pátek 24. listopadu 2023

Obrázek týdne 24. 11. 2023

Máme poslední listopadový pátek, den poté, co sociální sítě zaplavily připomínky svátku Díkuvzdání, který slaví v Americe - naprosto nechutném svátku oslavujícím rasistickou genocidu a násilnou kolonizaci zemí původních obyvatel severoamerického kontinentu, a rovněž tak svátku, kterému bychom mohli říkat Den vraždy krocanů (podle Food Empowerment Project je jich každoročně kvůli Díkuvzdání zabito 46 milionů). Musím říci, že jsem tím pořád poměrně znechucený, a tak velmi rád svou pozornost - i tu vaši - přeorientuji na další Obrázek týdne, jenž je opět paleoartem. Tato nádherná malba je dílem umělce Hodari Shadowalker. Mě se tedy rozhodně dost líbí, co na tento obraz říkáte vy?


Popisek k obrázku: Velký krátkočelý medvěd Arctotherium wingei je uprostřed noci konfrontován jaguárem (Panthera onca) na suché pláňce nedaleko jezírka. Obě šelmy se očima vzájemně poměřují, a jsou připraveny na nejhorší. Medvěd otevírá tlamu, a z ní se s odporným dechem dere až kručivý varovný zvuk. Jaguár snižuje hlavu, avšak ne nutně do submisivní pozice. Po chvíli jistě vycení zuby, a začne vrčet, připraven vyskočit. Velcí predátoři, jako jsou tito dva, se sobě obvykle vyjímají. Těžko říci, co je dnes v noci přivedlo do kontaktu, ale kdyby měli tu možnost, jistě by se této konfrontaci snažili zamezit. Je také možné, že spolu vůbec bojovat nebudou, a po krátkém zavrčení si zase zkrátka každý půjde za svým. Arctotherium wingei bylo dva metry dlouhým, v kohoutku 120 centimetrů vysokým a více než 250 kilogramů vážícím medvědem, který je znám z pleistocénu Venezuely, a jenž pravděpodobně při své migraci na sever dosáhl až poloostrova Yucatán v Mexiku. Jeho pozůstatky byly objeveny v zatopené jeskyni Hoyo Negro, a původně byly považovány za ostatky jaguára. Jaguáři na rozdíl od arctotherií žijí dodnes, byť ani náhodou nejsou tak hojní jako dříve, a ze severní části svého původního areálu rozšíření byli více či méně vytlačeni; na Yucatán se dnes vracejí díky ochranářské pomoci. Tato scéna se odehrává před 15 000 roky na aridních pláních Yucatánu, dnes zarostlého tropickou vegetací.

Možná si vzpomínáte na můj článek o vyhynulé kočkovité šelmě Panthera balamoides z července 2020 (ač pochybuji, že si pamatujete, kdy vyšel), jež je také známa z pleistocénu Yucatánského poloostrova. Velkých šelem tam před více než 10 000 roky žilo více.
V nejbližší době bych rád vydal třetí část Dopadů změny klimatu na zvířecí druhy. Dále se do konce měsíce dočkáte ještě jednoho videa z Autumnwatch 2017, tentokrát z jeho poslední epizody. Také bych se ještě rád pověnoval jisté paleozoologické novince, ale uvidíme, zda se k napsání o ní vůbec dostanu. Každopádně pro vás program mám i na příští dny až týdny, a to ještě netušíte (anebo možná už tušíte?) jakou divokou jízdu pro vás chystám na poslední měsíc roku. A ano, krve bude dost.
Užijte si zbytek dnešního dne i víkend, pokud možno vyražte ven, zajděte do kina na The Marvels (pokud jste tak ještě neučinili) nebo si pusťte některý z nových přírodopisných dokumentů, o kterých jsem nedávno psal (proč nezkusit první díl Planet Earth III?). Další Obrázek týdne zase za týden!

1 komentář:

Kuzuri řekl(a)...

Lepší zpráva, než ta v úvodu článku - dnes můžeme oslavit 164. výročí vydání knihy O původu druhů (On the Origin of Species) od jednoho z největších přírodovědců všech dob, Charlese Darwina.

O původu druhů je dnes sice dílem zastaralým, přece jenom bylo napsáno dlouho před příchodem genetiky i lepšího poznání minulosti naší planety, nicméně velmi náš svět ovlivnilo. Nebýt Darwinovy práce, neměli bychom Kropotkina, jednoho z prvních teoretiků anarchokomunismu, který se coby zoolog a antropolog zabýval mj. vzájemnou pomocí u různých druhů (u člověka i u jiných zvířecích druhů). Bohužel se dá také říci, že nebýt Darwinovy práce, nikdy by se nezrodily pseudovědecké teorie sociálního darwinismu, ze kterých vycházejí eugenici, rasisti, queerfobové a fašisti (mnohdy se dnes chybně označující za konzervativce).

V tomto ohledu je každopádně 24. listopad velkým dnem. Můžeme se podívat zpět, a reflektovat přínos Darwinova díla - těm, jež jej pochopili; těm, kteří si z něj vzali to, co se jim hodilo, a svázali to nehumánními dogmaty (krajní pravičáci); i těm, kteří ho nepochopili vůbec (náboženští fundamentalisti a popírači evoluce).

Okomentovat

Nejčtenější