pátek 10. listopadu 2023

Obrázek týdne 10. 11. 2023

Máme tu další Obrázek týdne! Stejně jako minulý týden, i tentokrát je to paleoart, neboť jsem celý říjen obrázkovou rubriku zasvětil malbám nebo fotografiím současných zvířat. Dnes, desátého listopadu, přidávám mezi Obrázky týdne dílo dobře známého umělce Anthonyho Hutchingse, který kromě fosilních obratlovců kreslí a maluje i všelijaké jiné potvůrky, hlavně fiktivní, od zvláštních lesních tvorů přes mimozemšťany po - v případě jednoho vánočního přání - svého Satana Clause. Podívejte se na tento nádherný obraz... Co na něj říkáte?


Popisek k obrázku: Třímetroví ptakopánví dinosauři druhu Thescelosaurus neglectus vylézají ze své nory umístěné pod kmenem velkého, starého stromu v hlubinách prosluněného, stálezeleného pralesa. Tito býložravci žijí v období rozmnožování v monogamních párech. Menší samec s křiklavě modrým obličejem a oranžovým čenichem opustil doupě jako první, a obhlédl okolí. Následně hlasovými projevy upozornil svou větší partnerku, že se v blízkosti nory nenachází žádné bezprostřední nebezpečí, a ta tedy vyvádí ven dva hustě ochmýřené potomky, jež spolu mají. První mládě se zvědavě žene vpřed, připraveno obohatit se novými znalostmi obrovského světa, který není jen kapradinami a mechem. Druhé mládě se pak drží blíže matky, ale nejspíše se od ní také brzy vzdálí, a po vzoru svého bratříčka či sestřičky začne prozkoumávat okolí skrýše. Thescelosaurus, česky "úžasný ještěr", je jedním ze známějších svrchně křídových dinosaurů ze Severní Ameriky; žil před 68 až 66 miliony roky. Proslavil se zejména díky fosilii přezdívané Willo, u které se údajně zachovalo zkamenělé srdce, přestože někteří odborníci upozorňovali na to, že srdci podobný útvar mezi žebry dinosaura mohl být jen konkrecí vzniklou nahustěním minerálů v sedimentárních horninách dlouho po smrti zvířete. Tato scéna se odehrává v Jižní Dakotě před 67 miliony roky.

Teď už je to ode mne klišé, ale... nenašel jsem zase obrázek pro vaši pracovní plochu? Nemůžu si pomoci, ale mě osobně se tato scéna velice líbí. Působí velmi realisticky, jako fotografie. Nemá Anthony náhodou tajně stroj času? Co když je to vážně fotka? Konspirace!
Ještě vás chci upozornit na jednu nepřírodopisnou záležitost. V kinech je konečně The Marvels, čtyřiatřicátý film ze série Marvel Cinematic Universe! Příběh Carol Danvers, jenž se začal odvíjet filmem Captain Marvel v roce 2019, pokračuje - a s ním i příběh kapitánky Rambeau a Ms. Marvel z loni vydaného miniseriálu na Disney+! Poslední trailer nás navnadil písmenem X v kruhu ("Mutace. To je klíč k našemu vývoji. Umožnila nám, abychom se vyvinuli z jednobuněčných organismů v dominantní druh na Zemi."), a tak doufám, že vás třeba kromě chtivosti užít si další marvelovské galaktické dobrodružství přiláká i možnost, že kromě Ms. Marvel budou ve filmu nějací další mutanti.
V nejbližší době vás na mém blogu čekají další dokumentární novinky, pátý Plameňák a také další velký týdenní projekt, který započne v pondělí, a který se zase bude týkat něčeho trošičku jiného, než přírodního světa. Věřím, že jste si na mém blogu užili letošní Ace Week, a že si užijete i toto další obohacení Blogorgonopsidova doupěte! O čem že to bude? No, na to si musíte počkat - rozhodně se sem však v pondělí vraťte!

Žádné komentáře:

Okomentovat

Nejčtenější