pondělí 23. března 2020

Slavné expedice: Brownovy výpravy za zkamenělinami


"Řeka by nás přemístila o několik mil za den, učinili jsme však časté zastávky k pátrání po fosiliích a vzácně jsme pokryli více než dvacet mil za den. Celé míle jsme pluli malebnou samotou, ticho přerušoval jen hluk peřejí."
Barnum Brown o výpravě do Alberty v roce 1910

Přezdívalo se mu Mr. Bones neboli Pan Kost. Objevil nejslavnějšího z dinosaurů, právem pro svou majestátnost označovaného za jejich krále - Tyrannosaura rexe. Byl nadšeným paleontologem, a jedním z nejslavnějších hledačů fosilií pozdní Viktoriánské doby na počátku 20. století. Barnum Brown se do historie paleontologie zapsal jako málokdo jiný. Přestože svůj nejslavnější objev nepopsal - toho úkolu se chopil jeho kolega a spolupracovník Henry Farfield Osborn - byl vůbec prvním člověkem, který spatřil tyranosauří kosti. Během svých výprav do formace Hell Creek v americké Montaně a Red Deer River v kanadské provincii Alberta však odkryl i další fosilie. Někdo by snad mohl říci, že jich bylo až přemrštěně mnoho.


Lov fosilií však nebyl v té době ani zdaleka tak opatrný, jako dnes. Brown se členy svých výprav užíval k odkrytí prehistorických vrstev dynamitu, jenž poškozoval nejen horniny samotné, ale také zkameněliny, které nesly. Nalezené fosilní ostatky pak byly převáženy ve vagonech vezenými koňmi nebo pouze lidskýma rukama. To však neznamená, že by Brownovy nálezy nebyly cenné, ba naopak. Práce, kterou odvedl, byla skutečně nadmíru přínosná, a o všechny zkoumané fosilie bylo náležitě postaráno.

Barnum Brown se narodil 12. února 1873 v městě Carbondale v Kansasu. Rodiče mu dali jméno podle největšího showmana té doby, P. T. Barnuma. V roce 1890 začal mladý Barnum studovat na Kansaské univerzitě. Hojně se věnoval výzkumu fosilií v terénu. Jeho prvním velkým výletem za fosiliemi byla výprava do Nebrasky a Jižní Dakoty. Zda na této expedici nalezl nějaké pozoruhodné zkameněliny není známo, přinejmenším však jistě získal praktické dovednosti, jež o rok později využil při svém lovu fosilií ve Wyomingu.


Tehdy se mu podařilo najít lebku Triceratopse, velkého třírohého býložravého dinosaura z období pozdní křídy. Tento rod byl popsán o pět let dříve, roku 1889, Othnielem Charlesem Marshem. Ten nalezl během Války o kosti mnoho pozůstatků těchto dinosaurů, a stejně tak jejich kosti odkryl i jeho soupeř, Edward Drinker Cope. Ačkoliv se nejednalo o nový rod, Brown byl svým nálezem velice nadšen. Tehdy ještě nemohl tušit, že mnohem později, v roce 1933, dokonce popíše nový druh Triceratopse, a to sice T. maximus. K takové práci měl však ještě daleko, vždyť byl teprve studentem.

Do Wyomingu se ještě několikrát vrátil poté, co dostudoval, tedy od roku 1897. Pokaždé spolupracoval s Americkým přírodovědným muzeem v New Yorku. Hledal pro tuto proslulou instituci dinosauří zkameněliny, a právě tato spolupráce mu zajistila dlouhou kariéru v oboru paleontologie. V roce 1902 byl pak vyslán do formace Hell Creek na jihovýchodě Montany. Právě zde učinil objev, který měl na svět paleontologie velký dopad.


