středa 25. srpna 2021

Dokumentární novinky v srpnu 2021

Možná si říkáte, že to s psaním o nových přírodovědných dokumentech trochu přeháním. Třeba se některým z Vás zdá, že články o nově vycházejících filmech a seriálech s tématikou přírody, a to i té prehistorické, píši příliš často. Pravdou však je, že neustále vycházejí vzrušující přírodopisné dokumenty, a mým cílem je upozornit Vás na ně. Umíte-li se hbitě plazit těmi nejtemnějšími, nejméně navštěvovanými zákoutími internetu, jistě tam mnohé z nich naleznete ke zhlédnutí. Z vlastní zkušenosti ale musím říci, že také stačí najít si online stream takových kanálů, jako je BBC Two, a můžete je sledovat už v přemiéře. Poslední článek tohoto typu jsem napsal před méně než měsícem, 28. července. Ovšem od té doby se objevilo pár dokumentárních novinek. Před čtrnácti dny jsem už psal o Dinosauria: Animated Series, ale na co dalšího se můžete v brzké době těšit?

Chris and Meg's Wild Summer

Od 29. srpna se bude na BBC Two každou neděli ve 20:30 greenwichského času vysílat nový šestidílný seriál Chris and Meg's Wild Summer (Divoké léto Chrise a Meg). Provázejí jím britský přírodovědec, ochránce přírody a horlivě pracující televizní moderátor Chris Packham (toto je po Winterwatch 2021, Springwatch 2021, Chris Packham's Animal Einsteins, Our Wild Adventures a Chris Packham: The Walk That Made Me již jeho šestý letošní titul!) a jeho nevlastní dcera Megan McCubbin. V průběhu covidového lockdownu s nimi mnozí z nás trávili rána pracovních dnů (a později pátky, nedělní večery anebo nedělní rána) v rámci jejich Self-Isolating Bird Club, který je ovšem od května uzavřený. Britští diváci si moderátorskou dvojici excentrického přírodovědce a jeho nevlastní dcery rozhodně zamilovali, o čemž svědčilo i mnoho reviews posledních několika sérií The Watches, a proto není divu, že se BBC rozhodla nabídnout jim zbrusu nový seriál. Chris na svém twitterovém účtu před dvěma dny uvedl, že se v Chris and Meg's Wild Summer objeví spousta divokých zvířat, ale i staré hrady, "vzácná auta", staré doly, punk (případně punk rock), pop (Megan... what the hell?!) a fotografování přírody (Chris se mu věnuje minimálně od svých dvaceti). Čas od času by se mohli objevit i Chrisovi pudlové, Sid a Nancy. Seriál bych natáčen během letošního léta, nejspíše v červnu a červenci, na různých lokalitách ve Spojeném království. Podle oficiálního webu pořadu se bude první epizoda odehrávat na jihozápadě Walesu; v první epizodě začnou Chris a Megs svůj výlet v Pembrokeshire, odkud se vydají na ostrov Stockholm s cílem pořídit perfektní fotografii papuchalků, pak se vydají k poklidné řece Teifi za vydrami, k zálivu Cardigan za delfíny a nakonec navštíví útes v Llangrangogu, na kterém Chris strávil celé letní prázdniny, když mu bylo patnáct, a když se pokoušel chránit místní sokoly stěhovavé před sběrači vajec. Informace o dalších pěti epizodách budou zveřejněny později. Výkonnou producentkou Chris and Meg's Wild Summer je Rosemary Edwards (Our Wild Adventures), producentkou seriálu je Joanne Stevens (Chris Packham's Animal Einsteins), producentem je pak Joe Myerscough (Greta Thunberg: A Year To Change The World). Jistě to bude velmi humorný seriál, dočkáme se i však mnoha informací o zvířatech, s nimiž se naše moderátorská dvojice setká.


Serengeti II

Když byl nedávno na YouTube kanálu BBC Earth zveřejněn trailer na Serengeti II, zaznamenal skutečně ohromný úspěch. Není divu, že po odvysílání seriálu Serengeti z roku 2019 a jeho následném prodeji do desítek a desítek zemí po celém světě, se BBC Studios Natural History Unit rozhodla natočit pokračování. Serengeti II je nový šestidílný dokument, který podobně jako jeho přechůdce před dvěma lety sleduje život několika vybraných živočichů v jedné z posledních skutečných, byť pomalu se zmenšujících divočin na naší planetě. V první epizodě se dozvíme, že velký samec Sefu ze smečky lvice Kali začíná mít podezření, že lvíčata nenesou jeho geny. V rodině slonice Nally nastal baby boom, a její sestře se narodilo slůně Kadogo. Dále budou diváci seznámeni s rodinou levhartů s mláďaty pojmenovanými Mzuri a Dada, a nové mládě má i zebra Shani. Dozvíme se také, jaký má na Serengeti vliv změna klimatu; v závěru 1. epizody údajně začne v národním parku mohutně pršet, přijdou záplavy, a rodinu naší sloní hrdinky postihne strašná katastrofa. Oficiální web pořadu také slibuje, že se dočkáme velkého napětí v Kaliině smečce. Opravdu je, na co se těšit! První díl Serengeti II se bude premiérově vysílat na BBC Two v sobotu 28. srpna v 11:00, načež bude v neděli 29. srpna v 17:35 uveden na BBC One. Od 22. srpna je však seriál možné sledovat také na BBC iPlayer - pokud však nežijete ve Spojeném království, pochopitelně Vám stránky BBC neumožní jej zhlédnout. Serengeti II byl vyroben společností John Downer Productions (Bears: Spy in the Forest) ve společnosti s XIX Entertainment. Vypráví jej herečka Lupita Nyong'o (Black Panther). Záběry v cyklu jsou dílem Warrena Samuelse (Savannah Cats), Matthew Goodmana (Spy in the Snow) a dalších. Střihači dokumentu jsou Stuart Napier (Pets: Wild at Heart) a Imogen Pollard (Spy in the Wild), hudbu pro něj složil Will Gregory (Serengeti, Nature: Snow Chick). Každý z šesti dílů Serengeti II je dlouhý 58 minut. Na závěr ještě uvedu, že první série Serengeti byla nominována na cenu Emmy.


