neděle 3. října 2021

Říjnové novinky ve světě přírodovědných dokumentů

Poslední článek na téma nově vydaných přírodopisných pořadů a filmů jsem napsal 25. srpna. Od té doby již byla oznámena řada dalších nových dokumentů, z nichž mnohé vycházejí právě tento měsíc, v říjnu 2021! Opět jsem si tedy dal za cíl představit Vám minimálně ty, o kterých vím. Rozhodně mějte oči otevřené, až vyjdou (případně, co se seriálů týče, začnou vycházet), a třeba se Vám je poštěstí najít na internetu nebo zhlédnout na online streamu některého ze zahraničních kanálů, jež je uvedou. Dále to již nebudu prodlužovat, a s radostí Vám představím některé velmi zajímavé dokumentární novinky tohoto měsíce!

The Mating Game

Dnes, 3. října 2021 ve 20:00 greenwichského času proběhne na stanici BBC One premiéra první epizody nového pětidílného seriálu The Mating Game, vyprávěného Sirem Davidem Attenboroughem. Tento cyklus se zaměřuje na zvířecí námluvy, jejich rozmnožování a partnerství. Dává si za cíl seznámit diváky s různými strategiemi, které vybraní živočichové používají k obraně svých partnerů a harémů, a jak konkrétní jedinci přesvědčují své potenciální partnery, že zrovna jejich geny by měly být předány dál. Dnešní první epizoda nese název Grasslands: In Plain Sight, a zabývá se námluvami živočichů z různých stepních oblastí po celé naší planetě. Ti mají jistou výhodu - v otevřené krajině je může potenciální partner lépe zpozorovat. Znamená to však také, že jsou snadněji vystaveni nebezpečí. Podle oficiálního webu pořadu se v prvním dílu dočkáme například scény s africkými pštrosy v Namibii; budeme sledovat mladého samce, který poprvé v životě zkusí přilákat samici. Čekají nás také souboje zebřích samců ve třicetitisícových stádech, v nichž stojí obrana svých samic velké úsilí, a pavouci z čeledi lovčíkovitých (Pisauridae), u nichž se samci snaží získat samici pomocí nějakého dárku; ne vždy to ale funguje, a sami se mohou po spáření stát její potravou. Dozvíme se také něco o rozmnožovacím úspěchu padesátileté termití královny. Druhý díl, který se bude pochopitelně vysílat za týden, v neděli 10. října ve stejném čase, se jmenuje Oceans: Out of the Blue, a dočkáme se v něm pohledu na jednu z největších namlouvacích her na celé planetě - vzájemné pronásledování keporkaků v tichomořských vodách u Havajských ostrovů. Dozvíme se také něco o hierarchii mezi klauny očkatými, kde samice dokáží měnit své pohlaví, a o šílených soubojích samců lachtanů, kteří se snaží produkovat potomky krátce poté, co samice porodí. The Mating Game je seriálem z produkce Silverback Films Ltd, vedené Alistairem Fothergillem. Režisérem první epizody je Jeff Wilson (Our Planet, Great Bear Stakeout), který je zároveň producentem seriálu; druhou režíroval Simon Nash (Growing Up Wild). Výkonným producentem je Keith Scholey (David Attenborough: A Life on Our Planet, Diving with Dolphins). Střihačem prvního dílu je Andy Netley (Nature: My Congo, Life In Colour), druhou sestříhal Andrew Chastney (Life, Terra Matter). Každý díl The Mating Game je asi hodinu dlouhý.


