neděle 20. března 2022

Několik druhů žab popsaných v březnu 2022

Dnes je 20. března, je tedy Světový den žab (World Frog Day)! Při jeho příležitosti jsem se rozhodl přispět na Blogorgonopsid nejen článkem o několika čerstvě popsaných, nových druzích žab, ale také začít Žabí týden 2022! Pokud na tomto blogu nejste noví, pak si jistě pamatujete, že jsem březen 2021 věnoval jen a pouze žábám. Šlo o velký projekt s názvem Žabí měsíc. A již několik posledních měsíců mi bylo jasné, že žábám budu věnovat alespoň jeden březnový týden i letos. Ode dneška do 27. března zde tedy budou články s žabí tématikou (vyjma šesté části The Cryptid Queen v sobotu). Nyní se podívejme na těch pár zajímavých novinek ze světa "žabologie"...

V pátek 18. března 2022 vyšel v odborném časopise PeerJ popis dvou nových druhů rosněnek z rodu Hyalinobatrachium, patřícího do neotropické čeledi Centrolenidae. Jsou to H. mashpi a H. nouns, a se svými kolegy je popsal Juan M. Guayasamin z Universidad San Francisco de Quito v hlavním městě Ekvádoru. Oba druhy pocházejí z ekvádorských And. H. mashpi svým druhovým názvem odkazuje na stejnojmennou lokalitu na severozápadě země, kde se nachází několik přírodních rezervací, jež poskytují jedinou ochranu tamním fragmentům deštného lesa (mezi ně patří Mashpi Lodge Reserve či Amagusa Reserve). Slovo "mashpi" také v jazyce ekvádorského indiánského kmene Los Yumbo, který býval kdysi na území tohoto státu hlavním rivalem Inků, znamená "přítel vody". H. mashpi potřebuje ke svému rozmnožování velmi čistou vodu, a ráda se tedy zdržuje u zdravých potůčků v nadmořské výšce 976 až 1137 metrů. Dospělí samci této rosněnky jsou dlouzí jen 19,7 až 20,9 milimetrů. Jsou to opravdu malé, průhledné žabičky. V nočních hodinách vyluzují samečci ve snaze přilákat samici "pulzující" skřehotání. Druhý nově popsaný druh, H. nouns, dostal od Guayasamina a jeho spolupracovníků to podivné druhové přízvisko nikoliv jako odkaz na anglický výraz pro podstatná jména, ale jako poctu globální decentralizované skupiny Nouns DAO, jež je internetovým experimentem s interesekcí filantropie, duševního vlastnictví a kryptoměny. Společnost však také podporuje ochranu přírody. H. nouns má na hlavě světle žluté tečky, a má průhledné perikardium. Samci dosahují délky 19,1 až 20,9 milimetrů. Žije ve výše položených lesích v nadmořské výšce 1177 až 1420 metrů, tedy podstatně výše, než H. mashpi. Oběma druhům lze po osvícení baterkou krásně vidět vnitřní orgány při pohledu zespodu. 

Sameček Hyalinobatrachium mashpi, strážící vajíčka. Obrázek z blogu Species New to Science

Samec Hyalinobatrachium nouns na skle, vyfotografován zespodu. Obrázek z Guayasaminovy studie

O týden dříve, v pátek 11. března, byl v Journal of Herpetology vydán popis nového druhu rohatky z čeledi Odontophrynidae, pojmenované Proceratophrys velhochico. Žije na severovýchodě Brazílie, a je již 42. specií početného rodu Proceratophrys. Autoři studie, které vedla Sarah Mângia z Universidade Federal do Mato Grosso do Sul, obojživelníka popsali na základě exemplářů odchycených během průzkumů ve vysoce položených lokalitách v regionu Boqueirão da Onça na severu státu Bahía. Žije pouze v nadmořských výškách nad 800 metrů, a vypadá to, že je endemitem oblasti, ze které popisované exempláře pocházejí. Boqueirão da Onça je největším souvislým fragmentem xerické křovinaté oblasti Caatinga v severovýchodní Brazílii. Jde o území s velkou biologickou důležitostí, a přidání dalšího, endemického druhu obojživelníka na seznam těch, jež region obývají, svědčí o jeho výjimečnosti. 

