pátek 20. března 2020

Obrázek týdne 20. 3. 2020

Další pátek znamená na tomto blogu další Obrázek týdne! Jaro je tu, a tak se záměrně vyhýbám obrázkům s dinosaury na sněhu nebo zvířaty z doby ledové, a vybírám malby zobrazující zelené, horké krajiny s teplomilnými živočichy. Nejzelenějším obdobím naší planety byl karbon, a tvorové, kteří tehdy žili, byli opravdu zvláštní. Právě jim patří tento Obrázek týdne.


Popisek k obrázku: Tato vypadaly karbonské močálové pralesy na území Skotska v době před 310 miliony let. Nalevo vidíme nedospělou obří stonožku Arthropleuru, na kterou se zaměřila velká dravá vážka Meganeura. Její sestřenice si v pozadí odnáší kořist v podobě malého obojživelníka. Jiná, žlutozelená Meganeura je zase k vidění v pravém horním rohu obrázku. Pozoruje okolí, a číhá na kořist. Z vody se vynořují Proterogyrinové, a též sledují dění kolem sebe. Další tetrapod, Crassigyrinus, se rozhodl výjimečně vylézt z vody a slunit se kamenném pruhu země, vbíhajícím do bažiny.

I nadále budu psát každý den; v blízké době se můžete těšit na zakončení jurského dobrodružství Deana Owena a ostatních v Lovcích kryptidů. Plánuji také přidat nový příspěvek na Blogorgonopsid Diaries. Bude toho ale mnohem víc!

Žádné komentáře:

Okomentovat

Nejčtenější