čtvrtek 23. listopadu 2023

Patranomodon

Patranomodon ("otec anomodontů") je rod savcovitého plaza z kladu Therapsida a podřádu Anomodontia, který žil ve středním až svrchím permu, a jenž je znám na základě fosilních pozůstatků nalezených v Jihoafrické republice, a zřejmě také v Číně, Indii a na území Evropy. Zahrnuje jediný rod, a to je P. nyaphulii. Ten v roce 1990 popsali paleontologové Sean Modesto a Bruce Rubidge, přičemž typovým exemplářem byla lebka z biozóny fosilií Eodicynodon Assemblage Zone v souvrství Abrahamskraal, jež tvoří nejnižší část Beaufort Group, jedné ze tří hlavních dubdivizí pánve Karoo. Holotyp sestával z pravé poloviny lebky, nicméně ne všechny kosti v ní byly dobře zachovalé; třeba pterygoid (patrová kost) byl extrémně tenký, a tak se ho autorům popisu při práci v laboratoři nepodařilo dokonale vypreparovat, aniž by kousky kosti neostranili. Nejvíce fosilních pozůstatků patranomodona bylo od té doby nalezeno v jihoafrické provincii Východní Kapsko, nicméně další pozůstatky pravděpodobně patřící přinejmenším k tomuto rodu byly objeveny i v již výše uvedených, dalších částech světa. Typový exemplář byl nalezen jihoafrickým lovcem fosilií a paleontologem Johnem Nyaphulim, který dlouho působil jako preparátor zkamenělin v Bloemfonteinském přírodovědném muzeu. Modesto a Rubidge dali zvířeti druhové přízvisko na jeho počest. Patranomodon nyaphulii nebyl žádný obr. Měřil jen asi 30 centimetrů, to je jedna stopa, a byl tedy skutečně malým zvířetem, velikostně porovnatelným s nejmenšími z dnešních varanů žijících v Austrálii. Byl docela robustně stavěný, ostatně jako spousta jiných anomodontů, a jednalo se o býložravce spásajícího velmi nízko rostoucí vegetaci. Zuby měl zformovány tak, aby mohl svou rostlinnou potravu rozmačkat. Anomodonti jižní polokoule (pozdější Gondwany) byli v mnoha případech býložraví (to platí třeba i o rodu Anomocephalus, též známém ze středního permu pánve Karoo), někteří severněji se vyskytující zástupci této skupiny ale byli možná i všežraví (třeba Otsheria ze středního permu Ruska, nicméně i ta mohla být herbivorem). Na rozdíl od ostatních anomodontů měl Paranomodon kratší obličej.  Jedním z nepřátel patranomodona mohl být masožravý Australosyodon, dinocephalián z čeledi Anteosauridae o celkové délce 1,8 metru, s výraznými horními špičáky doslova vylézajícími ven z čelistí. Dalšími tvory, se kterými Patranomodon sdílel svou domovinu na území dnešní JAR před asi 265 miliony let (ve wordu, šestém stupni permu), byli třeba býložravý dicynodont Eodicynodon, dravý therocephalián Glanosuchus a jeho blízký příbuzný Ictidosaurus nebo jakýsi dosud nepojmenovaný gorgonopsid ze stejné fosilní biozóny. Většina hornin z Beaufort Group jsou fluviální sedimenty, které prozrazují, že patranomodonova domovina byla v podstatě zaplavená. Ve středním až pozdním permu docházelo ke stagnaci mokřadů a možná i velkým vymíráním ještě před oným čtvrtým masovým vymíráním, ke kterému došlo na hranici prvohor a druhohor. 
Popis tohoto zvířete naleznete na anglické Wikipedii a na webu Prehistoric Wildlife. Kromě těchto webů bylo pro napsání tohoto příspěvku čerpáno i z Modestova a Rubidgeho popisu patranomodona z roku 1990. Autorem přiloženého obrázku je WillemSvdMerwe.

Příště Parahughmilleria!

1 komentář:

Kuzuri řekl(a)...

Heh, teď na mě na sociálních sítích vyskočil nějaký příspěvek, podle něhož se prý dneska v Americe slaví Díkuvzdání aneb ten bizarní svátek oslavující rasistickou genocidu... :/ Chce se mi zvracet.

Okomentovat

Nejčtenější