The Earthshot Prize: Repairing Our Planet

The Mating Game však není jediným novým dokumentem BBC, který má dnes premiéru! Před jeho první epizodou se bude pochopitelně vysílat Strictly Come Dancing (and quite frankly... who cares!), ještě předtím, v 18:05, však bude uvedena první epizoda nového pětidílného seriálu The Earthshot Prize: Repairing Our Planet! Pojednává o pěti Earthshots ocenění Earthshot Prize, které bylo minulý rok v říjnu započato princem Williamem a The Royal Foundation. Do rady nazvané Earthshot Prize Council patří známé osobnosti jako Sir David Attenborough, fotbalista Dani Alves nebo zpěvačka Shakira Mebarak. Každá z pěti misí, kterou uchazeči o cenu mají, je zkoumána právě jednou epizodou. Ty jsou následující: Protect & Restore Nature, Fix Our Climate, Clean Our Air, Revive Our Oceans a Build a Waste-Free World. Princ William a David Attenborough vystupují v každé z těchto epizod, a setkávají se s lidmi, kteří jsou experty na tyto problematiky, včetně klimatické změny a ztráty biodiverzity. Každý díl má pak ještě dalšího, speciálního průvodce; například ve třetí epizodě se můžeme těšit na astronautku Naoko Yamazaki, a v epizodě čtvrté právě na již zmíněnou Shakiru. Patnáct finalistů ceny bylo oznámeno princem Williamem 17. září, a přesně měsíc na to, 17. října, bude BBC One vysílat živý přenos první ceremonie Earthshot Prize z Alexandra Palace v Londýně. Kromě tohoto nového dokumentárního seriálu a následného živého přenosu se bude o Earthshot Prize dosti mluvit i v rádiu; BBC Radio 4 má tento měsíc v plánu sérii Costing The Earth: Earthshot. Podobně jako The Mating Game, i The Earthshot Prize: Repairing Our Planet je z produkce společnosti Silverback Films Ltd.


Ranger

Na Woodstock Film Festival, probíhajícího v amerických městech Woodstock, Rosendale, Rhineback, Saugerties a Kingston, měl letos 1. října premiéru nový dokumentární snímek Ranger od společnosti Indikate Productions. V pátek měl světovou premiéru v Bearsville Theater ve Woodstocku. Tento celovečerní nezávislý snímek vypráví příběh dvanácti žen z Keni, které usilují o to, aby se staly strážci přírodních rezervací ve své zemi. Režisér Austin Peck jejich cestu sledoval po dobu jednoho roku. Všechny hrdinky příběhu bojují s kulturními normami v Keni, které diskriminují vůči ženám, zvláště pak těm, které chtějí pracovat s přírodou. Ony se však nezastavují, a vytvářejí první zcela ženskou protipytláckou jednotku ve východní Africe. Kromě scén se zabitými nosorožci, jimž pytláci po zabití uřezali kly, je dokument plný také tvrdého jazyka, se kterým se tyto ženy musejí každodenně setkávat. Postupně však vytvářejí nový obrázek toho, co to znamená být masajským bojovníkem. Tento emocionální dokument s podtitulem "A story about the wilderness within" produkovali Kate Garwood a Jochen Zeitz (též producenti Breaking Boundaries: The Science of Our Planet) ve spolupráci s Rogerem Rossem Williamsem (The Innocence Files). Hudba ve filmu Ranger je dílem Johana Karlberga.


The Mustangs: America's Wild Horses

Nový devadesátiminutový dokumentární film The Mustangs: America's Wild Horses bude mít premiéru 15. října 2021 v amerických kinech. Distribuuje jej společnost Virgil Films, a jeho producenty jsou veteránský herec Robert Redford (Butch Cassidy and the Sundance Kid, Captain America: The Winter Soldier) a rockový zpěvák Bruce Springsteen. Výkonnými producenty jsou pak Patti Scialfa Springsteen a Jessica Springsteen. Tento snímek z dílny Steven Latham Productions se zabývá mustangy, divokými koňmi z amerického západu. Žije jich tam minimálně 80 000. Lze čekat, že to bude čistě americký dokument; mustangové jsou podle novináře Davida Phillipse nedílnou součástí americké kultury a historie. Kromě života sledovaných koní se tento film zaměří také na ochranu mustangů a divokých území, na kterých tito koně žijí s mnoha původními západoamerickými zvířaty. Má se jednat o epickou, krásně natočenou odyseu. Režiséry snímku jsou Steven Latham (Shelter Me) a Conrad Stanley (The Universe). Hudbu pro dokument složil jednak Bruce Springsteen, ale také Diane Warren, jejíž zcela novou píseň v něm zazpívá Blanco Brown. Je pravděpodobné, že na DVD bude tento dokument ve Spojených státech uveden příští rok.


