neděle 31. října 2021

Podzim s dinosauřími modely

Poslední várku fotek mých zvířecích modelů jsem s Vámi sdílel 19. srpna, což mi připadá, jako včera, ale očividně to včera nebylo! Řekl jsem si tedy, že je na čase napsat do rubriky Mé obrázky další článek. Během prodlouženého víkendu u nás bylo překrásně. Pořád je teplo, svítí slunce, když teď vyhlížím z okna, nevidím na obloze jediný mráček, a listy stromů jsou krásně zlaté! Celý náš les se pozlatil barvou podzimu. Pravda, sem tam se objeví i nějaký ten červený či hnědý list, a něco je pořád zelené... ale většina listů je žlutá. A když jimi proniká sluneční světlo, je to prostě nádhera. Fotky, které Vám teď představím, jsem vytvořil v pátek odpoledne. Nečekejte žádná umělecká díla, prostě si jen užijte pohled do života některých mých neživých přátel, kteří se živí chytáním prachu v mém pokoji, a když je náhodou vezmu ven... asi nejsou štěstím bez sebe, protože necítí žádné emoce. No, jdeme na to.

Nejprve tu mám pro Vás pár fotek svého afrovenatora od Collecty, uvedeného na trh v roce 2010. Je to velmi pěkný model, a já ho mám ve své sbírce už pěknou řádku let - nedokáži si nyní vzpomenout, od kdy, ale určitě jsem si ho koupil nebo jsem ho dostal v první polovině existence svého blogu.


Výlet do lesa se mu určitě líbil. V období střední jury se na území severní Afriky nejspíš nevyskytovaly rostliny, které by shazovaly tak obrovské listy, ale jde tu snad o nějakou správnost? Velice se mi líbí naoranžovělá hlava tohoto afrovenatora. Stojí v podstatě na třech, jedna končetina mu visí ve vzduchu, ale to na této fotografii neuvidíte.


Dále je tu můj Pachycephalosaurus od značky Papo. Byl modelován podle zástupce svého druhu (či rodu, chcete-li být i v článku o modelech přesní) ve filmu Ztracený svět: Jurský park, který pořád patří k mým nejoblíbenějším. Už jsem ho jednou fotil - v prosinci 2012.


Tyto fotky jsou ale v lepší kvalitě, než tehdy (Canon EOS 40D je nejlepší foťák v historii, change my mind, kids). Zde ještě detail obličeje. Není to jeho zbarvení opravdu krásné?


A teď Gastonia od Collecty z roku 2014! Do mé sbírky přibyla nejspíš někdy v letech 2015 či 2016. Další krásný model, ostatně všechny dinosauří modely od Collecty jsou podle mě velmi dobré. Má Gastonia se nejprve rozhodla projít po úzké lesní pěšince...


A následně se vydala hledat šťavnatou svačinku. Některé listy jsou ještě pořád zelené, mňam!


Chasmosaurus, Collecta, 2009. V mé sbírce bude tak tři, čtyři roky. Je to nádherný samec s výrazným týlním límcem, a v tuto roční dobu je v říji, tudíž je límec výrazně zbarven krví, jež se do něj nahrnula.


Vypadá to, že se naštval... Tuhle fotku jsem pořídil těsně předtím, než jsem kvůli jeho zuřivému útoku musel fotoaparát odhodit a vyšplhat do koruny stromu. Kolemjdoucí s pejskem se divili, co se děje... Prý Chasmosaura neviděli, a nechápali, proč jsem byl tak udýchaný. Jak by taky mohli, když má ten model jen 13 centimetrů na délku?


Ještě detailní pohled do tváře tohoto nádherného dinosaura...


A teď k jednomu z mých oblíbenců! Tohle je Bistahieversor od Collecty, uvedený na trh v roce 2014. Od chvíle, kdy jsem ho dostal na jedny z minulých Vánoc, mi dělá radost. Tenhle tyrannosauroid z pozdní křídy Nového Mexika byla pěkně zajímavá příšerka, a mě se líbí, jak ho lidé od Collecty opeřili.


Model je vybaven béžovým podstavcem se dvěma lístky. Zřejmě se má jednat o jakési ztvrdlé bahno, je v něm pár prasklin, a bistahieversorovy prsty se do něj trošičku zabořují. Stojí mimochodem nádherně.


Když jsem se ho rozhodl nechat na pokoji, najednou se proti mě obrátil, a také na mě zaútočil... What a gape!


Nakonec se ale ukázalo, že jej zaujalo něco zcela jiného... Obří kobra indická! Pozor, kámo, ať tě neuštkne! Má totiž docela velké jedové zuby.


Tento článek má sice titulek "Podzim s dinosauřími modely", ale já se rozhodl zařadit sem i své páteční fotky kobry indické od Schleichu, uvedené na trh v roce 2014. Mám ji velice rád. Líbí se mi její zbarvení i celkový postoj. Vidíte, jak přede mnou vytváří kápi? Neměl jsem ji vyrušovat, když si hověla v lesní hrabance...


A tady vidíte, proč se jí říká brejlovec nebo anglicky binocellate cobra. What a little beauty!


A tady je všech šest modelů, které jsem vzal v pátek vyvenčit... 


Zasotřeno na bistahieversora...


To je tedy k fotkám modelů vše! Tedy zatím, protože určitě podobné články budu psát i nadále, i když samozřejmě ne zrovna každý měsíc. Nezapomeňte, že obrázky se Vám poté, co na ně kliknete, zobrazí v původní velikosti - když jsou na blogu zmenšené, nemusí působit úplně ostře. Doufám, že se Vám tento příspěvek líbil!

A mimochodem, podařilo se mi v pátek narazit i na jednoho živého dinosaura... Jestli byl z toho, jak jsem ho otravoval (ač z uctivé vzdálenosti), rád, to si radši nepřeju vědět...

1 komentář:

Kuzuri řekl(a)...

Dnes jsem také napsal článek na Blogorgonopsid Diaries, pojednávající o tuleních z tribu Monachini. Odkaz: http://blogorgonopsidiaries.blogspot.com/2021/10/ohrozeni-vyhubeni-tuleni-rodu-monachus.html

Okomentovat

Nejčtenější