neděle 14. listopadu 2021

Komiksy s dinosaury a dalšími pravěkými zvířaty: The War that Time Forgot

Showcase Presents: The War that Time Forgot, Vol. 1 (řada čísel Star-Spangled War Stories), album vydáno v roce 2007

The War that Time Forgot
Rok vzniku: 1960
Autoři: Robert Kanigher, Ross Andru, Mike Esposito
Vydavatelství: DC Comics
Žánr: sci-fi, fantasy

Během Stříbrné éry amerického komiksu vznikalo mnoho příběhů se zdánlivě jednoduchou premisou, které nakonec daly vzniknout legendám. Američtí čtenáři titulů vydávaných společností DC Comics, kteří vyrůstali v 60. letech, si dobře pamatují sérii příběhů s názvem The War that Time Forgot, která byla vydávána v komiksovém magazínu Star-Spangled War Stories (1952-1977) po dobu osmi let, počínaje rokem 1960. Těšila se svého času velké popularitě mezi mladými čtenáři, a podobně jako ostatní příběhy obsažené v těchto více či méně šestatřicetistránkových komiksových sešitech, i War that Time Forgot byl příběh válečný. Ale zatímco mnohé další příběhy vyprávěly příběhy vojáků bojujících ve válkách bez vědeckofantastických prvků - ať už to byly války kolonizátorů s indiánskými kmeny na západě USA v 19. století nebo 2. světová válka - tato série měla částečně fiktivní základ. Vyprávěla totiž válečné příběhy z místa nazvaného Dinosaur Island. I tak ale byla, ostatně jako většina komiksů, uzemněna ve skutečné historii - odehrávala se za 2. světové války v Tichomoří.

Fiktivní dinosauří ostrov pro univerzum DC Comics vytvořili Robert Kanigher, Ross Andru a Mike Esposito. Kanigher je nejlépe známý pro svou dvanáctiletou scénáristickou práci na titulu Wonder Woman mezi lety 1958 až 1970, a to spolu s kreslířem Rossem Andru. Ten se v konkurenčním Marvel Comics zasadil o spoluvytvoření legendární postavy Punishera, když později v 70. letech pracoval na sérii The Amazing Spider-Man. Mike Esposito, poslední spoluautor War that Time Forgot, pro DC Comics kreslil komiksové série jako Wonder Woman a Superman's Girl Friend, Lois Lane či Superboy. K vytvoření fiktivního ostrova s dinosaury je navedla kniha The Land That Time Forgot od proslulého spisovatele Edgara Rice Borroughse, vydaná roku 1924. Protagonisti tohoto románu nacházejí za 1. světové války unikátní biologický systém, do značné míry podobný Doyleově Ztracenému světu (1912). Na rozdíl od Borroughsovy knihy se však War that Time Forgot odehrává v Tichém oceánu, nikoliv na Antarktidě. První válečný příběh z dinosauřího ostrova vytvořili Kanigher, Andru a Esposito pro 90. číslo Star-Spangled War Stories, uvedené na trh v dubnu či květnu 1960. Tento příběh se jmenoval Island of Armoured Giants. Další část ságy War that Time Forgot vyšla v 92. čísle, o dva měsíce později, a nesla název Last Battle of the Dinosaur Age. Příběh postupně vycházel v číslech 90 až 137, ačkoliv čísla 91, 93 a 126 se válce na dinosauřím ostrově vůbec nevěnovala. Poslední příběh originální série vyšel v únoru či březnu 1968.

Hlavními lidskými hrdiny War that Time Forgot byli různí američtí vojáci, kteří na dinosauří ostrov zavítali. Jednotlivá čísla měla jiné hrdiny, ač někteří se objevili více než jednou; hrdiny 90. a 92. čísla Star-Spangled War Stories byli dva vojáci se jmény Larry a Charlie, jejichž očima byl Dinosaur Island v univerzu DC Comics představen. Dalšími postavami, které v pozdějších příbězích více než jednou vystupovali, byli bratři "The Flying Boots" Henry, Steve a Tommy Frankovi, a mezi čísly 110 až 128 také původní Sebevražedný oddíl (Suicide Squad), tvořený nikoliv Jokerem, Killer Crocem a ostatními superpadouchy, se kterými si dnes tento tým spojujeme, ale fyzikem Jessem Brightem, astronomem Hughem Evansem, medičkou Karin Grace a konečně vůdcem celého týmu, vojákem Rickem Flagem juniorem. Důvod, proč američtí vojáci v 90. čísle Star-Spangled War Stories na Dinosaur Island zavítali, byl prostý. Jejich seismografy zachytily na zdánlivě pustém pacifickém ostrově jakési zemětřesení. Před začátkem příběhu na ostrov přijela skupina vojáků, ale nevrátila se. Vydávají se na něj tedy další vojáci, včetně Charlieho a Larryho, brzy na ně zaútočí pterodaktylové, a později najdou opuštěný bunkr Japonců, kolem kterého se potuluje obrovský karmínový teropod. To vše byl teprve začátek, neboť jak se ukázalo později, na ostrově přežívala spousta dalších pravěkých monster.

