úterý 13. února 2024

Útok na osmnáctiletou trans ženu v londýnském Wealdstone

V neděli 11. února jsme si společně připomněli Briannu Ghey, trans dívku, jež byla ve svých šestnácti letech o rok dříve brutálně zavražděna dvěma sadistickými a transfobními teenagery v oblasti anglického Warringtonu. Rok po tomto strašlivém incidentu si Rishi Sunak, předseda současné britské vlády za Konzervativní stranu, dělal legraci z transgender osob v budově britského parlamentu v přítomnosti Brianniny smutnící matky. A nyní, pár dnů po prvním výročí té otřesné tragédie, se objevuje další důsledek neváženého, nenávistí prosáklého transfobního jednání a rétoriky konzervativců. Na vlně nesnášenlivosti se totiž vezou další útočníci, jež napadli osmnáctiletou trans ženu v londýnské čtvrti Wealdstone, v centru London Borough of Harrow. K incidentu došlo v sobotu 10. února, pár dnů po Sunakově výsměchu trans lidem v britském parlamentu a den před výročím Brianniny smrti. Oběť, jejíž jméno dosud nebylo zveřejněno, byla čtrnáctkrát bodnuta ostrým předmětem (pravděpodobně nožem) na roller-skatingové párty, načež byla převezena do nemocnice. Během útoku na ni byly pokřikovány transfobní nadávky. Londýnská policie pak zatkla devatenáctiletou Summer Betts-Ramsey, jež se dnes, v úterý 13. února, ukázala před soudem. Předtím v pláči přiznala, že oběť skutečně pobodala. Celkem však byli pozatýkáni čtyři lidé, kteří měli s tímto brutálním útokem cosi do činění. Betts-Ramsey má pak do 12. března zůstat ve vazbě v budově trestního soudu Old Bailey, kde je usídlen Korunní soud Anglie a Walesu. Zprávy o incidentu byly vypuštěny do médií dnes, a prostřednictvím sociální sítě Twitter se k němu vyjádřila například americká trans aktivistka Alejandra Caraballo:

Tweet Alejandry Caraballo s reakcí na tento incident - pro zobrazení tweetu s komentáři klikněte sem

Podle Alejandry Caraballo jsou na vině lidé jako již zmíněný sociopatický lídr Rishi Sunak nebo tvrdohlavá terfka J. K. Rowling, která se svými nehumánními názory na trans lidi chlubí už několik let, a díky nimž si získala nemálo obdivovatelů z řad bezduchých nácků schvalujících právě takové násilí na trans osobách. Institucionalizovanou transfobii podporují britská pravicová média, z nichž některá byla v nedávné minulosti nařčena z démonizace trans lidí; když jsou ze strany autoritářské pravice cíleny útoky na některou menšinovou skupinu obyvatel, člověk by se dle mého názoru vůbec neměl obávat použít slovo fašismus. Nestudná obsese s útočením na trans lidi, rozšiřováním dezinformací o nich a celkové přispívání nesnášenlivosti do vroucí společnosti jako by pro zastánce všeho tradičního (a mnohdy tedy produktů neoliberálního kapitalismu, z jehož hodnot tito pravicoví omezenci vycházejí nejvíce) bylo snad potěšující. Slova lidí jako jsou Rishi Sunak, J. K. Rowling a dalších transfobů zneužívajících své pozice vlivu a/nebo moci jsou za útoky, jako byl tento, nebo jako byla vražda Brianny Ghey, zodpovědná. Jejich neustálé přikládání dřeva do ohně vzešlého ze standardizace osob v ekonomickém systému, jehož inherentní součástí je standardizace produkce a výrobků, a tedy také lidských bytostí a jejich genderové identity, což je v zásadě dehumanizační, jako by těmto psychopatickým jedincům vyneseným do výše díky svému nesoucitu přinášela radost. Kterému z nich nad brutálním útokem jako je tento ukápne slza? Který z nich se nad ním pozastaví, a začne reflektovat, jaká slova iniciující nenávist do světa vypustil? Kolik podobných útoků ještě kvůli této vlně nenávisti přijde? Copak má být určitá skupina lidí jen boxovacím pytlem patologických lhářů a manipulátorů, jež udělají vše proto, aby měli vliv a moc?

Informace o útoku na osmnáctiletou trans ženu ve Wealdstone jsem převzal z webu The Standard.
Nezapomínejme na to, k čemu vede nenávistná rétorika neomalených nesnášenlivců. Odsuzujme násilí, k němuž vyzývají své stoupence toužící po ubližování lidem. Vše začíná tím, že političtí lídři a komentátoři řeší pod zákrytem údajné racionality včerejší otázky jako "Co je žena?", a končí to násilím a vražděním. Nenechme tuto nenávist, aby nadále prorůstala naším globálním společenstvím.

7 komentářů:

Nikola řekl(a)...

