pondělí 7. března 2022

Winterwatch 2022 - Vydra v Castle Espie

Vydra v Castle Espie. Když se tým z Watches letos v lednu vrátil do Castle Espie Wetland Centre na březích Strangford Lough v Severním Irsku, dozvěděl se o jednom novém přistěhovalci. Megan McCubbin nám nyní poví něco o vydřím rezidentovi z Castle Espie, který se sice odmítal ukázat v živém vysílání, alespoň však krásně pózoval před noční kamerou, jež byla nastražena přímo v jeho "pelechu". Jediná vydra může mít ve svém teritoriu třicet až čtyřicet takových odpočinkových místeček. Není příliš překvapivé, že se tato šelma v Castle Espie zabydlela - vydry mají totiž rády jak sladkovodní toky, tak mořské pobřeží, a na území této rezervace mají přístup k oběma typům vodního prostředí. Megan nám ukáže mapu, jež zobrazuje distribuci vydry říční na Irském ostrově (data shromáždila a mapu následně vytvořila společnost Vincent Wildlife Trust). Vyplývá z ní, že se tyto šelmy vyskytují prakticky po celém Irsku; jak v britské, tak v irské části ostrova jich podle odhadů žije dohromady na 12 000. Zajímavé však je, jak se populace vydry říční z Irského ostrova liší od populace žijící ve zbytku Spojeného království (od Británie až po Shetlandy). Například jejich hlava je poněkud tmavěji zbarvená, což potvrzují i týmem z Watches přiložené fotografie od Ronalda Surgenora. Dále nám Megan ukáže lebky zástupců obou pohlaví irské vydry říční - samčí je samozřejmě větší. A nakonec ještě uvidíme Ronaldovy záběry vydry požírající rybu, a následně se válející na zádech, když se blíží příliv.

Krátký úryvek ze šesté epizody pořadu Winterwatch 2022, vysílané živě 26. ledna na stanici BBC Two, z dílny BBC Studios Natural History Unit.

1 komentář:

Kuzuri řekl(a)...

Z Winterwatch 2022 přidám zítra ještě jeden klip. :) Vím, jaro se blíží, a tak už brzy nebude adekvátní přidávat sem úryvky z oblíbeného pořadu o britské přírodě, ovšem jeden nebo dva ještě teď, v první polovině března, přibudou. :)

Okomentovat

Nejčtenější