neděle 10. října 2021

Komiksy s dinosaury a dalšími pravěkými zvířaty: Devil Dinosaur

Devil Dinosaur by Jack Kirby: The Complete Collection (série Devil Dinosaur s čísly 1 až 9), album vydáno v roce 2014

Devil Dinosaur
Rok vzniku: 1978
Autor: Jack Kirby
Vydavatelství: Marvel Comics
Žánr: fantasy, sci-fi

Mezi fanoušky legendárního amerického komiksového kreslíře Jacka Kirbyho, spolutvůrce slavných postav jako Captain America, Hulk, Thor, Iron Man či týmů X-Men od Marvel Comics a New Gods od DC Comics, je série Devil Dinosaur považována za kultovní klasiku. Začala se vydávat v dubnu 1978, nedlouho poté, co se Kirby již potřetí v životě dočasně stal kreslířem pro Marvel, ačkoliv s touto společností v minulosti příliš spokojen nebyl. Marvel se tehdy dozvěděl, že konkurenční DC se chystal vytvořit animovaný televizní seriál o postavě Kamandiho, superhrdiny vytvořeného Kirbym v roce 1972 pro komiksový magazín Kamandi, The Last Boy on Earth. Cílem Marvelu bylo překonat tento titul, a tak dostal Kirby za úkol vytvořit podobnou komiksovou sérii, vydavatelství však navíc požadovalo, aby hlavního lidského či přinejmenším člověku podobného hrdinu doprovázel také dinosaurus. V 70. letech se dinosauři v amerických komiksech objevovali velmi často, koneckonců se tato zvířata vždy mezi mladými lidmi těšila velké popularitě, a Marvel Comics na ní chtěli kapitalizovat. Kirby tedy vytvořil nový fikční svět, oddělený od kontinuity marvelovského univerza, v němž existovala většina jeho předchozích postav, jež pro tuto společnost spoluvytvořil se Stanem Lee, Joem Simonem či s Larrym Lieberem. 

Série Devil Dinosaur však svého času neměla velký úspěch, a skončila po devíti číslech, z nichž poslední bylo vydáno v prosinci 1978. Fanoušci Jacka Kirbyho ji začali opěvovat až mnohem později. Hlavními postavami tohoto komiksu byli samotný Devil Dinosaur, obrovský karmínově zbarvený teropod výrazně připomínající tyranosaura rexe, ač s mnohem pohyblivějšími předními končetinami a čtyřmi prsty na každé z nich, a primitivní huňatý humanoid Moon-Boy, zástupce kmene inteligentních bytostí zvaných Small-Folk. Jakožto společníci tato nezvyklá dvojice zažívala různá dobrodružství ve světě jednoduše nazvaném Dinosaur World, který je verzí Země existující v mnohovesmíru, kde lidem podobné bytosti koexistují s dinosaury, kteří nikdy nevyhynuli a vyvíjejí se tedy dál. V prvním čísle Devil Dinosaur sám Kirby uvedl, a to ve sloupku Dinosaur Dispatches, že jeho původním záměrem bylo kreslit Moon-Boye coby raného člověka a Devila coby skutečného dinosaura (zřejmě opravdu tyranosaura). Nakonec se rozhodl jinak. Pozdějšími autory byl Dinosaur World oficiálně představen jako Earth-78411 v rámci marvelovského mnohovesmíru.

První číslo Devil Dinosaur pojednávalo o spřátelení Moon-Boye a Devila. Mladý teropod byl téměř upálen zástupci primitivního kmene nazvaného Killer-Folk, avšak Moon-Boy, který byl stejně jako všichni jeho příbuzní ze Small-Folk rivalem tohoto kmene, zvíře zachránil. Oheň Killer-Folku dal Devilovi nezvyklé schopnosti; vybavil ho velkou silou a nadlidskou inteligencí, a změnil barvu jeho kůže z olivově hnědé na karmínovou. V následujících dobrodružstvích se pak Moon-Boy a Devil Dinosaur setkávali nejen s mnoha dalšími dinosaurům podobnými monstry, ale také s mimozemšťany, a dokonce byli krátce teleportováni do světa lidí. Poté, co byla série kvůli nízkým tržbám ukončena, objevoval se Devil Dinosaur v různých dalších one-shots od Marvel Comics, kupříkladu ve 34. čísle komiksové série Ka-Zar the Savage, kde byl nucen bojovat s postavou Kevina Plundera v Land of Cancelled Heroes (to byl svět, kde existovaly postavy, jejichž komiksové tituly byly nakladatelstvím ukončeny). 

