pondělí 10. srpna 2020

Nové modely - Edaphosaurus, chřestýš a anakonda

 Včera jsem šel nafotit některé modely, které jsem jako dárek dostal tento rok - Edaphosaura od společnosti CollectA, a chřestýše a anakondu od Schleichu. Jsou to naprosto překrásné modely, kterých si ve své obsáhlé sbírce velice cením. Jsou nádherně propracované, a člověku, který se zajímá o přírodu, se mohou skvěle vyjímat na pracovním stole nebo na knihovničce (ač na té mé jsou právě teď Gigantspinosaurus a delfínovec ganžský od CollectA). 

Rozhodl jsem se nafotit je za horka a sucha v místech, kam často chodím za místní herpetofaunou. Volné místo v mém fotoaparátu rázem zaplnily fotografie kuněk, kterých jsem na tomto překrásném místě viděl hned devět. Svůj původní úkol jsem ale také splnil, a konečně jsem svá zvířata přivedl do divočiny...


Za tento model Edaphosaura, uvedený na trh v roce 2018, jsem velice rád. Jedná se o překrásnou rekonstrukci plaza se svraštělou kůží a převážně růžovou zádovou plachtu. Nejspíše se zbarvila krví, neboť mu hrozí nebezpečí ze strany některého masožravého synapsida...



Putování pouští pro něj vůbec není jednoduché. Určitě už se nenažral zeleně a nenapil vody celé dny. Tam, kde dříve byla alespoň špinavá stojatá jezírka, je dnes jen popraskaná půda... Obličej tohoto plaza je zpracován dle mého naprosto úchvatně. Působí klidně, jako každý přátelský vegetarián.



I když na fotografii nad tímto textem možná vypadá, jako by se mračil. Záleží na úhlu pohledu... Nakonec jsem se rozhodl přenést ho k poněkud zelenějším místům, kde, doufejme, ukojil svůj hlad.



Naopak chřestýš je v takovém suchém prostředí jako doma. Tento model od Schleichu, vydaný pod značkou "Made in Tunisia", má nádherně zpracované vzory na zádech. I ventrální šupiny jsou vytvořeny velice pěkně. 



Careful, I'm sure he's ticked off!



Podívejte se, jak nádherně splývá se svým okolím. Ne že by zmizel úplně, ale jakmile ho zasadíte do ideálního habitatu... stává se z něj opravdový chřestýš. Už to není jen model. Je to živoucí, dýchající, chřestící jedovatý had.



Anakondy v takovém prostředí nežijí. Setkáme se s nimi v tropické Jižní Americe, a anakonda velká, jejíž model jsem fotografoval, žije například v mokřadech Llanosu či v Amazonském deštném pralese. Myslím, že bahnitá vysychající říčka v klasickém středoevropském lese mé anakondě určitě jako vhodné prostředí poslouží. I za horka je v něm temno, všude je bláto, a ona si může dovolit nehnutě ležet na spadnutých větvičkách...



Právě asi přelézá z jednoho "kmene" na druhý. Opět se jedná o překrásný model, velice obdivuji jeho vzorování, a podložíte-li mu hlavu, můžete ho dostat i do klidnější pozice než při lezení. 



Možná, že v brzké době přidám fotografie mých dalších nových modelů, třeba varana komodského od Schleichu, kterého jsem dostal k Vánocům minulý rok. Sbírání modelů se rozhodně řadí k mým koníčkům, a rád s Vámi budu potěšení z těchto krásných zvířátek sdílet. Tento článek zakončím fotografií jedné z těch devíti kuněk, s nimiž jsem měl tu čest strávit včerejší odpoledne. Přenádherný obojživelník!


Žádné komentáře:

Okomentovat

Nejčtenější