90. číslo Star-Spangled War Stories, obsahující první příběh ze série The War that Time Forgot, duben/květen 1960

Star-Spangled War Stories #100, prosinec 1961/leden 1962

Star-Spangled War Stories #128, srpen/září 1966

Neexistoval limit, kolik prehistorických živočichů se ve War that Time Forgot mohlo objevit. Hojně v těchto příbězích vystupovali pteranodoni, velcí teropodní dinosauři (většinou se třemi prsty na předních končetinách) a také různí mořští plazi, obývající vody v okolí Dinosauřího ostrova. Z dinosaurů se dále v komiksech objevovali třeba Stegosaurus, Triceratops, Ceratosaurus, a v 98. čísle se objevují také kostry apatosaura a tyranosaura rexe. Ve 113. čísle Star-Spangled War Stories byl dokonce představen jakýsi hypotetický stromový dinosaurus, byť působil spíše jako obrovský leguán s končetinami vycházejícími z boků (přestože působil jako ještěrka, byl jednou postavou popsán jako "treetop dinosaur"). V čísle 134. zase vystupují obrovský žlutý mořský had, ohromná krakatice a později také zvláštní čtyřnohý dinosaurus s dlouhým krkem, který se k hlavním hrdinům příběhu chová velmi agresivně, a soudě podle ostrých zubů se jedná o masožravce. Cílem kreslířů War that Time Forgot pochopitelně nebylo kreslit anatomicky správné dinosaury a další pravěké tvory. Tehdejším vědeckým poznatkům dinosauři odpovídali alespoň tím, že táhli ocas po zemi. Jejich chování bylo mnohdy vykresleno jako primitivní - býložravci a masožravci po sobě prostě šli, když se potkali, žádné útoky nebyly plánované, zvířata se chovala velmi instinktivně, a nevykazovala žádnou známku inteligence. O to byli ale pro vojáky nebezpečnější. 

Jak již bylo zmíněno výše, příběhy jako War that Time Forgot byly v komiksech Stříbrné éry (zhruba 1956-1970) typické. Jejich premisy byly často nepříliš realistické, autoři se v příbězích nesnažili nijak vysvětlit, proč například na opuštěném tichomořském ostrově žila prehistorická stvoření. Rozhodně lze však tvrdit, že War that Time Forgot patřil mezi úspěšné komiksy, ve kterých se lidé setkávali s dinosaury. Svědčí o tom fakt, že se tato sága udržela po dobu osmi let. Stříbrnou éru definovaly zvláště superhrdinské příběhy, a v době, kdy vojáci bojovali s prehistorickými obludami na stránkách Star-Spangled War Stories, těšily se velké popularitě hlavně komiksy o Supermanovi, Batmanovi, Hawkmanovi, Martian Manhunterovi a Lize spravedlivých, které pochopitelně též vydávalo DC Comics. Marvel tuto éru definoval svým úspěchem se sériemi The Fantastic Four, The Amazing Spider-Man, The Avengers a více či méně i The Uncanny X-Men, přestože tento titul ještě v 60. letech nedosáhl takového věhlasu, jako ke konci 70. let a v 80. letech (v Bronzové a Moderní éře komiksů). Na War that Time Forgot později kromě Kanighera, Andru a Esposita pracoval také kreslíř Russ Heath.

Star-Spangled War Stories #137, únor/březen 1968

Poté, co byla tato sága v roce 1968 ukončena, stal se hlavní postavou titulu Star-Spangled War Stories antihrdinský německý pilot Hans von Hammer, přezdívaný Enemy Ace. Dinosaur Island zůstal na několik let zapomenut. V roce 1973 bylo pár příběhů z 60. let znovu otištěno v titulech Four Star Battles a G.I. War Tales, nový příběh z ostrova však vyšel až v roce 1976, a to ve 195. čísle G.I. Combat. Na ostrov v něm byl vyslán Haunted Tank, vytvořený Heathem a Kanigherem roku 1961. Ve 100. čísle Weird War Tales z června 1981 se pak tato lokace objevila znovu; tentokrát se do ráje pravěkých monster vydala skupina "supervojáků" Creature Commandos, představená ve stejné sérii o rok dříve (konkrétně v 93. čísle). Ta na ostrov přijela ve společnosti G.I. Robota, jehož různé verze (pojmenované Joe a Mac) se dříve objevily v příběhu War that Time Forgot na stránkách Star-Spangled War Stories. Toto konkrétní číslo Weird War Tales se odehrávalo v roce 1943.

