úterý 9. listopadu 2021

Studená kost z Grónska a megalodoní zuby z Atacamy

V tomto článku shrnu informace o dvou z mnoha paleontologických objevů, které v posledních dnech zaplavily internet. Vím sice o dalších, a abych byl upřímný, myslím si, že vy také, ale tyto dva mi osobně přišly zřejmě nejzajímavější (přestože každý paleontologický objev je pochopitelně velmi zajímavý). To je na úvod vše, podívejme se na ně!

Odborný časopis Diversity publikoval minulou středu, 3. listopadu 2021, popis nového druhu sauropodomorfa z pozdního triasu Grónska. Autoři článku - Victor Beccari, Octávio Mateus, Oliver Wings, Jesper Milàn a Lars B. Clemmensen - zvíře pojmenovali Issi saaneq. To v doslovném překladu ze západní grónštiny neboli kalaallisutu znamená "studená kost". Beccari a jeho kolegové se rozhodli dát dinosaurovi binomické jméno v eskymácko-aleutském jazyce, aby tak poctili grónskou kulturu. Issi byl popsán na základě dvou lebek, odkrytých v nejsvrchnější části souvrství Malmros Klint na poloostrově Jameson Land ve východní části ostrova. Holotyp, dlouhý 24,37 centimetru, byl nalezen 27. července 1991 Williamem W. Amaralem a jeho spolupracovníky na paleontologické expedici Harvardské univerzity, vedené profesorem Farishem Jenkinsem. O tři roky později byl nález oznámen ve vědecké literatuře, a zvíře identifikováno jako Plateosaurus engelhardti. V roce 1995 se našla lebka mladšího zvířete stejného druhu, a v roce 2012 došlo k odkrytí dalších tří koster; ty však v popisu issiho vůbec nejsou zmíněny. Teprve před třemi roky Marzola, Mateus, Milàn a Clemmensen jeho zařazení do rodu Plateosaurus zpochybnili, a nyní je již oficiálně jiným taxonem. Issi saaneq byl nicméně plateosaurovým příbuzným; patřil do čeledi Plateosauridae, a fylogeneticky měl asi nejblíže k druhu Plateosaurus gracilis. Zároveň byl však nositelem znaků, jež se vyskytovaly pouze u brazilských plateosauridů. Issi byl býložravý, a žil v pozdním triasu stupně nor, před 225 miliony let. Grónských dinosaurů opravdu není známo mnoho; těžko říci, zda nyní ještě pořád můžeme na tento skutečně velmi krátký seznam zahrnout rod Plateosaurus. Geologická souvrství na ostrově zato vynesla fosilie různých pozoruhodných prvohorních živočichů, např. trilobita rodu Fritzolenellus, akantoda Podoliacanthus či kambrického členovce Verditerrina. Z triasu Grónska je kromě issiho známi také mammaliaform Kalaallitkigun, který byl popsán minulý rok. Na závěr ještě uvedu, že Issi je prvním pojmenovaným sauropodomorfem z nejsevernější části Laurasie. 

Rekonstrukce plateosaurida druhu Issi saaneq. Obrázek z blogu Species New to Science

O dalším novém paleontologickém objevu informovala v pátek 5. listopadu 2021 agentura Reuters. Na svém twitterovém účtu také vydala video s chilským paleontologem Pablem Quilodranem, který v něm okomentoval nedávný objev velkých žraločích zubů v souvrství Bahía Inglesa, pojmenovaném podle slavné písčité pláže nacházející se poblíž přístavního města Caldera, na území nejsušší pouště světa, Atacamy. V průběhu 20. století se na tomto území ilegálně těžily fosfáty - právě tehdy se pracovníkům jedné těžařské společnosti poštěstilo najít "první atacamské" zuby megalodona. Souvrství Bahía Inglesa a jeho okolí je zhruba od začátku tohoto století před těžbou chráněno (zabírá plochu 2500 hektarů), a nyní jsou v něm odkrývány pozůstatky různých mořských živočichů ze třetihor. Ač se to nemusí zdát tolik překvapivé, můžeme nyní s jistotou tvrdit, že se největší hyperkarnivorní žralok všech dob vyskytoval i na území Chile (zato o peruánské populaci megalodonů se samozřejmě již dlouho ví, ostatně část Monster pravěkých oceánů z dílny Impossible Pictures se odehrávala na území pliocénního Peru). Otodus megalodon je pochopitelně stará známá všech milovníků pravěku i těch, kteří o prehistorické tvory se zájmem zabrousili jen docela málo. S délkou 10 až 20,3 metrů byl nejen největším obrounem (řád Lamniformes), ale také vůbec největší hyperkanivorní parybou v historii naší planety. Podle několika vědeckých studií mohl trochu přerůst i planktivorního žraloka obrovského (Rhincodon typus). Agentura Reuters uvedla, že se v Bahía Inglesa našla spousta megalodonových zubů; není to jen ojedinělý nález.

Nalezený zub z lokality Bahía Inglesa v rukou Pabla Quilodrana. Fotografie z webu Market Research Telecast

Výše uvedené zdroje obrázků mi o těchto nálezech poskytly také informace. Dále jsem čerpal z Beccariho článku, anglické Wikipedie, a na nález megalodoních zubů v souvrství Bahía Inglesa mne upozornil server Novinky.cz.

Žádné komentáře:

Okomentovat

Nejčtenější