úterý 15. března 2022

Hutchemys walkerorum - želva z doby těsně před vymřením dinosaurů

Ve 135. svazku odborného časopisu Cretaceous Research vyjde v červenci 2022 mimo jiné i popis nového druhu svrchně křídové želvy, uskutečněný Stevenem E. Jasinskim z Harrisburg University a University of Pennsylvania ve Philadelphii a jeho kolegy, včetně Petera Dodsona. Abstrakt článku je již od včerejška zobrazitelný na webu Science Direct, a proto články o této nově popsané želvě zaplnily vědeckým objevům věnovaná média. Pozůstatky tohoto plaza byly nalezeny v souvrství Hell Creek na území Severní Dakoty ve Spojených státech amerických, a jsou staré 66,5 milionu let. Jednalo se tedy o současníka nejproslulejších severoamerických dinosaurů, jakými byli Tyrannosaurus rex, Triceratops horridus, Edmontosaurus annectens či Struthiomimus altus. Jasinski a jeho kolegové pojmenovali tuto želvu, popsanou na základě fosilizovaného karapaxu, Hutchemys walkerorum. Rod Hutchemys je samozřejmě paleontologům i obyčejným nadšencům do světa pravěku známý již několik let; v roce 2009 jej se svými spolupracovníky popsal Walter G. Joyce. Patří do čeledi kožnatkovitých (Trionychidae), v současnosti na severoamerickém kontinentu stále zastoupených - vzpomeňme si například na kožnatku floridskou (Apalone ferox) z jihovýchodu USA. S kožnatkovitými se však v současném světě pochopitelně můžeme setkat i v Africe, Asii a Austrálii. Hutchemys nicméně patří do vymřelé podčeledi Plastomeninae, zastoupené kožnatkovitými z období před 80 až 50 miliony let. Typické pro ně bylo, že jejich plastron byl srostlý, a také poněkud robustnější, než u současných kožnatek. H. walkerorum je nyní šestým přírůstkem na seznam jednotlivých specií rodu Hutchemys, z nichž všechny jsou známy ze Spojených států, konkrétně z Montany, Nového Mexika, Utahu a Wyomingu. Tento nový druh je ovšem prvním ze Severní Dakoty. Vyskytoval se tedy více na východ, než kterýkoliv jiný křídový druh tohoto rodu. Je také vzácným reprezentantem hutchemyse z doby těsně před započetím vymírání na hranici K-T. Želvy tohoto rodu jsou sice známy z doby před 70,6 až 55,8 miliony let - vydržely až do raného eocénu -  velmi málo jejich fosilií je ovšem známo právě ze samého konce křídy. Dodson o této želvě řekl následující: "Touto studií získáváme lepší pohled na vítěze a poražené během kataklyzmatu, jež skončilo dobu dinosaurů. Mocní dinosauři padli, a skromné želvy přežily." Je to naprostá pravda, a H. walkerorum nám nyní umožňuje spojit naše znalosti starších i mladších druhů rodu Hutchemys, a poskytuje nám informace o adaptacích, které těmto želvám umožnily přečkat 5. velké vymírání v historii naší planety. 

Dva exempláře Hutchemys walkerorum, rohatý dinosaurus Triceratops horridus a král dinosaurů Tyrannosaurus rex v pravěké Montaně před 66,5 miliony let. Obrázek od Sergeye Krasovskyiho, zdroj: Sci-News

H. walkerorum však není jediným plastomeninem ze souvrství Hell Creek na území Severní Dakoty; vlastně je už třetím v řadě. Na konci křídy žily na stejném území také jeho sestřenice Gilmoremeys lancensis a Helopanoplia distincta. Kožnatkovití se nevyvinuli v Severní Americe. Je velmi pravděpodobné, že pocházejí z Asie. Dalšími "velmi starými" zástupci této nádherné čeledi skrytohlavých želv jsou třeba Axestemys z pozdní křídy, paleocénu a eocénu západní Evropy a Severní Ameriky nebo svrchně křídový Plastonemus, jehož pozůstatky byly též nalezeny v západní části Severní Ameriky. 

Zdroje informací o H. walkerorum, ze kterých jsem čerpal:

Doplňkové informace o rodu Hutchemys mi poskytla anglická Wikipedie. Co na tento objev říkáte? Krásná pravěká kožnatka, není-liž pravda?

2 komentáře:

Anonymní řekl(a)...

Příroda a její vývoj jsou stálou otázkou a proto je každý nově objevený kamínek do nekonečné skládačky života zajímavý.

Kuzuri řekl(a)...

Přesně tak. :) Díky za komentář. :)

Okomentovat

Nejčtenější