pátek 3. listopadu 2023

Obrázek týdne 3. 11. 2023

Po celý říjen jsem do obrázkové rubriky přidával díla, na nichž byli zobrazováni všemožní současní živočichové, od tropického hmyzu po domácí kočky. Říkám si však, že po těch čtyřech týdnech nastal čas zase se vrátit k oslavě nějakého toho paleoartu, a shodou okolností jsem narazil na malby uživatele vystupujícího na Twitteru pod přezdívkou JH. Je z Jižní Koreje a studuje fosilní ploštice, ale zároveň se věnuje i rekonstrukcím prehistorických živočichů. Zaujala mě tato jeho malba - docela klasika, ale pořád stojí za to!


Popisek k obrázku: Za tichého, teplého odpoledne se na kraji jehličnatého lesa objevuje velký sauropod Supersaurus vivianae. Hodlá svým pomalým krokem překonat kapradinovou louku, pro oči příjemnou svou svěží zelenou. V hustém, měkkém listí těchto nevysokých polypodiofytů se skrývá malý opeřený teropod Hesperornithoides miessleri, asi metr dlouhý troodontid se srpovitými drápy na zadních končetinách. Blížící se titán z čeledi Diplodocidae je asi třiatřicetkrát delší, a váží kolem čtyřiceti tun. Je to skutečně kolos, a jeho putování po planině za sebou zanechá pořádnou spoušť. A možná právě to přijde hesperornithodovi vhod. Supersaurus svými dunivými kroky vyruší všelijakou havěť, jež opustí své nory v zemi, a malý predátor ji pak bude moci chytat. Na místě tedy zůstane ještě chvíli, od supersaura si udrží jistou vzdálenost, ale využije chaosu, který ohromné zvíře způsobí. Jednoho dne budou pozůstatky těchto zvířat nalezeny v souvrství Morrison na západě Spojených států amerických spolu s fosiliemi mnoha a mnoha dalších neptačích dinosaurů, allosaurem počínaje a fruitadensem konče. Scéna se odehrává na území dnešního Colorada před 150 miliony let.

Za mě docela hezký obrázek pro pracovní plochu počítače (i když, přiznám se vám, na své pracovní ploše žádná pravěká zvířátka nemám). Co na něj říkáte vy?
Dívali jste se včera na poslední díl 8 Out of 10 Bats? Pokud ne, je dostupný na oficiálním YouTube kanálu tohoto živě vysílaného pořadu Chrise Packhama a jeho nevlastní dcery Megan McCubbin, takže mu určitě věnujte pozornost! Kromě podzimní britské přírody a péče o životní prostředí se seriál týkal také situace BIPOC lidí v přírodovědných komunitách, hned v první epizodě jsme minulý týden viděli nádherný krátkometrážní film o čmelácích vyprávěný nebinární trans aktivistkou Jasmine Qureshi, a tento týden byl podle mne dosti zajímavý příběh taxidermistky Elle Kaye, pro kterou bylo prosazení v jejím oboru těžké kvůli rasistickým a misogynním poznámkám ze strany jiných. Na sociálních sítích se dost řešily placky na bundě moderátora GreenFingeredGeorge - mezi nimi i pár placek kapely The Clash. Opravdu vám doporučuji věnovat 8 Out of 10 Bats pozornost, je to vážně "Sex Pistols přírodopisné TV", a nechybí v něm spousta utahování si z konzervativní vlády a environment plundrujících gaunerů s ní spojených!
Pomalu začínám připravovat další část dokumentárních novinek, takže se sem určitě vracejte - vyjít by měly v příštích pár dnech! Čeká vás možná i nějaká paleonovinka, protože jsem teď o nich pár týdnů vůbec nepsal, a možná i část poněkud zapomenutého seriálu, do kterého jsem dříve psal poněkud častěji... Užijte si víkend, natěšte se na The Marvels - ten film jde do kin už příští čtvrtek - a dále svými návštěvami podporujte Blogorgonopsida!

1 komentář:

Kuzuri řekl(a)...

Kamarádstvo, měl jsem teď na jedné sociální síti menší diskusi s jakýmsi pochybným borečkem, který odporuje gay manželství... Literally se ho ptám, proč se tomu tolik staví, a on omílá pořád ty samé kravinky, v půlce diskuse mě nazývá homofašistou (a já mu připomínám podobný výrok jistého Bělobrádka, který tuším loni či předloni tenhle výraz používal na Twitteru), borec se může podělat, leze z něj, že absolutně nic nechápe a zakončuje to v podstatě výrokem "já můžu být taky gay. Taky to můžu jít dělat s chlapem, ale nepotřebuju si ho proto brát." Ptám se ho, jestli zná knihu Not Gay od Jane Ward o sexu mezi heterosexuálními muži, borec se nad tím ohrnuje, tasí znova homofašistu... ale žádný argument, kterým by dokázal ty svoje názory obhájit. :D

Like what the fuck? :D Borče, klidně choď s chlapem, třeba časem zjistíš, že si nějakého chceš vzít. :D Nejvíc fun je to, že ta diskuse byla totálně unnecessary. Kdyby trošku přemýšlel... :D

Chtěl jsem to tu s vámi sdílet, because I'm a nice blogo paleo wildlife nature animal daddy and I love my followers and I hope this informed you and helped you. :)

Okomentovat

Nejčtenější