pondělí 1. listopadu 2021

Autumnwatch 2021 - Jelení jóga

Jelení jóga. Megan McCubbin nám na Isle of Mull poví něco o jelení říji a pozoruhodných nových poznatcích o ní, které byly učiněny teprve v nedávné době. Předtím, než Megan na tento skotský ostrov přijela, slyšela před spaním hlasité jelení troubení, typické pro tuto část roku. Štáb z Autumnwatch také zachytil samce těchto velkých kopytníků, jak se navzájem pronásledovali. Většina z nich se nechce dát s ostatními jeleny do křížku, souboje jsou ostatně energeticky nákladné, a mohou se při nich poranit. Většinou se jim dá zamezit účinným zastrašováním. Čím větší mají parohy a čím hlasitěji troubí, tím mají větší šanci, že se úspěšně rozmnoží. I tak ale každý samec jelena lesního během říje bojuje v průměru pětkrát - a tyto bitky často vedou k permanentním zraněním. Uvidíte záběry drsného boje dvou zvířat, z nichž jedno skončilo se zkrvaveným uchem. Megan nás poté seznámí s tzv. ventral patch, tmavou prodlouženou srstí s poněkud jinou texturou, jež porůstá břicho a spodní část krku jeleních samců. Tohoto zajímavého znaku se týkalo několik vědeckých studií publikovaných v letech 2020 a 2021. Přišly na to, že chemické složení chlupů v této části těla se mění v průběhu života jelena, a vypovídá o jeho fitness. Jaké konkrétní "chemikálie" se však na těch chlupech nacházejí? Jistě není příliš překvapivé, že se jedná o moč. Jelení samci na sebe v říji močí; Megan to nazvala "jelení jógou". Zvíře skloní hlavu a postupně si pomočí prodloužené chlupy po celém břiše a krku. Více páchnoucí a chlupatější samci mají pak větší úspěch u samic. Nakonec také uvidíte první ventral patch u lidského druhu - konkrétně u Chrise Packhama. Jak ale přizná, ta srst je falešná.

Klip z první epizody vzdělávacího pořadu Autumnwatch 2021 z dílny BBC Studios Natural History Unit, vysílané živě v úterý 26. října 2021 na stanici BBC Two.

1 komentář:

Kuzuri řekl(a)...

Počínaje dneškem budu každé pondělí v průběhu listopadu na svůj blog dávat úryvek z Autumnwatch 2021. :) Vzácněji sem ale nějaký přidám i v jiný den v týdnu.

Okomentovat

Nejčtenější