čtvrtek 4. listopadu 2021

Naléhavý projev Sira Davida Attenborougha na Cop26

Jak všichni jistě víte, od 31. října do 12. listopadu 2021 probíhá ve skotském Glasgow 26. konference o změně klimatu. Jedná se o velký summit světových lídrů, vyjednávačů, expertů na klimatickou změnu i novinářů. Jeho cílem je přesvědčit více než dvě stovky zemí, aby předložily nový plán na zredukování svých emisí. Jakožto hostitel požaduje Spojené království po účastnících summitu, aby emise "dohnali" k čisté nule do roku 2050, avšak s velkou redukcí již do roku 2030. Rozvojové země samozřejmě potřebují lepší finanční prostředky, aby se lépe vypořádaly se zvyšujícími se teplotami. Nějakých 450 organizací vlastnících dohromady 130 trilionů amerických dolarů se už na Cop26 domluvilo, že se pokusí používat či vyvíjet čisté technologie, aby se tak udržel limit globálního oteplování, kterým je 1,5°C. Na konferenci vystoupilo mnoho řečníků, mezi nimi například americký prezident Joe Biden, současný britský premiér Boris Johnson či generální tajemník OSN António Guterres, a velký potlesk za svůj projev získala také patnáctiletá indická studentka Viniša Umašankarová, která v něm kritizovala politické lídry, kterými jsou lidé naší generace frustrovaní, protože chrlí prázdné sliby, jež nedokáží splnit. Avšak naléhavý projev pronesl nedlouho po zahájení konference (a úvodních státnických projevech) také Sir David Attenborough, veteránský televizní přírodovědec, který letos v květnu oslavil své 95. narozeniny. Asi není člověka, který by k němu nechoval obdiv. Sir David, jediný nositel ceny BAFTA za černobílé i barevné televizní pořady, filmy a seriály v HD, 3D, 4K a v neposlední řadě i ve virtuální realitě, zažil celý vývoj přírodovědného dokumentárního průmyslu. A v rámci něj se mu poštěstilo sledovat změny, které člověk na naší planetě v průběhu jeho života učinil. Změny, které naší planetě velmi uškodily. Jeho slovy, "stabilita, na které jsme všichni závislí, se hroutí." Ve svém projevu, který od hostů konference též zklidil obrovský potlesk, vyzval světové lídry, aby na Cop26 změnili chod dějin s tím, že zachovají podmínky, které lidstvu umožnily prosperovat v posledních deseti tisících letech. To jsou také podmínky, ve kterých mohou přežít obyvatelé naší planety, kteří nepatří k našemu druhu - tvorové, které jsme oněmi obrovskými změnami též připravili o onu stabilitu životního prostředí. Sir David řekl, že už jsme v průšvihu. O tom není pochyb. "Is this how our story is due to end?"


V minulých letech již Sir David pronesl několik velkých projevů při různých akcích. Ale přestože jsou velmi motivační a naléhavé, zdá se mi, že jim diváci vždy jen zatleskají, a pak nedělají skoro nic. Viniša Umašankarová má pravdu. Lídři jen planě slibují, a nečiní žádnou změnu. Všichni víme, jaká by naše společnost opravdu musela být, aby ke změně, na které by se podíleli všichni lidé, opravdu došlo. Musela by to být společnost bez jakékoliv hierarchie, bez jednotlivců, kteří rozhodují za miliardy ostatních. To je můj osobní názor. Ať chceme nebo ne, lídři jakéhokoliv typu jsou vždy privilegovanými jedinci, jakousi elitou, a málokdy se skutečně zajímají o stav naší planety nebo také o změnu společnosti k lepšímu. Pravda, jsou země, které mají dobré lídry - vzpomeňme třeba na premiérky Nového Zélandu nebo Finska. Naopak zase takový Andrej Babiš na Cop26 dokázal, že Česko mezi těmi zeměmi s dobrými lídry určitě není (nepotřeboval to dokázat obyvatelům ČR, z nichž mnozí se o jeho projev na Cop26 jistě vůbec nezajímali, ale spíše zbytku světa). Nicméně zpět k projevu Sira Davida. Nazval náš druh nejlepším řešitelem problémů. Řekl, že víme, jak problém zvyšujících se teplot zastavit. Důležitá je podle něj nová průmyslová revoluce - ale taková, která bude řízena udržitelnými inovacemi. A již začala. Řekl také, že příroda je naším spojencem, a že naší motivací by neměl být strach, ale naděje. Zmínil, že by se při této příležitosti měl vytvořit rovnější svět, ve kterém není nikdo z nás nechán pozadu. Když se blížil k závěru svého projevu, řekl něco, co by si měl uvědomit každý člověk. "Pokud tehdy, když nepracujeme společně, jsme silou, jež je schopna destabilizovat naši planetu, jistě pak máme společnou prací sílu ji zachránit." Za života Sira Davida se svět zhoršil. Ještě však není pozdě - situace se může zlepšit. Doufejme, že světoví lídři si jeho naléhavá slova zapamatují. Skutečně by jeho varování a rady měli brát vážně.

Více si můžete přečíst na BBC News. Jaký je Váš názor? Také se Vám projev Sira Davida líbil? Myslíte, že se jeho radami politici z celého světa začnou řídit, nebo jste vůči lídrům spíše skeptičtí?

2 komentáře:

mirek řekl(a)...

Řekl to hezky.

mirek řekl(a)...

Moc si pana Attenborougha vážím.

Okomentovat

Nejčtenější