Dinosauří ostrov byl dále v univerzu DC znovu navštíven v rámci čtyřdílné komiksové minisérie Guns of the Dragon od Timothyho Trumana, který jednu dobu psal také sérii Turok: Dinosaur Hunter od Valiant Comics. Vyšla v roce 1998. A byla to právě tato minisérie, která poskytla čtenářům DC Comics informace o zrodu tajemného Dinosauřího ostrova. Příběh komiksu byl zasazen do roku 1927, kdy jej poprvé navštívili již zmíněný Hans von Hammer a dobrodruzi Bat Lash a Biff Bradley. Ti tři se společně na ostrov vydali z čínského Šanghaje. Dalšími postavami v příběhu vystupujícími byly například Miss Fear, Kung nebo také Vandal Savage. Guns of the Dragon byl poměrně krutější komiks, ostatně také jeho 1. číslo začalo velkou barovou bitkou. Přestože byl nakreslen na konci 90. let, dinosauři (ve 3. čísle se objevují například velcí zelení tyranosauři) v něm stále táhli ocas po zemi.

Weird War Tales #100, červen 1981

Guns of the Dragon #2, listopad 1998

V roce 2003 se na Dinosauří ostrov vydala skupina Losers z imprintu Vertigo, a to v rámci minisérie DC: The New Frontier od Darwyna Crooka. Následně se DC Comics k tomuto místu vrátily ještě jednou, a to v roce 2008. Tehdy v květnu totiž začala vycházet dvanáctidílná limitovaná série, znovu nesoucí jméno The War that Time Forgot. Jejími hlavními hrdiny byli tentokrát Enemy Ace (Hans von Hammer), G.I. Robot, Firehair, Viking Prince, Golden Gladiator a Tomahawk. Scénáristou této nové série byl Bruce Jones, a kreslil ji Al Barrionuevo. 

Příběh této novější série začal ztroskotáním poručíka Larsona právě na Dinosauřím ostrově, a to poté, co měl varovat své nadřízené před útokem na Pearl Harbor v prosinci 1941. Stal se tak součástí výjimečného týmu již výše uvedených legendárních postav. Co se prehistorických tvorů týče, objevuje se v Jonesově War that Time Forgot celá řada dříve nepředstavených obyvatel ostrova, třeba Arsinoitherium, Dimetrodon, Styracosaurus, Smilodon, a také nějací dromeosauridi. Ačkoliv tito srpodrápí dinosauři byli nakresleni bez peří, většina ostatních prehistorických živočichů byla Barrionuevem kreslena více či méně podle moderních vědeckých poznatků - dinosauři již netáhnou ocas po zemi, a mnohdy působí možná i poněkud živěji. 

The War that Time Forgot #8, únor 2009

The War that Time Forgot #1, červenec 2008

Dinosauří ostrov, představený touto sérií příběhů s kořeny na počátku 60. let, se objevil ve 2. epizodě 1. série animovaného seriálu Batman: The Brave and the Bold z roku 2008, pojmenované "Terror on Dinosaur Island!". V ní se ostrov stal základnou superzločince Gorilly Grodda. V této kontinuitě nebyl lokalizován v Tichomoří, ale v blízkosti Bahamských ostrovů a Floridy. Dinosaur Island se pak objevil znovu v epizodách "Revenge of the Reach!", ve které se Batman (hraný Diedrichem Baderem) dal dohromady s Challengers of the Unknown, a "Four-Star Spectacular!", v níž se netopýří muž spojí s Creature Commandos, aby zastavil plán zločince Ultra-Humanite na sestavení velké dinosauří armády. V roce 2017 se variace Dinosauřího ostrova objevila v dalším animovaném seriálu na motivy DC Comics, Justice League Action, konkrétně tedy v jeho 31. epizodě, nazvané "Booster's Gold". V ní je přímo zmíněno, že se ostrov nachází v Bermudském trojúhelníku - dinosauři prý na něm byli naklonováni jedním vědcem, který k tomu byl inspirován zhlédnutím filmu Jurský park. Další variace Dinosauřího ostrova se objevila v animovaném filmu Justice League: The New Frontier z roku 2008. Snímek byl natočen podle komiksu DC: The New Frontier, a stejně jako v něm je zde hlavním antagonistou The Centre, živý ostrov nacházející se v Pacifiku, který během své předlouhé existence sledoval vývoj a pád dinosaurů, a vývoj prvních lidí. Hlas mu propůjčil herec Keith David (též Despero v animovaném seriálu Justice League či Atlas v Teen Titans). 

Věřte mi, že o sérii The War that Time Forgot a Dinosauřím ostrově v DC vesmíru by se toho dalo napsat ještě mnohem víc! Doufám však, že se Vám tento souhrn základních informací líbil, a že třeba někdy po těchto krásných komiksech sáhnete! Další část projektu Komiksy s dinosaury a dalšími pravěkými zvířaty by měla vyjít zase za měsíc!

Žádné komentáře:

Okomentovat

Nejčtenější