čtvrtek 2. listopadu 2023

Přebarvený Patagotitan: Zdravotníci z Just Stop Oil nenásilně upozorňují na vážnost změny klimatu

Britská environmentálně aktivistická skupina Just Stop Oil, působící od začátku roku 2022, různými způsoby upozorňuje na nutnost zastavit vydávání licencí k těžbě fosilních paliv na území Spojeného království. Aktivisté hlásící se k ní přitom používají širokou šíři metod, od blokád silnic a přebarvování budov až po házení rajčatové omáčky na Van Goghovy Slunečnice (pochopitelně kryté sklem!) v londýnské Národní galerii či ozvláštnění obličeje krále Charlese chutným dortem (yum!). A v posledních měsících se aktivisté z Just Stop Oil nebáli upozornit na horšící se klimatickou situaci přebarvením koster obrovských, dávno vyhynulých zvířat, které žádný člověk na živo nikdy nespatří; a to samé bohužel platí o čím dál více druzích, které jsme zatím v recentní minulosti měli možnost poznat. V dubnu tohoto roku vnikli dva lidé, Victoria Lindsell a Daniel Knorr, na protest proti dalšímu zneužívání fosilních paliv do exibice pařížské verze slavného Dippyho - diplodoka, jenž mezi lety 1905 až 2017 vítal každého návštěvníka hned po vstupu do prvního sálu Přírodovědného muzea v Londýně. Francouzský Dippy, vytvořený z odlitků původní kostry, je v současné době umístěn v Herbet Art Gallery & Museum v anglickém Coventry. Akce dvou odvážlivců byla ukončena poměrně brzy, přičemž s nimi sekuriťáci jednali poměrně dosti hrubě. S poselstvím "Kvůli zdraví - zastavte těžbu ropy!" se k dalšímu dinosaurovi, tentokrát v samotném Přírodovědném muzeu v Londýně, vydali 26. října fyzioterapeut Steve Fay a gastroentrolog doktor Will Stableforth. Oranžově zbarveným pudrem postříkali nepravou kostru patagonského titanosaura druhu Patagotitan mayorum. Jejich poklidný potrest, jenž se obešel bez jakýchkoli obscenit ze strany hlídačů, skončil usazením před dinosauří kostru a počkáním na policejní zadržení. Zdravotníci, kteří se přidali k Just Stop Oil, si uvědomují, že změna klimatu má negativní vliv na zdraví lidí - větší výkyvy počasí, větší teplo a s ním spojené šíření tropických nemocí na sever, větší horka a více úžehů, a další zdravotní hazardy vycházející ze zvýšeného počtu požárů a povodní ovlivňují lidi všech věkových kategorií. Neustávající ekoanxieta mladých lidí, za kterou může nečinnost lhářů v pozicích moci, a rovněž tak hlad, stres, znečištění vzduchu a vody a bezpočet dalších environmentálních problémů, jež jsou se zhoršující se klimatickou krizí spojeny, zkrátka nemohou být ignorovány. Fay a Stableforth protestovali u kostry patagotitana jen krátce poté, co 200 odborných medicínských časopisů společně publikovalo úvodník, jenž se dožaduje světových lídrů a zdravotníků, aby si uvědomili spojení změny klimatu se ztrátou biodiverzity, přičemž má být řešení těchto problémů spojeno i s péčí o zdraví lidí a prevencí blížící se katastrofy.

Steve Fay a Dr. Will Stableworth před replikou kostry sauropodního dinosaura Patagotitan mayorum v Přírodovědném muzeu v Londýně. Fotografie z webu ARTNews

Několik dnů po protestu je kostra patagotitana opět očištěna, nic se jí pochopitelně nestalo. Názory na tuto akci se samozřejmě různí. Najdou se takoví, jež označují protest tohoto typu za vandalismus. Jiní s ním sympatizují, ale vnímají ho jako příliš alarmistický. Další lidé se zasmějí, zapláčou, jiným je to jedno (hlavně těm, co pumpují do atmosféry skleníkové plyny), v každém případě to rozhodně byla akce kontroverzní. Jaký je můj názor? No samozřejmě, že tohle podporuji! Nenásilný protest, který dokáže zaujmout nejen kolemjdoucí, ale také média, a který obletí celý svět - o tom přece environmentální aktivismus vždy je. Nikomu není ublíženo, nikdo není napaden ani ponížen (kromě aktivistů samotných, jež často končí ve spárech mužů a žen v uniformách), a hlavně, důležité poselství o nutnosti změny se tak dostane k obrovskému množství lidí. Patagotitanovi, odpustíte-li mi jeho antropomorfizaci, to rozhodně nevadí. Znamenalo jeho čištění práci navíc pro pracovníky muzea? To ano, ale řekněme si to na rovinu, dějí se mnohem horší věci. Klimatická krize se zhoršuje, britskou toryovskou vládu v čele s oligarchou Rishim Sunakem to vůbec nezajímá. Ve světě dochází k diskriminaci lidí na základě jejich sexuální a genderové identity, k rasistickému násilí, násilí na ženách, na území Izraele napadají zionističtí vojáci jak ortodoxní Židy, tak Palestince, zatímco brutální konflikt krajně pravicového Hamásu a krajně pravicové izraelské vlády zvyšuje hladinu prolité krve... Replika patagotitaní kostry takový nevinný protest přežila, a vždycky ho přežít měla. Oranžový pudr jí beztak nemohl přihoršit - je umělá, je replikou kostí zvířete, které zahynulo před 95 miliony let. Je třeba si uvědomovat, co klimatická krize pro lidstvo jako celek znamená. A její dopady na lidské zdraví nelze ignorovat. Akce dvou zdravotníků by nás všechny měla vyburcovat k tomu, abychom vyrazili ven a požadovali změnu - ať už jsme kdekoliv ve světě! 

Informace pro tento článek byly čerpány z webů Just Stop Oil, Museums + Heritage a ARTNews

Žádné komentáře:

Okomentovat

Nejčtenější