sobota 18. listopadu 2023

Alan Moore slaví 70. narozeniny!

"Anarchie má dvě tváře. Tvář tvůrce a tvář ničitele. Ničitelé boří říše. Vyčistí plátno z pouhé suti, na němž pak tvůrci mohou vystavět lepší svět. Jakmile je se sutí hotovo, další ničení je zbytečné. Takže... pryč s výbušninami. Pryč s našimi ničiteli. V našem lepším světě pro ně není místo.

Pozvedněme ale číši na všechny naše atentátníky. Na všechny naše bastardy, na ty nepěkné, kterým se nedá odpustit. Připijme na jejich zdraví... a pak se už s nimi nebudeme vídat."

V

Dnes, 18. listopadu 2023, slaví britský spisovatel, anarchista, okultista a čaroděj Alan Moore své 70. narozeniny! Mysl tak silná, že rozmetala vesmír, který jsme znali, a ve spojení anarchie a okultního vědění vystavěla nový, lepší, s idejemi svobody a nekonečné představivosti zapuštěnými hluboko v naší kultuře. Nejslavnější a dost možná i nejlepší komiksový scénárista, a dnes jeden z předních britských spisovatelů, bez něhož by byl náš svět chudým, nudným a upadajícím místem - to je Alan Moore, uctívač římského boha Glycona; muž, jenž pod vlivem drog hovořil s démony; a autor nejvýznamnějších grafických novel, komiksových sérií a románů, jež v posledních padesáti letech vyšly. Od Watchmenů po Ligu výjimečných, od V jako Vendeta po Toma Stronga, od Z pekla po Prometheu, od Jeruzaléma po Iluminace, Alan Moore oslovil miliony a miliony čtenářů po celém světě svými imaginativními příběhy a jako správný kouzelník prostřednictvím nich změnil naše mysli.

Alan Moore vhlíží do vaší duše. Obrázek z fandom webu Marvel Database

Celý život žije v Northamptonu. Vzešel z dělnické rodiny, a jako teenager byl vyhozen ze střední školy, protože prodával LSD. Nikdy nepřestal jeho užívání pro rekreační účely podporovat. Byl donucen pracovat jako uklízeč toalet v hotelu, pak se přesunul ke stahování zabitých ovcí z kůže, přičemž, jak sám jednou řekl, jedinou zábavou pro kluky, co tuhle práci dělali, bylo házet po sobě beraní varlata. Jako velký fanoušek komiksů toužil po tom, že bude jednou psát a kreslit úžasné příběhy z těch nejpodivnějších světů. A nějakou dobu mu to nevycházelo, než se mu poštěstilo, a koncem 70. let začala být jeho díla publikována. Po pár letech práce na komiksovém stripu Maxwell the Magic Cat a na krátkých back-up features pro doplňkový časopis k televiznímu seriálu Doctor Who se dopracoval k britské odnoži Marvel Comics, pro níž psal komiks o superhrdinovi Captain Britain, pak počátkem 80. let začal vycházet komiksový magazín Warrior a v něm Alanův Marvelman a V for Vendetta; druhý jmenovaný komiks, kreslený Davidem Lloydem, dal světu masku usmívajícího se kníratého mužíčka coby symbol boje proti veškerému útlaku. Alanova práce zaujala americké DC Comics, dostal od nich šanci pracovat na Bažináčovi (Swamp Thing), v rámci své dodnes velmi ceněné série o "zeleninovém bohu" představil i postavu okultisty Johna Constantina, který údajně pronikl do našeho reálného světa, neboť se s ním Alan skutečně setkal. Po úspěchu Watchmenů napsal Alan epickou báseň o historii gay kultury The Mirror of Love a pustil se do rozebrání směšných konspiračních teorií v příběhu Shadowplay: The Secret Team, vydaného v rámci sbírky Brought to Light. V 90. letech následovala obří grafická novela Z pekla (From Hell) o vraždách Jacka Rozparovače a jejich dopadu na obyvatelstvo Británie. Na přelomu století vznikl imprint ABC (America's Best Comics), v rámci něhož Alan psal příběhy Liga výjimečných, Smax, Tom Strong a Promethea. Poslední knihou Ligy výjimečných se pak s komiksovým průmyslem navždy rozloučil před několika roky. Kromě toho napsal romány Voice of the Fire a Jerusalem, odehrávající se na území jeho rodného Northamptonu. Napsal texty k písním jako Mr. A, o objektistickém komiksovém kreslíři Stevu Ditkovi, nebo Mandrillifesto. Asi před desetiletím se také vydával jeho nezávislý časopis Dodgem Logic.

Alan Moore. Obrázek z webu GQ

V roce 2003 o něm byl natočen psychedelický celovečerní dokument The Mindscape of Alan Moore. O čtyři roky později byl jedním z hlavních talking heads v dokumentu Jonathana Rosse In Search of Steve Ditko. V roce 2016 vystupoval v osmidílné sérii televize ARTE s názvem In the Head of Alan Moore, v níž komentoval Brexit, protestní hnutí a hnutí Anonymous, kritizoval kulturu, poplival opět Margaret Thatcher a Tonyho Blaira, a znovu zkritizoval i superhrdinský žánr. Loni se měl objevit v dokumentu Chrise Packhama s názvem Forever Punk, ale BBC se Alanových slov podporujících rebelii mladých lidí tolik obávala, že celý segment s ním bez Chrisova vědomí z filmu vystříhla. Ve stejném roce nicméně Alan vytvořil spolu s BBC kurz Maestro pro začínající spisovatele, a coby vypravěč si zahrál v rozhlasovém dramatu Damned Andrew s vůbec první nebinární postavou, jež se kdy objevila v rozhlasových hrách BBC. V současnosti se chystá k vydání jím dlouho tvořená kniha o magii, The Moon and Serpent Bumper Snake Book of Magic, a první díl jeho fantasy románové série Long London, nazvaný The Great When. Za zmínku stojí také celovečerní film The Show z roku 2020, ke kterému Alan napsal scénář, a ve kterém si zahrál postavu mrtvého kouzelníka Franka Mettertona.

Tvorbě Alana Moora jste jistě nemohli uniknout! Od smajlíků neodmyslitelně spojených s Watchmeny po masku V, kterou před desetiletím adoptovalo hnutí Occupy Wall Street, Alan Moore v našem světě zanechal hodnotnou stopu. Popřejme mu vše nejlepší k 70. narozeninám!

Žádné komentáře:

Okomentovat

Nejčtenější