úterý 21. listopadu 2023

K Transgender Awareness Week 2023!

Vzhledem k tomu, že jsem celý minulý týden (vyjma Obrázku týdne) věnoval spisovateli a anarchistovi Alanu Moorovi a jeho méně známým (a nejen literárním) dílům, unikla mi možnost upozornit vás, vážení čtenáři, na letošní Týden povědomí o transgenderu. Hodlám to tedy napravit tímto pozdějším, kraťoučkým příspěvkem. 

Dilophosaurus v barvách trans vlajky. Autor: A humanoid trash fire

Transgender Awareness Week letos probíhal ve dnech 13. až 19. listopadu. Jedná se o týdenní kampaň, jejímž cílem je rozšířit povědomí o trans lidech, jejich zkušenostech a životech, přičemž každý rok směřuje ke Dni památky transgender osob, jenž slavíme 20. listopadu. Cílem Dne památky transgender osob je pak připomenout si oběti transfobního násilí. 

Naši trans přátelé čelí neustále útokům ze strany nechápavých, agresivních, frustrovaných a nesnášenlivých jedinců, neschopných přijmout fakt, že lidé jsou rozmanití. Žádné předsudečné násilí, nadávky a urážky směrované k trans lidem ze stran transfobních politiků, ultrakonzervativních genderových esencialistů, fašistů a podobných nelidů nemohou být ospravedlněny. Já, autor blogu Blogorgonopsid, podporuji práva trans lidí, o čemž se ostatně nechávám znát i v menu této stránky! Ti, kteří se o práva trans lidí nezajímají, nemusí nutně tušit, že chce-li v České republice některý z našich trans přátel podstoupit chirurgickou změnu pohlaví, nařizuje zákon, aby byl sterilizován. Dokonce ani v Polsku, které je sto let za opicemi, a kde nepřátelství ultrakonzervativců a klerofašistů nabývá ještě větší magnitudy, než v ČR, neexistuje zákon, který by trans osoby v případě podstoupení tranzice nutil ke sterilizaci. Je třeba prosadit změnu. Je třeba stavět se za naše trans kamarády a kamarádky, a vytvořit pro ně - a pro nás všechny - lepší svět. A to je v našich kolektivních silách.

Trans osoby potřebují větší vizibilitu. Americká webová stránka Trans Student Educational Resources nás v příspěvku z podzimu 2015 informuje o tom, že přes 58 % trans studentů v USA zažilo verbální útoky a ponižování ze strany svých spolužáků. Polovina trans lidí zažila útok nebo byla znásilněna svým romantickým partnerem. Trans BIPOC lidé, tedy lidé jiné než "bílé" barvy pleti, jsou šestkrát náchylnější k předsudečnému násilí ze strany policie. A jeden z pěti trans lidí zažil bezdomovectví, přičemž jeden z osmi byl vyhnán z domu právě kvůli své identitě. Neignorujme tato fakta. Každý člověk si zaslouží být přijat ostatními. Každý člověk si zaslouží dobrý život bez šikany, obtěžování a násilí. V současné době krajně pravicová média na naše trans přátele útočí, jako snad nikdy předtím. My se však nenecháme ovlivnit dezinformacemi! Trans lidé tu vždy byli, jsou a budou - a já je budu nadále podporovat.

Tento příspěvek si dovolím zakončit úvodním panelem 168. čísla komiksové série The Uncanny X-Men z počátku 80. let - z doby, kdy na svého času nejprodávanějším komiksu na světě pracovali scénárista Chris Claremont a kreslíř Paul Smith. Mutanti od Marvel Comics byli vždy mými oblíbenci, neboť se nabízeli jako metafora pro různé skupiny utlačovaných v našem reálném světě. A věřte mi, Kitty Pryde (stejně jako naprostá většina marvelovských superhrdinů) by toto opravdu řekla. And no, she's not going through a phase.

Trans práva jsou lidská práva! Kresba od Paula Smithe, upravil Jonathan Loves X-Men

Ode mne je to tu tedy opožděně, ale zpětně všem návštěvníkům tohoto blogu i podporovatelům práv trans osob přeji hezký Transgender Awareness Week. Příští rok snad stihnu napsat příspěvek na toto téma na čas. Rozšíření povědomí však nikdy neškodí ani mimo oficiální rámec!

Žádné komentáře:

Okomentovat

Nejčtenější