čtvrtek 5. srpna 2021

Burkesuchus - nový rod mesoeukrokodyliána z pozdní jury

V článku publikovaném 22. července tohoto roku v prestižním vědeckém žurnále Nature popsali Fernando E. Novas, Frederico L. Agnolin, Gabriel L. Lio a jejich kolegové nový rod mesoeukrokodyliána na základě fosilií nalezených v jižním Chile. Datují se do doby před 147,1 až 146,9 miliony let, tedy do pozdní etapy jurského období, konkrétně do stupně tith. Pod Novasovým vedením se vědci rozhodli pojmenovat toto zvíře Burkesuchus, tedy "Burkeův krokodýl". Svým rodovým jménem ctí Colemana Burkea z New Yorku, který finančně podporoval paleontologické vykopávky v souvrství Toqui v chilském regionu Aysén, kde byly fosilie plaza nalezeny. Celým druhovým jménem tohoto tvora je Burkesuchus mallingrandensis; odkazuje na pověstně krásný region Mallín Grande, jenž se nachází nedaleko formace Toqui. Holotyp, označený SGO.PV 17700, byl po odkrytí z ložiska při březích řek Maitenes a Horquetas přemístěn do Colección Paleontología Vertebrados v Museo Nacional de Historia Natural v hlavním městě Chile, Santiagu. Sestává z neúplného neurokrania, čtyř zádových obratlů, pravé lopatky, coracoidu, levého ischia a několika kostí končetin, včetně úlomku kosti stehenní z pravé zadní končetiny. Dále byl také nalezen paratyp, označený SGO.PV 17701, který tvoří takřka kompletní pravá stehenní kost, dva zádové obratle a jediný dorzální osteoderm. Novas a jeho kolegové odhadují, že Burkesuchus měřil asi 70 centimetrů na délku. K tomuto zjištění dospěli srovnáním nalezených kostí s materiálem z kompletně zachovalých fosilizovaných koster příbuzného druhu Protosuchus richardsoni, který patří mezi poměrně dobře známé raně jurské krokodyliformy. Podobně jako Protosuchus, i Burkesuchus byl masožravcem, pravděpodobně se živícím malými, ještěrkám podobnými plazy, obojživelníky, a možná sem tam pozřel i nějakého malého savce. Zajímavé je, že délka pažní kosti burkesucha se rovná 68 % šířky jeho lebky, kdežto u protosucha se rovná až 75 % šířky lebky. 

Burkesuchus v přítomnosti poměrně zvláštních dinosaurů druhu Chilesaurus diegosuarezi. Obrázek z blogu Species New to Science

Co se zařazení týče, byl Burkesuchus bazálním zástupcem kladu Mesoeucrocodylia. Ten zahrnuje všechny eusuchiány (včetně dnešních krokodýlovitých) a krokodyliformy, jež byli dříve řazeni do parafyletického nadřádu Mesosuchia. Jakékoliv bližší zařazení, alespoň do řádu, bohužel známo není. Objev burkesucha je velmi přínosný z toho důvodu, že rozšiřuje počet taxonů z kladu Mesoeucrocodylia, jednak známých z pozdní jury a jednak navíc ještě suchozemských či sladkovodních. Novas a jeho spolupracovníci v nové studii uvádějí, že Burkesuchus spolu s rodem Batrachomimus z pozdní jury Brazílie podporují hypotézu o vzniku odvozených krokodyliformů právě na území Jižní Ameriky. Jinými slovy, vypadá to, že tento kontinent hrál ve vývoji této skupiny plazů velkou roli, a mohl být kolébkou pozdějších, více diferencovaných skupin, odvozených právě od takových mesoeukrokodyliánů, jakými byl Burkesuchus. Spolu s tímto plazem žili ve stejné době na území pozdější formace Tequi také blíže nezařazení býložraví dinosauři rodu Chilesaurus a zatím nepojmenovaní sauropodi. Území, na němž koexistovali, utvářela říční delta.

Informace pro tento článek pocházejí z původní studie, kterou naleznete na tomto odkazu. Za doplňkové informace vděčím anglické Wikipedii.

Žádné komentáře:

Okomentovat

Nejčtenější