pondělí 29. listopadu 2021

Autumnwatch 2021 - Průzkum ostrova Mull s Iolem Williamsem

Průzkum ostrova Mull s Iolem Williamsem. Ačkoliv letošní sérii Autumnwatch nemoderoval, natočil pro ni velšský přírodovědec Iolo Williams alespoň jeden krátký film, odvysílaný v rámci první epizody. Navštívil v něm ostrov Mull, druhý největší ostrov v souostroví Vnitřní Hebridy (živě z něj pak byly vysílány segmenty moderované Megan McCubbin). Poprvé na něj zavítal při dvoutýdenní dovolené v roce 1991, kdy místním správcům pomáhal s péčí o tehdy nejvzácnějšího dravce na území Spojeného království - orla mořského. Roku 1985 zbývalo na Mullu jediné hnízdiště těchto ptáků, od té doby se však jejich populace rozrostla na dvaadvacet párů. Třicet aktivních teritorií má na něm také populace orlů skalních. Díky tomu se Mullu často přezdívá "ostrov orlů". Dalším živočichem, který Iola vždy láká k návratu na tento ostrov, je vydra obecná. Jedná se o jedno z nejlepších míst v Británii, kde ji lze pozorovat - nejlépe na pobřeží, a za bílého dne. Iolo nás vezme také do temperátního lískového pralesa, velmi vlhkého prostředí, ve kterém se daří spoustě druhů mechů, játrovek, lišejníků a hub. Z nich nám představí masenkotvarou houbu Hypocreopsis rhododendri, které se anglicky říká "hazel gloves fungus". Je to vzácný druh, k zastižení je pouze na šestnácti lokalitách ve Skotsku, a byl objeven teprve v roce 1975, a to opět na ostrově Mull. Dále uvidíte také kožovku Hymenochaete corrugata, anglicky "glue fungus", jež je známa tím, že k sobě lepí mrtvé větve stromů. Tento nádherný ostrov oplývá varietou zajímavých habitatů, od hor přes lesy až po třicet sladkovodních a šest mořských lochů. V neposlední řadě je Mull dobrým místem pro pozorování motáka pilicha, jednoho z nejvíce perzekuovaných britských dravců. Daří se mu tu, jednak proto, že tu má dostatek lovišť, a také díky tomu, že jej zde lidé nepronásledují. Je to jedno z jeho posledních bezpečných útočišť na britských ostrovech. 

Klip z první epizody pořadu Autumnwatch 2021 z dílny BBC Studios Natural History Unit, vysílané v pondělí 25. října na televizní stanici BBC Two.

1 komentář:

Kuzuri řekl(a)...

Toto je již poslední klip z Autumnwatch 2021, který jsem pro Vás vybral. Pokud jste se na letošní sérii nedívali, mohu ji rozhodně doporučit - byla v ní i spousta dalších zajímavých segmentů!

Okomentovat

Nejčtenější