Zrovna jsem četla tvůj komentář pod předchozím článkem. A teď čtu tohle - je mi z toho smutno. Tahle společnost je snad ještě horší, než v dřívějších letech, kdy o tom nemohlo padnout ani slovo.

Kuzuri řekl(a)...

Taky je mi z toho smutno, ale zároveň cítím vztek vůči všem, kteří mají, jak napsala Alejandra Caraballo, na rukou krev z podněcování nenávisti. Před časem Canadian Anti-Hate Network uvedl: "Trans lidé jsou pomlouváni stejným způsobem, jakým byli pomlouváni homosexuální muži v 70. letech, a ze stejného důvodu: upřít jim bezpečí a rovná práva."

Konzervativci a fašisti vždycky vyberou nějakou skupinu lidí a démonizací této skupiny lidí stahují pozornost ze skutečných problémů - problémů ekonomických, environmentálních a problémů sociální nerovnosti. Tím pádem se snáze udrží u moci nebo si snáze získají nespokojené, ale zároveň neinteligentní lidi, kteří podstatu skutečných společenských problémů nechápou... Před desítkami let takto útočili na gaye a posilovali morální paniku z homosexuality, ale to je teď pryč a už by jim to k ničemu nebylo, takže postupně zvolili jako další oběti trans lidi a vytvářejí morální paniku okolo nich. Je to fakt hnusné, dehumanizační a totálně nemorální, a ve výsledku to podněcuje násilí... A tento případ je toho zase důkazem. :(

Nikola řekl(a)...

O tom, jak byla kdysi krutá doba jsem četla v Dánské dívce. Možná jsi viděl i stejnojmenný film?

Já si nemyslím, že homosexualita je mezi lidmi v pořádku - teda ano, je, ale ne u všech. Často slyším různé názory, které nejsou vždycky hezké. Třeba právě to s mladým Kiszkou - nestačila jsem se divit, jak dovedou být lidí fakt hnusní - a ve výsledku tím ztrapnit akorát sami sebe, protože to, co píšou, svědčí o jejich charakteru.

Kuzuri řekl(a)...

Dánskou dívku jsem zatím neviděl, ale jejího režiséra Toma Hoopera znám, a určitě se na ten film podívám. Možná si přečtu i ten román.

Jo, myslel jsem tím to, že v západních zemích, jež už mají legalizované manželství pro gay páry, není homosexualita využívána pravicovými bigoty k vytváření morální paniky - aspoň ne moc často. To, že homofobie ze společnosti nezmizela, to je mi jasné, ostatně jsem si ji sám zažil, přestože jsem ace (myslím, že asi polovina homofobních útoků je vlastně na hetero lidi, kteří jsou nenávistnými útočníky považováni za gaye). Spíš jsem narážel na to, že v západních zemích, kde už se přece jenom trošku pokročilo, konzervativní/fašističtí politici na gaye a lesby tolik neútočí, ale útočí teď na trans lidi, protože akorát našli jinou skupinu, kolem které můžou vytvářet morální paniku a přeorientovávat frustraci svých následovníků právě na ně. :( Snad to dává smysl.

A samozřejmě souhlasím, že se lidi jenom ztrapňují, když takové názory šíří... Jako já se jim směju. Akorát se pak člověk dočte, že byl někdo pro svou sexuální nebo genderovou identitu zabit nebo zraněn, a v tu chvíli člověku dojde, že ta nenávist je fakt reálná. :/

Nikola řekl(a)...

Kniha se mi libila - už dlouho si říkám, že si ji znovu přečtu, ale mám tak přecpanou knihovnu, že nevím, kterou číst dřív. Film je taky skvělý - mám ho doma a viděla jsem ho už mockrát. Eddie Redmayne svou roli ztvárnil opravdu dobře.

Dává to smysl. Sama jsem se několikrát setkala s tím, jestli prý nejsem lesba, když se zastávám homosexuálnů. To mě taky rozesmálo. Mně není lhostejné, jak se na lidi, kteří jsou podle některých jiní, nahlíží.

Taky se tomu směju, ale oni to myslí vážně, a to je opravdu strašné.

Kuzuri řekl(a)...

Podívám se, možná o víkendu. :)

To je moc fajn. Vždycky je třeba zastávat se kohokoliv, kdo je utlačovaný. :) Mě i potěšilo, že si lidi mysleli, že jsem gay, akorát to párkrát nastalo v dost děsných situacích... řvaní na ulici třeba. :/

Nikola řekl(a)...

Až se někdy podíváš, jsem zvědavá, co řekneš. 🙂

Taky si myslím. 🙂 Tomu rozumím. Mě pobavila sestřenice, ale jinak to neřeším - ať si lidi myslí, co chtějí. Už se mi to taky stalo několikrát, neřeším to. Jak už jsem napsala, do komunity nepatřím, ale to neznamená, že budu odsuzovat jako jiní. Každému, kdo má problém říkám, že jsou to lidi jako každý jiný.

Okomentovat

Nejčtenější