Několik exemplářů rohatky Proceratophrys velhochico. Obrázek z blogu Species New to Science

7. března byl zase v PeerJ publikován popis nové pralesničky z rodu Allobates, patřícího do čeledi Aromobatidae. Jeho celé druhové jméno zní Allobates paleci. Nějakých 70 % zástupců tohoto rodu bylo objeveno teprve v posledních dvou desetiletích, a A. paleci je již 58. přírůstkem na jejich seznam. Zatím je znám pouze z typové lokality, tedy ze břehů řeky Teles Pires na jihu brazilského státu Pará. Jeho druhové přízvisko odkazuje na rodiny etnické skupiny Apiaká, které žijí po proudu řeky Teles Pires, a kterým se říká Paleci. Opět jde o velmi drobnou žabku; samci těchto pralesniček dosahují délky 13,4 až 16,2 milimetru (od čenichu po kloaku), samičky jsou trochu větší - až 16,7 milimetru dlouhé. Leandro A. Silva z Universidade Federal de Paraíba a jeho kolegové, kteří A. paleci popsali, pozorovali při pravém břehu Teles Pires devět samců při nočním skřehotání, a zaznamenali jej pomocí mikrofonů. Frekvence jejich vokalizací se pohybuje mezi 5168 až 6202 Hz. 

Allobates paleci. Obrázek ze Silvaho studie

Na závěr se ještě zmíním o překrásném nově popsaném žabím druhu z Vietnamu, jehož popis byl však publikován nikoliv v březnu, ale již v únoru 2022 - konkrétně v šestnáctý den minulého měsíce. Jde o drsnokožku Theloderma khoii z čeledi létavkovitých (Rhacophoridae) a podčeledi létavek (Rhacophorinae). Je již 16. druhem rodu Theloderma známým z území Vietnamu; v této zemi jich žije více, než v jakékoli jiné (celkově rod Theloderma zahrnuje 26 druhů). Herpetologové na tuto drsnokožku poprvé narazili v červnu 2020 během terénní výpravy do deštných lesů provincie Ha Giang na severovýchodě země. T. khoii žije pouze v horských deštných lesích, 1320 až 1750 metrů nad mořem, a je nápadná (nebo snad nenápadná?) svým obdivuhodným vzhledem. Díky zeleno-hnědé kůži s vystouplými bradavicemi skvěle splývá se zelenou, mechovitou vegetací na lesní půdě či na kořenových nábězích stromů. Boky má však černo-žluté. Na rozdíl od mnohých výše uváděných žab je to poněkud větší žába; samci dosahují délky 5,2 centimetru, větší samice pak 5,9 centimetru. Oblast, kterou T. khoii obývá, je bohužel ohrožena ztrátou životního prostředí kvůli deforestaci. Hoa Thi Ninh z Vietnamského národního přírodovědného muzea a jeho kolegové, kteří ji popsali, tedy navrhli, aby byla klasifikována jako ohrožený druh. Paper vyšel v European Journal of Taxonomy.

Vietnamská drsnokožka Theloderma khoii. Obrázek z webu Sci-News

Zdroje informací, jež jsem při psaní tohoto příspěvku použil:

Která z těchto nových žab, z většiny popsaných v tomto měsíci, se vám líbí nejvíce?

2 komentáře:

Dracovenator03 řekl(a)...

Jsou opravdu hezké.

Kuzuri řekl(a)...

Pravda. Jsou to krásní obojživelníci. :) Děkuji za komentář. :)

Okomentovat

Nejčtenější