pondělí 14. března 2022

Winterwatch 2022 - Robert Cruikshanks a jeho zahradní kuny

Robert Cruikshanks a jeho zahradní kuny. V tomto nádherném předtočeném segmentu nás Robert Cruikshanks, skotský businessman v důchodu, vezme na svou kouzelnou zahradu nedaleko městečka Oban v západním Skotsku. Krátce poté, co si ji v roce 2005 koupil, uvědomil si, že ji regulérně navštěvovaly kuny lesní (Martes martes). Robert tedy nastražil řadu fotopastí a fotoaparátů, pomocí nichž pak začal dokumentovat jejich život. Jak říká, bylo to, jako by se probudil na Štědrý den ráno, a otevřel svůj dárek. Posledních pět let Robert své zahradní kuny dokonce i krmí, a to především burskými oříšky. Intimní fotografie těchto šelem, které za ta léta pořídil, jsou skutečně prvotřídní. Dal si také za cíl zjistit více o jejich životě, neboť se jedná o zvířata poněkud nezastižitelná; zvláště o britskách kunách se toho přece jen zase tak moc neví. Ačkoliv se původně domníval, že jeho zahradu každou noc navštěvovaly pouze čtyři kuny, časem jich identifikoval osm. Začal tedy zaznamenávat, kdy tito konkrétní jedinci do zahrady přicházejí. Po nějaké době se to mělo už tak, že do ní zavítávali všichni ve stejnou chvíli - obvykle tak deset minut po západu slunce. Chodí také po stejných cestičkách, na které si zvykli. Dokonce se nebojí ani umělého světla. Po šestnácti letech užívání si každonočních setkání s kunami a rozbíjením bariéry mezi nimi a lidským druhem však bohužel Robertových návštěvníků začalo prudce ubývat. Zatímco ještě před dvěma lety jich do zahrady chodilo všech osm, dnes ji navštěvují pouze dvě kuny, včetně jednoho samce. Robert se domnívá, že za to může covidový lockdown - během něj totiž les ohraničující Oban navštěvovalo mnohem více lidí se psy, a ti bohužel kuny zahnali. Dále jsou na vině zřejmě i domácí kočky. Robert si však nenechává zkazit radost ze svých zahradních kun. Vypráví Chris Packham.

Klip ze čtvrté epizody pořadu Winterwatch 2022, vysílané v lednu na stanici BBC Two a vyrobené departmentem BBC Natural History Unit.

1 komentář:

Kuzuri řekl(a)...

Toto je již poslední klip z letošní série Winterwatch, který jsem se rozhodl na blog přidat. Nebojte se však, rubrika/štítek Videa bude žít i nadále, jen úryvky z jiných dokumentů. :D

Okomentovat

Nejčtenější