čtvrtek 24. března 2022

Nespoutaná Čína s Nigelem Marvenem - Létavky Dugriteovy

Létavky Dugriteovy. Při svém hledání nepolapitelné pandy červené se Nigel Marven vydal na třítisícimetrovou stolovou horu v rezervaci Wawushan, nacházející se v čínské provincii Sečuán. Za úplňku vyrazil na noční safari, nikoliv však s cílem posvítit si baterkou na rudé požírače bambusu (přestože jsou v noci aktivní), ale se záluskem na některé z wawushanských obojživelníků. Žabí vokalizace Nigela přivádějí k malému jezírku, na jehož okraji se nacházejí dvě krásné žáby - samec a samice. Jedná se o létavky Dugriteovy (Zhangixalus dugritei), anglicky nazývané Baoxing tree frogs nebo též Dugrite's whipping frogs. Pro samečky, včetně toho, kterého Nigel chytí, je typické, že jsou o něco málo menší, než samičky. Tyto létavky jsou nepříliš překvapivě dobrými lezci; prsty mají vybaveny přísavkami, jež jim umožňují přichytit se svislých listů. Víte, co mají tyto žáby společné se všemi milovanou pandou velkou kromě toho, že žijí ve stejné oblasti Číny? Jak nám Nigel vysvětlí, i je v 19. století nalezl objevitel pandy velké, francouzský misionář Père David. Stejně u ostatních druhů létavek označovaných v angličtině "whipping frogs", samice létavky Dugriteovy produkují pěnu, kterou doslova vyšlehají z kloaky. Nad pěnitou vodou pak nakladou vajíčka na listy či větve stromů, případně na vysokou trávu, a až se pulci vylíhnou, spadnou do pěny, v níž budou žít až do té doby, než se metamorfují v malé žabáčky. 

Klip z epizody Nebeské hory (Heavenly Mountains) z dokumentárního seriálu Nespoutaná Čína s Nigelem Marvenem (Untamed China with Nigel Marven), vyrobeného produkční společností Image Impact Ltd v roce 2011 pro televizní stanici Animal Planet.

1 komentář:

Kuzuri řekl(a)...

Musím přiznat, že vybrat nějaký žabí úryvek z nepřeberného množství krásných přírodovědných dokumentů nebylo úplně nejlehčí, ale jsem jeden den Žabího měsíce 2021 věnoval Davidu Attenboroughovi, proč nevěnovat jeden den Žabího týdne 2022 Nigelu Marvenovi? Pokud bude žábám patřit i nějaký ten týden příští březen, vystříhnu třeba zase klip z některého filmu provázeného Austinem Stevensem. :)

Okomentovat

Nejčtenější