úterý 31. srpna 2021

Dva nové paleontologické objevy z konce letošního srpna

Paleontologických objevů nikdy není dost. Neustále vycházejí nové vědecké články popisující předtím neznámé druhy, a někdy může být těžké stíhat o všech těch objevech číst anebo v případě lidí, jako jsem já, i psát. Pro svůj poslední článek na tomto blogu v letošním srpnu jsem si vybral dva zajímavé a nedávné objevy. Dovolte mi je Vám nyní blíže popsat...

Minulý čtvrtek, 26. srpna, vyšel ve vědeckém časopisu Canadian Journal of Earth Sciences popis nového druhu mořského plaza, který žil před asi 80 miliony let na území Kansasu. Alexander J. Willman a jeho kolegové, kteří výzkum jeho fosilií prováděli, mu dali jméno Ectenosaurus everhartorum. Jde o druhou specii tohoto rodu, zavedeného Dalem Russellem v roce 1967 (první druh, E. clidastoides, však popsal Merriam v roce 1894 původně jako zástupce rodu Platecarpus). Toto úžasné zvíře patřilo mezi mosasauridy a ještě konkrétněji do podčeledi Plioplatecarpinae (ač třeba anglická Wikipedie z nějakého důvodu uvádí, že ectenosaurus byl zástupcem podčeledi Mosasaurinae). Bylo dlouhé 5,5 metru, tudíž se jednalo o většího predátora, postaveného poněkud výše v potravní pyramidě křídového pekelného akvária. Ectenosaurus everhartorum byl popsán na základě části čelistní kosti, která se svým tvarem podobala čelisti krokodýlí. Jeden z výzkumníků, doktor Takuya Konishi, ji dokonce připodobnil k podlouhlým čelistem tomistomy úzkohlavé (Tomistoma schlegelii) z jihovýchodní Asie. Není pochyb, že se ectenosaurovi takto tvarovaná tlama hodila k pronikání do hejn ryb, jež zřejmě tvořily hlavní složku jeho potravy. Holotyp byl nalezen v 70. letech minulého století v Logan County na západě Kansasu. Pozoruhodné je, že z této části státu pochází více než 1500 mosasauřích pozůstatků - některé z nich samozřejmě ještě nebyly popsány.

Příbuzný Ectenosaurus clidastoides, obrázek z webu Paleofile

O den dříve, 25. srpna, publikoval prestižní žurnál Nature výsledky výzkumu argentinského vědce Ricarda Martíneze a jeho kolegů, jež popsali lepidosauromorpha z doby před 231 miliony let. Pojmenovali ho Taytalura alcoberi. Počátek evoluce lepidosauromorphů je stále do značné míry záhadou, tolik se toho o něm totiž neví. Nález tohoto plaza je důležitý proto, že se jedná o raného zástupce této skupiny - žil ještě předtím, než se lepidosauromorphové rozdělili na šupinaté a hatérie (neboli rhynchocephaliány). Martínez provedl tomografii lebky taytalury, a zjistil tak, že nesla znaky současných hatérií. Vypadá to tedy, že tyto znaky, považované za unikátní právě u tuatar, se ve skutečnosti vyvinuly už v pozdním triasu u primitivnějších lepidosauromorphů. Ačkoliv Taytalura patří mezi primitivní zástupce kladu, těmi opravdu nejstaršími jsou Paliguana z pozdního permu a raného triasu Jihoafrické republiky a Sophineta z raného triasu Polska. V době, kdy Taytalura žila, setkávala se na území Argentiny s prvními dinosaury jako byli Eoraptor a Herrerasaurus.

Taytalura alcoberi a jeden z primitivních dinosaurů v pozadí, obrázek ze Sci-News

Samotné vědecké články jsou dostupné na webech Canadian Science Publishing a Nature. Za námět na tento článek a některé další informace vděčím webu Sci-News. Co si o těchto objevech myslíte? Velmi zajímavé, není-liž pravda?

1 komentář:

Kuzuri řekl(a)...

Dnes jsem ještě napsal nový článek na Blogorgonopsid Diaries, odkaz zde: http://blogorgonopsidiaries.blogspot.com/2021/08/psi-plemeno-s-sesti-prsty-na-kazde-noze.html

Okomentovat

Nejčtenější