold Key Comics. Závěrečná čísla (#126 až #130) první Turokovy série vyšla v letech 1981 a 1982 ve Whitman Comics, jež patřily Western Publishing.

Tyto příběhy zobrazovaly Turoka jako Indiána z kmene Mandan, žijícího v předkolumbovské Americe. Se svým mladším bratrem Andarem se ztratil v tajemném údolí plném přežívajících dinosaurů, a společně z něj museli najít cestu pryč. Všechna jejich dobrodružství tedy měla jediný cíl - vrátit se domů. Pravěká zvířata, se kterými se setkávali, byla v komiksu zobrazována podle tehdejších vědeckých poznatků, tzn. všichni dinosauři táhli ocas po zemi, sauropodi žili v bažinách a mokřadech a celkově byla všechna tato pravěká stvoření zobrazována jako chladnokrevní zabijáci se spíše podprůměrnou inteligencí. Turok a Andar byli podle spisovatelů, jež na komiksu pracovali, stále mladíci, byť Rex Maxon a kreslíři, kteří ho pak vystřídali, je oba kreslili jako dospělé, plně vzrostlé muže. Ztracené údolí, kterým se toulali, se mělo podle prvního Turokova komiksového dobrodružství nacházet v Carlsbad Caverns v Novém Mexiku.

Toto Ztracené údolí vymyslel komiksový scénárista Gaylord Du Bois poté, co samotné Carlsbad Caverns navštívil. Není však jisté, kdo postavu Turoka vymyslel. Většinou se tvrdí, že to byl Du Bois, který viděl Turoka a Andara jako postavy Mladého jestřába (Young Hawk) a Malého srnce (Little Buck) z komiksové série The Lone Ranger, kterou v 50. letech Dell Comics vydávalo. Jména postav však byla před vydáním prvního příběhu změněna, a Turok tak přišel o asociaci s Osamělým jezdcem. Du Bois, který později psal komiksy jako Santa Claus Funnies, Raggedy Ann či The Jungle Twins, zpracoval prvních osm scénářů pro příběhy o Turokovi. Po jeho odchodu se příběhů chopili Matthew H. Murphy a Paul S. Newman. Rexe Maxona později v kreslení komiksů vystřídal Albert Giolotti.

Turok: The Hiden Monster, 46. číslo Turok: Son of Stone (červenec 1965)

Turok: The Way Out of Lost Valley, 19. číslo Turok: Son of Stone

Prehistorická zvířata, s nimiž se Turok a Andar na svém dobrodružství setkávali, byla v anglickém originále většinou nazývána "honkers" (dinosauři vydávající hlasité zvuky), "runners" (rychlí teropodi, třeba tyranosauři), "sea demons" (plesiosauři a další mořští plazi, včetně obřích krokodýlů), "screamers" (dromaeosauridi), "flyers" (ptakoještěři) či "rammers" (rohatí dinosauři, tedy ceratopsidi). Kromě výše uvedených zástupců dinosauří složky fauny Ztraceného údolí se v komiksu objevovali i mamuti, terapsidi (např. Dimetrodon) nebo obří gorily (snad jakási severoamerická verze gigantopiteka, pochopitelně však inspirovaná King Kongem).

Zvláště v 50. letech byl americký komiksový průmysl na úpadu. Už po 2. světové válce se mělo za to, že komiksy byly spíše pro děti než pro dospělé (ač před skončením války například Batmana četli i dospělí čtenáři, neboť příběhy o něm a jiných dobře definovaných postavách byly poněkud temnější), ovšem v 50. letech se náhle vynořily názory, že prý komiksy nerozvíjely dětskou představivost nebo že dokonce obsahovaly prvky, které mohly mládež nějakým způsobem urazit. To mohla být pravda o jistých komiksových magazínech, jež zacházely příliš daleko, a těch málo superhrdinských komiksů, které se v 50. letech držely, nebylo plno výpravných příběhů - vlastně v nich tehdy šlo spíše o souboje. Podobně jako Superman či Batman na tom byly v 50. letech i westernové komiksy. Turok byl jedním z mála tehdejších titulů, které byly poněkud výpravnější, protože pojednávaly o strastiplné cestě dvou mladíků, kteří se nacházeli v prekérní situaci, a z údolí plného pravěkých monster se zoufale snažili uniknout.

