pondělí 27. listopadu 2023

Všechno nejlepší Nigelu Marvenovi k 63. narozeninám!

Dnes, 27. listopadu 2023, slaví britský televizní producent a moderátor přírodopisných dokumentárních filmů Nigel Marven své 63. narozeniny! Jako dlouhodobý sledující jeho úctyhodné tvorby mu k nim přeji ze srdce vše nejlepší! Nigel Marven je dokumentární ikonou, srovnatelnou s Davidem Attenboroughem, Stevem Irwinem, Chrisem Packhamem nebo Stevem Backshallem. Za svou čtyři desítky let trvající kariéru poskytl nemalému množství diváků vhled do životů stovek a stovek zvířecích druhů, a posledních čtyřiadvacet let dokumentárními pořady provází a diváky s sebou bere na nezapomenutelná dobrodružství do exotických koutů světa za rozličnými druhy plazů, obojživelníků, ryb, paryb, ptáků, savců, bezobratlých a v případě několika pořadů i dávno vymřelých neptačích dinosaurů. Zcela jistě je jedné či dvěma generacím znám z Prehistorického parku (Prehistoric Park), šestidílné minisérie od Impossible Pictures z roku 2006. Znát jej však můžete také z Deseti nejnebezpečnějších hadů (Ten Deadliest Snakes with Nigel Marven), Neznámé Arktidy (Arctic Exposure with Nigel Marven) či Divokých Filipín (Wild Philippines) od jím dříve vlastněné společnosti Image Impact. V posledních letech nám Nigel představil zvířenu pěti středoamerických států v sérii Divoká Střední Amerika (Wild Central America), vyrobené společností Nigel Marven Productions. A ve své tvorbě neustává!

Nigel Marven v tradičním ománském oděvu. Takto jej uvidíme v úvodní sekvenci nového dokumentu, který vyjde příští rok! Fotografie z Marvenova twitterového účtu

Na konec letošního roku je naplánována premiéra filmu Divoká příroda Slovenska s Nigelem Marvenem (Wild Slovakia with Nigel Marven), o kterém vás jistě v blízké době budu nadále informovat. Od letošního léta také Nigel natáčí sérii o divočině Arabského poloostrova, která by měla vyjít příští rok na streamovací službě MagellanTV, přičemž sérii koprodukuje National Geographic. Zatím se Nigel nechal na svém twitterovém účtu znát, že natočil dokument o Ománu a o Saúdské Arábii; druhou jmenovanou zemi se svým malým štábem, včetně svého dlouhodobého spolupracovníka kameramana Mikea Hutchinsona, navštívil letos na podzim. Nezávislý dokument o miocénní fauně Nebrasky s názvem Forgotten Bloodlines: Agate od Maxe Bellomia, ke kterému Nigel nahrál hlasový komentář v covidovém lockdownu, zatím nemá stanovené datum premiéry, nicméně odhaduji, že bude uveden až s rokem 2025. Nigel také nadále spolupracuje s tvůrcem minecraftovských addonů CompyCraft na sérii herních doplňků podle speciálů k Putování s dinosaury (Walking with Dinosaurs), ve kterých vystupoval na začátku prvního desetiletí tohoto století. Claws: A Dinosaur Adventure with Nigel Marven, o kterém jsem na tento blog psal letos v srpnu, je nejnovějším přírůstkem na dlouhý seznam jeho tvorby. 

Ještě jednou přeji Nigelu Marvenovi vše nejlepší k dnešním narozeninám! Přeji mu také hodně dalších dobrodružství, nemálo dalších zvířecích setkání, a ať jednoho dne zahlédne svého vytouženého levharta sněžného ve volné přírodě!

Žádné komentáře:

Okomentovat

Nejčtenější