Devil Dinosaur #2 (vydáno v květnu 1978)

Devil Dinosaur #6 (září 1978)

Devil Dinosaur #9 (prosinec 1978)

Prehistorickými tvory, se kterými se v Dinosauřím světě Moon-Boy a Devil na svých dobrodružstvích setkávali, byli například Stegosaurus, Pteranodon, Dimetrodon, Triceratops a různí sauropodi žijící v bažinách. Ne všechna tato zvířata byla Kirbym kreslena anatomicky správně, koneckonců o to mu ani nešlo. Většina dinosaurů však byla v příbězích vykreslena jako poměrně hloupější tvorové - každý masožravec myslel jen na sehnání potravy, a spousta býložravců se chovala možná až příliš agresivně, zvláště proti Moon-Boyovi. Ačkoliv se Devil chová dosti inteligentně, v původní sérii z roku 1978 nemá žádné dialogy. Není to však tak, že by Moon-Boye jen poslouchal jako cvičený pes, vlastně se občas rozhoduje sám. Dále v komiksech vystupovali i obří mravenci. Mimozemšťané, kteří se poprvé objevují ve 3. čísle, jsou popsáni jen jako "sky-demons", jak je ostatně primitivní humanoidi v tomto fikčním světě vnímali. Jejich technologie byla velmi vyspělá, a ve 4. čísle dokonce zajali Moon-Boye, aby jej mohli studovat. Devil ho pak musel zachránit. Lidem podobné bytosti mají většinou jména jako "White-Hair" nebo "Gray-Tooth". Dinosaury označovali slovy jako "thunder-horn".

Konec 70. let byl pro americký komiksový průmysl velmi zajímavým obdobím. Po většinu Stříbrné éry, která trvala zhruba mezi lety 1956 až 1970, byly nejpopulárnějšími komiksy ze všech ty, v nichž vystupovali superhrdinové. Samotný Jack Kirby, jenž v komiksovém průmyslu pracoval již od 30. let, vytvořil některé z těch nejprominentnějších. Již ve Zlaté éře spolu s Joem Simonem vytvořil Captaina Americu a jeho parťáka Buckyho Barnese pro Timely Comics (předchůdce Marvelu), a to v roce 1941, v 60. letech pak kreslil celou řadu superhrdinských komiksových sérií Marvelu, od X-Menů až po Avengers (oba tyto tituly byly mimochodem na trh uvedeny v září 1963). Superhrdinové si udržovali ohromnou popularitu i v Bronzové éře (1970-1984), a v době, kdy Kirby kreslil Devil Dinosaur, zaznamenávali v Marvel Comics rostoucí úspěch například Claremontovi The Uncanny X-Men, kreslení Davem Cockrumem a následně Johnem Byrnem. Je důležité si uvědomit, že Kirby k Marvelu přešel znovu v roce 1975, částečně i proto, že ho v DC, pro které vytvořil sérii New Gods, nechtěli. Devil Dinosaur nebyl pochopitelně superhrdinský komiks, a možná i to znamenalo, že se svého času nedočkal velké popularity. Byl to jeden z jeho posledních marvelovských titulů; s koncem roku 1978 se Kirby s Marvelem nadobro rozešel, rozhořčený tím, jak špatně se tam k němu (a k jiným kreslířům) chovali.

Devil Dinosaur #5 (srpen 1978)

Kromě výše zmíněného 34. čísla Ka-Zar the Savage z roku 1984 se Devil Dinosaur objevil také v jednom z posledních čísel komiksu Godzilla, King of Monsters v roce 1979, který Marvel vydával. Roku 1986 měl pak kameo v 31. čísle série The Thing, ve kterém Ben Grimm/Thing z Fantastičké čtyřky navštívil jakýsi tichomořský ostrov, na kterém se natáčel snímek "Devil Dinosaur: The Movie". Při Benově výletu se náhle na ostrově objeví robotický Devil Dinosaur, používaný filmaři při natáčení filmu. Ben ho zničí, jen aby zjistil, že štábu překazil natáčení. Skutečný žijící Devil se o rok později objevil v limitované komiksové sérii Fallen Angels, za kterou stáli Jo Duffy a Kerry Gammill. Od té doby se v publikacích Marvel Comics objevoval poměrně častěji.

Ve 161. čísle Marvel Comics Presents byli Moon-Boy a Devil Dinosaur opět (podobně jako v 9. čísle Devil Dinosaur) teleportováni na Zemi-616 (Earth-616), do hlavní marvelovské kontinuity. O třináct čísel později se v tomto titulu Devil Dinosaur objevil znovu, tentokrát v souvislosti s dráčkem Lockheedem vlastněném Kitty Prydeovou (v týmu Excalibur vystupující pod krycím jménem Widget). Ve 2. čísle Unlimited Access z roku 1998 se Dinosaur World krátce spojil s univerzem DC Comics, a Devil se v něm setkal s Anthrem, Kromaňoncem vytvořeným pro sérii Showcase od DC v roce 1968. 

