čtvrtek 3. března 2022

Winterwatch 2022 - Larvy chrostíků

Larvy chrostíků. V zimním období se ve většině prostředí nejen britské přírody, ale přírody celého mírného pásu, konzervuje energie. Výjimku však pochopitelně tvoří některá z nejukázkovějších dynamických prostředí - řeky a další vodní toky. A stejně jako po zbytek roku, i v zimě je v okolí těchto vodních toků zcela zaneprázdněn jeden pohledný pták - skorec vodní (Cinclus cinclus). Až 66 % každého dne tráví hledáním potravy, a tou se stává mimo jiné i vodní hmyz, za kterým se potápí. Většina bezobratlých je pod vodní hladinou zranitelná, a tak se skrývají v substrátu a pod kamínky. Larvy jednoho hmyzího řádu si však své kamenité opevnění nosí s sebou z místa na místo, neboť jsou jím obaleny. Řeč je samozřejmě o chrostících (Trichoptera), anglicky nazývaných caddisflies. Uvidíte zástupce čeledi Limnophilidae, kteří v průběhu zimy hledají na dně vodních toků mrtvou vegetaci. Mezitím si staví své kamenité "domečky"; s rostoucím tělem je musejí upravovat. Najdou-li vhodný kamínek, velmi důkladně jej k ostatním připevní vlákny ze specializovaných žláz na čelisti. Nelze pochybovat o tom, že tyto přenosné skrýše jsou ideální kamufláží. Dále nám bude představen zástupce čeledi Hydropsychidae, který takovým kamenitým "domečkem" nedisponuje - místo toho si staví fixní skrýš mezi kameny, v níž své okázalé žábry drží daleko od zubů potenciálních predátorů (tedy, po většinu času). Někteří chrostíci dokáží vytvářet také velice hezké sítě, sloužící k zachycení plovoucích řas a dalšího organického materiálu, jímž se larvy tohoto hmyzu živí. Uniknou-li během svého měsíce trvajícího vývoje predátorům a změní-li se v dospělce, pak na jaře chrostíci nad britskými řekami vytvoří okouzlující podívanou, a také krmírnu pro skorce. Po skončení tohoto předtočeného segmentu, vyprávěného Chrisem Packhamem, se ukáže Iolo Williams, moderující pořad na skotském ostrově Mull, a upozorní nás na to, že sítě larev chrostíků ještě nikdy předtím nebyly takto detailně natočeny - Winterwatch se tedy může chlubit dalším milníkem v historii přírodovědných pořadů! Dále také zmiňuje vědecké studie zabývající se severoamerickými chrostíky, podle jejichž výsledků tyto síťky ovlivňují rychlost říčního toku. Dalo by se říci, že tento hmyz je jakousi droboučkou obdobou bobrů.

Klip ze druhé epizody pořadu Winterwatch 2022, vysílaného v lednu na stanici BBC Two, a vyrobeného departmentem BBC Studios Natural History Unit.

1 komentář:

Kuzuri řekl(a)...

Tento příspěvek je takovou malou náhradou za úterý, kdy jsem již po dlouhém večerním e-mailovém psaní se svým skvělým přítelem z Filipín neměl energii napsat na blog článek.

Ve videu se objevuje skorec vodní, jeden ze čtyř druhů ptáků Spojeného království, kteří přes zimu zpívají. Skorcům se věnoval také předtočený segment Springwatch 2020, který jsem s vámi před asi rokem a půl též zde na blogu sdílel:
https://blogorgonopsid.blogspot.com/2020/08/springwatch-2020-skorci-od-reky-lickle.html

Okomentovat

Nejčtenější