My Garden of a Thousand Bees

Dokument My Garden of a Thousand Bees je první epizodou 40. série cyklu PBS Nature, a bude na americké televizní obrazovky uveden 20. října 2021. Natočil jej kameraman Martin Dohrn, a to během koronavirového lockdownu, kdy byl v podstatě odstřižen od světa přírody, který již léta natáčí pro různé dokumenty. Z velké části jej Martin natočil na jaře a v létě 2020. Tehdy si dal za cíl zdokumentovat všechny druhy včel ve své malé městské zahrádce uprostřed anglického Bristolu, a čekalo jej tam mnoho překvapení. Zjistil totiž, že se v jeho zahradě vyskytovalo na 60 druhů včel! Nejen, že se brzy staly jeho obscesí, naučil se také od sebe rozeznat jednotlivé exempláře těch šedesáti druhů, a vytvořil si tak s nimi úžasný intimní vztah. Natáčel včely při kladení vajíček, poštěstilo se mu natočit útok včely rodu Hylaeus na vosu Gasteruption jaculator, a prý nás v dokumentu čeká i příběh zuřivě dravé segestry florentské (to je pavouk z čeledi Segestriidae), jež útočila na včely rodu Anthophora. Dále Martin natáčel i boj samců včel o samice, a poklidný život čmeláků. Režisérem tohoto unikátního projektu je David Allen (My Life as a Turkey, Serengeti Rules) a produkovala jej Gaby Bastyra (H20: The Molecule That Made Us). Film sestříhal Steve White a hudbu k němu složil Fraser Purdie (Attenborough's Life That Glows). Dronové záběry ve filmu jsou dílem Leo Whitfielda a Laurence Hamilton-Bailleho. Já sám se na tento dokument opravdu moc těším. Myslím si, že to bude úžasný film; každý dokument o bezobratlých je dle mého nesmírně zajímavý, a tento navíc bude každému z nás blízký, ostatně jsme během lockdownu žili se zvířaty v našem backyardu podobně, jako Martin Dohrn.


Season of the Osprey

Druhou epizodou 40. série Nature na PBS bude dokumentární film Season of the Osprey, zabývající se orlovci říčními v americkém státě Connecticut. Bude mít premiéru ve středu 27. října. Podle oficiálního webu pořadu Nature se jedná o "blue-chip special". Natočil jej filmař Jacob Steinberg (My Wild Backyard: New York City), a to v okolí lokality Great Island Marsh, v místech, kde se Connecticut River setkává s Long Island Sound. Podle Steinberga dosud nebyl natočen "definitivní film o orlovcích", a on si řekl, že jej tedy vytvoří sám. Podařilo se mu získat povolení natáčet v hnízdě páru orlovců říčních, a sledovat tedy, jak rostla jejich ptáčata, a jak se k sobě oba partneři vzájemně chovali. Uvidíme, jak orlovci loví na pobřežních travnatých pláních, a zabíjejí přilétající ptačí migranty. Během minulého léta, kdy Jacob film natáčel, se však jejich hlavní kořistí stávaly hlavně ryby. Je jisté, že se máme, na co těšit. Komentář k tomuto snímku napsala Janet Hess (Nature: Pale Male, Okavango: River of Dreams), a Steinbergovy záběry sestříhal Jim Isler (Nature: Super Hummingbirds). Hudbu pro film složili Lenny Williams (National Geographic Explorer, Untamed Americas) a Chris Biondo (Secrets of the Zoo). Výkonným producentem je Peter Hamilton (A Shot to Save the World). Komentář k filmu propůjčil herec Paul Giammatti (Thunderpants, The Amazing Spider-Man 2).


Dnes večer, ve 20:30 greenwhichského času, také na BBC Two běží poslední epizoda seriálu Chris and Meg's Wild Summer, o kterém jsem psal na konci srpna. Nese název Western Isles, a bude se zaměřovat mj. na orly skalní na Isle of Harris nebo také na delfíny ze Stornoway Harbour. Již dříve jsem také zmiňoval, že někdy letos na podzim bude v amerických kinech uveden dokument Last of the Right Whales zaměřující se na velryby jižní, a na britském Sky TV nás čeká také velmi nadšeně očekávaná trilogie Shark with Steve Backshall, jejíž premiéra však přinejmenším do dnešního dne stále nebyla stanovena (podle produkční společnosti True To Nature je cyklus pořád ve výrobě). Na konci října nebo na začátku listopadu začne BBC Two vysílat také letošní sérii Autumnwatch, opět s Chrisem Packhamem, Michaelou Strachan, Gillian Burke a Iolem Williamsem. Zatím ale nevím nic o počtu epizod nové série; minulý rok měl Autumnwatch osm dílů (tak jako v letech 2009 až 2011), zda však BBC rozhodne o vysílání pořadu po dobu dvou týdnů i tentokrát, to není úplně jisté.

V průběhu podzimu Vás budu informovat jak o výše zmíněných, tak i o dalších dokumentárních pořadech o přírodě, které budou vycházet!

Žádné komentáře:

Okomentovat

Nejčtenější