The Thing #31 (leden 1986)

V roce 2016 byl této postavě dán zcela nový titul Moon Girl and Devil Dinosaur, ve kterém Moon-Boye vystřídala devítiletá Lunella Lafayette, patřící mezi Inhumans. Její superhrdinské jméno je Moon Girl. Tento komiks je v podstatě přímým pokračováním Kirbyho série z roku 1978, i proto jsou tedy prvními zloduchy, s nimiž je nová dvojice donucena bojovat, zástupci skupiny Killer-Folk. Tato komiksová série již vyloženě bere Devil Dinosaura jako postavu z hlavní marvelovské kontinuity, spolu s Lunellou se tedy setkává se superhrdiny jako jsou Doctor Strange, Captain Marvel, s X-Meny či dokonce s Ego the Living Planet. Ve 29. čísle se Devil stal součástí nové Fantastičké čtyřky, a to s Benem Grimmem, Johnnym Stormem/Human Torchem a samozřejmě též s Moon Girl. Dokonce začal nosit i slavnou modrou uniformu F4. 

Jednou ze superschopností Moon Girl je výměna vědomí s Devil Dinosaurem, a to kdykoliv, když je naštvaná nebo má hlad. I když Devil nemluví, dostane-li se Lunella do jeho hlavy, dokáže jeho ústy hovořit. Její vlastní tělo se pak stává poměrně divokým, když jej ovládá Devilova mysl. První ucelená série Moon Girl and Devil Dinosaur byla vydávána v letech 2016 až 2019. Mimo ní se v roce 2015 Devil Dinosaur objevil v příběhové linii Secret Wars, a jeho kybernetická verze ještě předtím v roce 2010 v sérii Astonishing Spider-Man and Wolverine. Titulů, v nichž v průběhu let vystupoval, je však více (např. Planet Hulk, Earth-X či Mutant X). Nelze si nevšimnout, že novější komiksy zobrazují Devil Dinosaura poměrně více "tyranosaurovsky", s kratšími předními končetinami a pouze dvěma drápy na každé z nich.

Moon Girl and Devil Dinosaur #30 (vydáno v červnu 2018)

Moon Girl and Devil Dinosaur #42 (červen 2019)

Moon Girl and Devil Dinosaur #4 (březen 2016)

V únoru 2022 bude na televizní stanici Disney Channel uveden animovaný seriál Marvel's Moon Girl and Devil Dinosaur, horlivě očekávaný již od roku 2018, kdy bylo oficiálně oznámeno, že bude vyroben. Jedním z výkonných producentů seriálu je herec Laurence Fishburne, který již ztvárnil několik amerických komiksových postav v hraných filmech (Goliatha v Ant-Man and the Wasp, Perryho Whitea v Man of Steel, navíc propůjčil hlas Norrinu Raddovi ve Fantastic Four: Rise of the Silver Surfer). Postavu Moon Girl bude dabovat Diamond White (Black-ish), Devil Dinosaura si zahraje Fred Tatasciore, který již minimálně patnáct let v animovaných filmech a seriálech dabuje Hulka. Fishburne samotný má v seriálu hrát Beyondera, legendární kosmickou entitu představenou v komiksu Marvel Super Heroes Secret Wars v roce 1984. Devil Dinosaur se objevil také v epizodě "The Devil Dinosaur You Say!" z druhé série Super Hero Squad Show, ve které mu propůjčil hlas Dee Bradley Baker (známý například pro role Momo a Appy v Avatar: The Last Airbender). V tomto příběhu musel s pomocí Wolverina zachránit Moon-Boye před zločincem High Evolutionary. Mimoto se objevil i v seriálu Hulk and the Agents of S.M.A.S.H., dabovaný Stevem Blumem. Z videoher vystupoval třeba v Lego Marvel's Avengers nebo Lego Marvel Superheroes 2. Je možné jej vidět i v zábavní atrakci Web Slingers: A Spider-Man Adventure v Disney California Adventure Park v kalifornském Anaheimu.

O postavě Devil Dinosaura a komiksových titulech, v nichž vystupoval, by se toho dalo napsat ještě mnohem víc, doufám však, že Vám to stačilo. Snad se Vám tato část projektu Komiksy s dinosaury a dalšími pravěkými zvířaty líbila! Určitě bude pokračovat - je toho totiž tolik, o čem v rámci něj můžu psát!

Žádné komentáře:

Okomentovat

Nejčtenější