Turok: Surrounded by Sea Honkers, 60. číslo Turok: Son of Stone (1968)

The Honker with Two Feet, 110. číslo Turok: Son of Stone (1977)

Pozoruhodné je, že Turok se původně ze Ztraceného údolí dostal již v 8. čísle, napsaném ještě Gaylordem Du Boisem. V něm se však nepodařilo nebezpečnou lokalitu opustit jeho bratrovi, který byl zraněný. Turok se tedy pro něj musel vrátit, následně se z útesů, po nichž prve vyšplhal a později zase sešplhal, sesypalo kamení, a oba mladé indiánské lovce v údolí opět uvěznilo. 

Část série Turok: Son of Stone až po číslo 67 z roku 1969 vydalo mezi roky 2009 a 2012 vydavatelství Dark Horse Comics v celkem 10 albech.

Turok: Son of Stone, Volume 4 (album vydáno v roce 2009)

Tím ale Turokova epická cesta komiksovou historií ani zdaleka nekončí. V roce 1992 byla totiž čtenářům amerických komiksů představena zcela nová (tzv. revamped) verze Turoka, a to ve 12. čísle série Magnus: Robot Fighter od Valiant Comics. Vydavatelství, dnes lépe známé filmovým fanouškům díky filmu Bloodshot z roku 2020, učinilo z Turoka a Andara indiánské kluky z 18. století (nikoliv z předkolumboské éry) a přejmenovalo Ztracené údolí na Ztracené země (The Lost Lands). Teď už v nových příbězích, v nichž Turok vystupoval (včetně hostování v titulech patřících jiným postavám), nebyli jen dinosauři, ale také démoni a mimozemšťané. Turok se účastnil také velkého crossoveru Unity, ve kterém si psychotická vražedkyně a hlavní záporná postava příběhu Mothergod učinila ze Ztracených zemí svou základnu. Po skončení této příběhové linie Ztracené země začaly mizet, a Turok a Andar byli přemístěni do postapokalyptické budoucnosti. Od roku 1993 se vydával nový komiks Turok: Dinosaur Hunter.

V letech 1997 a 1998 se Turoka chopilo vydavatelství Acclaim Comics. V roce 2010 přešla práva na Turoka do Dark Horse Comics; nová série Turok: Son of Stone byla vydávána ve stejné době, jako výše uvedená "archivní" alba příběhů se stejným titulem z 50. a 60. let, a jejím scénáristou byl Jim Shooter (v závěru 70. a na začátku 80. let takříkajíc koukal Chrisu Claremontovi a Johnu Byrneovi přes ramena, když pracovali na Uncanny X-Men v Marvel Comics). Od roku 2014 vydávala společnost Dynamite Comics další novou sérii, opět nazvanou Turok: Dinosaur Hunter, která měla 12 čísel. Postava Turoka se o dva roky později objevila i v jejich pětidílné minisérii Gold Key: Alliance (spolu s postavami Magnuse, Mighty Samsona, Solara a Doctora Spektora). 

Turok: Dinosaur Hunter #1 od Valiant Comics (1992)

Turok: Son of Stone #2 od Dark Horse Comics (2010)

Turok: Dinosaur Hunter #5 od Dynamite Comics (2014)

Na motivy postavy Turoka a příběhů o něm byla v roce 1997 uvedena již výše zmíněná hra Turok: Dinosaur Hunter, následovaná tituly Turok: Evolution v roce 2003 a Turok v roce 2008. Dále byl také natočen animovaný film Turok: Son of Stone režírovaný Curtem Gedou a Danem Ribou (Batman Beyond) ve spolupráci s Frankem Squillacem (Godzilla: The Series) a Tadem Stonesem (Atlantis: The Lost Empire), jenž vyšel v roce 2008. Od té doby měl také vzniknout hraný film, který původně rozvíjel Adam Beach (propůjčil hlas Turokovi v animovaném snímku) a pak ještě jeden projekt s Gregem Russem. Zatím je ale v "development hell", scénář nikdy nebyl úplně zpracován a není vůbec jisté, zda bude v dohledné době uveden do produkce.

To je tedy ve zkratce vše k postavě Turoka a komiksů, které o oblíbeném indiánském lovci dinosaurů pojednávají. Doufám, že Vás první část nového projektu "Komiksy s dinosaury a dalšími pravěkými zvířaty" zaujala! Když můj blog oslavil 12. narozeniny, sliboval jsem, že se někdy v průběhu tohoto roku dočkáte série článků na téma pravěkých tvorů v komiksech. A teď je to tu! Další část vyjde brzy...

Žádné komentáře:

Okomentovat

Nejčtenější