neděle 12. listopadu 2023

Alan Moore: Týden článků o britském spisovateli, anarchistovi a okultistovi, který změnil svět

Jen málo jmen současných spisovatelů je tak dobře známých, jako Alan Moore. Kouzelník, okultista, uctívač římského hadího boha Glycona, anarchista a spisovatel z Northamptonu má za sebou některá z nejvýznamnějších fiktivních děl posledního půlstoletí. Watchmen - Strážci, velká grafická novela dekonstruující superhrdinský žánr. V jako Vendeta, příběh o anarchistickém revolucionáři strhávajícím fašistický režim v dystopické Británii. Bažináč, jedna z největších mainstreamových komiksových klasik 80. let hovořící o ekologické krizi dlouho předtím, než to bylo v módě. Jeruzalém, román delší než bible a pojednávající o jediné části Northamptonu - té, ze které Alan Moore vzešel. Iluminace, sbírka povídek o zrození vesmíru a o americkém komiksovém průmyslu a jeho neduzích. Promethea, okultistický superhrdinský komiks sloužící čtenáři jako vstup do nekonečného světa magie. Tom Strong, komiksová série, jež si se superhrdiny hrála trochu jinak - jako by je vymyslel sám Alan. A mohli bychom jít dál. Dříve komiksový scénárista a dnes výhradně spisovatel románů a povídek Alan Moore za sebou nechal obrovské množství literárně hodnotných děl, které změnily náš svět. Dalo by se říci, že jako člověk oddaný magii se Alan pokusil zničit svět, v němž žijeme, a vybudovat svět nový. Ohromná mysl, jež spojila anarchismus s kouzelnictvím a okultem, a jež ukradla duše všem zbabělcům a poslušným debílkům, kteří se stali unáhlenými konformisty, jen aby přišli na to, že jejich vize světa je včerejší. Od městských ulic po končiny vesmíru, ze světa materiálního do světa představivosti bez limitů, tam a mnohem dál nás příběhy Alana Moora vzaly, a probudily v nás, v milionech a desítkách milionů z nás, zájem o imaginaci. Alan Moore je jedním z nejvlivnějších britských spisovatelů posledních padesáti let, a Blogorgonopsid bude celý příští týden věnován právě jemu!

Alan Moore - kouzelník, okultista, anarchista a spisovatel z Northamptonu. Obrázek z Batman Wiki

V sobotu 18. listopadu 2023 totiž Alan Moore oslaví své 70. narozeniny. A já jsem mu jako autor tohoto blogu, jenž má v současné době dosti široké zaměření, a zároveň jako člověk, jenž svou duši odevzdal do rukou northamptonského žáka Aleistera Crowleyho, povinen věnovat pozornost. Hodlám vám představit některá z Alanových děl. Ale nebudu se držet titulů, které všichni jistě dobře znáte. V jako Vendeta je klasika, a já se vsadím, že jste ji přinejmenším jednou četli. Watchmeny možná znáte slovo od slova, a přestože bychom se znovu mohli společně zasmát Rorschachovi, antiliberálnímu a rasistickému "hrdinovi" této temné satiry, nebudu jim věnovat samostatný článek. Nebudu se zaměřovat ani na velkolepý grafický román Z pekla, pravděpodobně nejdetailnější fiktivní příběh o vraždách Jacka Rozparovače, na kterém Alan pracoval v 90. letech. Jsem rozhodnut představit vám Alanova díla méně známá - ta, o nichž se v mainstreamu příliš nemluví, ale která jsou stejně, ne-li více hodnotná. Víte, že se Alan Moore svým brilantním jazykem postavil homofobní legislaci Section 28 vlády prohnilé Margaret Thatcher v roce 1988? Víte, že napsal text k několika písním, ať už pojednávajícím o komiksech nebo o politice? A co anarchismus - kde jinde se v Alanových dílech projevil mimo již zmíněnou V jako Vendeta? To a mnohem víc se dozvíte v příštím týdnu článků, v nichž se ponoříme hloběji do mainstreamu méně známých děl Glyconova uctívače. A věřte mi, na konci příštího týdne již nikdy nebudete stejní.

Týden článků o vybrané a méně známé tvorbě Alana Moora začne na Blogorgonopsidovi v pondělí 13. listopadu, přičemž jeho zlatým hřebem bude přání tomuto mému oblíbenému spisovateli v den jeho 70. narozenin. Nenechte si toto příjemné zpestření Blogorgonopsida ujít!

Žádné komentáře:

Okomentovat

Nejčtenější