Growing Up Animal

Nový šestidílný dokumentární seriál o tom, jak zvířata vyrůstají, měl premiéru 18. srpna 2021 na streamovací službě Disney+. Pochází z dílny National Geographic, a vypráví jej herečka Tracee Ellis Ross (Black-ish). Growing Up Animal je dokumentem sledujícím životní cestu různých živočichů od vývoje v těle matky až po dospělost. Obsahuje sekvence s modely takových zvířat, jako jsou kočky, při vývoji v placentě; tyto 3D simulace jsou nesmírně realistické. V jedné z epizod je také ukázáno, jak v těle matky vypadá sloní embryo. Divákům je též představena embryonická diapauza u savců, a jak se v průběhu vývoje v matčině těle mění třeba prsty ksukola ocasatého. Režiséry seriálu Growing Up Animal jsou James Hemming (Wildest Indochina) a Nick Smith-Baker (Earth from Space). Mnoho lidí věnuje velkou pozornost například seriálům z dílny Marvel Studios, které jsou na Disney+ uváděny, v současné době třeba animovanému seriálu What If...?, ale rozhodně stojí za to sledovat i to, jaké dokumenty jsou na platformě vydávány (ačkoliv pro mnohé z Vás, kteří jsou z ČR, to asi neplatí, protože Disney+ do této země zatím nepřišel). 


Shaba

Shaba je nový krátkometrážní dokumentární film natočený fotografkou a novinářkou Ami Vitale, který byl letos uveden na International Wildlife Festival. Pojednává o sloní samici z Shaba National Reserve v Keni, která v patnácti měsících přišla o matku kvůli pytlákům. Byla přemístěna do Reteti Elephant Sanctuary, pojmenována podle rezervace, v níž se narodila, a postupně se vypracovala až do pozice matriarchy nového sloního stáda. Lístky ke zhlédnutí jejího dojemného příběhu, prezentovananého očima mnohokrát oceněné padesátileté žurnalistky, lze koupit prostřednictvím webu www.shabafilm.org. Snímek je možné zhlédnout pouze on-demand. Veškeré peníze, které za něj diváci utratí, jsou darovány Reteti Elephant Sanctuary a jejím pracovníkům, z nichž mnozí pocházejí z komunity Samburu. Film je možné takto zhlédnout do 31. srpna tohoto roku. Shaba je z dílny nového departmentu Passion Planet, který patří společnosti Passion Pictures (The Octopus in My House, My Life as a Turkey, Ninja Sharks). 


Je možné, že premiéra nějakého nového přírodovědného filmu či seriálu mi unikla - pokud ano, nezdráhejte se upozornit mě na něj v komentářích, neboť bych jej také rád zhlédl! Co se týče trilogie Shark with Steve Backshall, o které se chvíli tvrdilo, že bude na Sky TV uvedena letos v létě - zatím to vypadá, že se odvysílá spíše na podzim. Koneckonců to dává smysl, seriál byl dotočen minulý rok v říjnu, a potřebuje možná ještě nějaký ten měsíc, než skončí jeho postprodukce. Také bylo na začátku srpna oznámeno, že distribuční společnost Off the Fence získala práva na nový dokumentární film Last of the Right Whales, který půjde do kin v Severní Americe letos na podzim a pak se odvysílá na stanici CBC v roce 2022. Kromě toho bude také v září tohoto roku na Netflixu uveden interaktivní speciál You vs. Wild: Out Cold s Bearem Gryllsem, tedy něco nového pro fanoušky "survival programmes", tedy dokumentů o tom, jakými způsoby můžete přežít, ztratíte-li se v divočině.

Články tohoto typu o nově vycházejících přírodovědných dokumentech hodlám psát i nadále!

2 komentáře:

David řekl(a)...

Dobrý den, moc se mi líbí, že píšete články na toto téma.

Kuzuri řekl(a)...

Děkuji. :) Píšu je moc rád. Dokumenty o přírodě mě velmi zajímají, a to i po technické stránce.

Okomentovat

Nejčtenější