Nalezl fosilní pozůstatky velkého teropodního dinosaura s třiceticentimetrovými zuby a čelistním skusem čtyřikrát silnějším než u aligátora. Tato obluda měřila dvanáct metrů na délku a vážila alespoň 5 tun. Ještě na dlouho to měl být největší masožravý dinosaurus, kterého věda poznala. I díky tomu měl velký dopad na kulturu, a byli-li masožraví dinosauři prezentováni jako hrozivé, po krvi lačnící masivní příšery, pak za to mohl právě tento obří karnivor. Brown v roce 1902 v Hell Creeku našel ostatky dinosaura, které o tři roky později, tedy v roce 1905, jeho kolega Henry Farfield Osborn popsal pod jménem Tyrannosaurus rex. Tak byla zrozena legenda, tyranský ještěří král. Byl to Brownův největší a nejdůležitější objev.


Brown spolupracoval s Osbornem i při dalších výpravách, společně například odkryli stehenní kost Diplodoka; exemplář AMNH 223. Při jiné výpravě zase Brown nalezl kosterní ostatky plesiosaura, který měl v břišní dutině úlomky kostí ptakoještěra rodu Pteranodon. Byl to zřejmě vůbec první důkaz interakce mezi mořskými plazy a pterosaury, konkrétně tedy predace. Podobné nálezy jsou dodnes velice vzácné. V roce 1908 Brown popsal na základě kostí, jež roku 1906 nalezl člen jeho expedice, Peter Kaisen, v Hell Creeku, slavného obrněného dinosaura druhu Ankylosaurus magnivestris. Pravdou však je, že Brown nalezl osteodermy ankylosaura už dříve, při vykopávání první kostry tyranosaura, a nesprávně se domníval, že tyto velké kostěné pláty patřily právě obřímu masožravci. Osborn mu dal za pravdu, a v roce 1905 popsal zvíře pod rodovým názvem Dynamosaurus. Tento rod je dnes neplatný. Kostra byla odkryta ve Wyomingu v roce 1900, tedy dva roky předtím, než nalezl neúplnou kostru druhu Tyrannosaurus rex. Ke všemu překvapení tedy můžeme říci, že Brown nalezl tyranosaura už o dva roky dříve, přestože Osborn tento exemplář popsal jako úplně jiný rod.


V roce 1910 se Barnum Brown rozhodl skončit svůj výzkum fosilií v Montaně, a zaměřil svůj zájem na pozoruhodnou geologickou formaci v Albertě, jež měla být roku 1955 oficiálně prohlášena za Dinosauří provinční park. Na bárce Mary Jane se spolu s Osbornem a dalšími členy expedice, včetně kanadského kuchaře Freda Saunderse, vydal na Red Deer River, 724 kilometrů dlouhou řeku protékající jedním z nejbohatších dinosauří nalezišť v Severní Americe. Výsledky na sebe nenechaly dlouho čekat. Brownovi se podařilo nalézt část zadní končetiny Albertosaura v provinčním parku Dry Island Buffalo Jump. Tento objev vedl k nálezu velkého množství dalších pozůstatků albertosaurů. Bylo jich tak moc, že Brownův tým nemohl posbírat všechny, dal si však tu práci, aby z každého exempláře odebral alespoň jednu kost. Naleziště na Dry Island bylo však bohužel zapomenuto, a rovněž tak Brownovy sbírky z Alberty, uložené v Americkém přírodovědném muzeu. Teprve v roce 1997 se na místo vrátil Phil Currie, a v podstatě jej jako naleziště dinosauřích zkamenělin znovuobjevil.


Z křídových hornin lemujících Red Deer River přivezl Brown také pozůstatky Hypacrosaura, devítimetrového hadrosaurida z podčeledi Lambeosaurinae. Neúplná kostra bez lebky mu posloužila jako typový exemplář k popisu tohoto rodu v roce 1913. Brown se domníval, že Hypacrosaurus vypadal podobně jako Saurolophus, jehož pozůstatky nalezl roku 1911. Ačkoliv bývá Saurolophus někdy asociován s prehistorickým Mongolskem, vyskytoval se před 70 miliony lety mimo východní Asii i v Severní Americe, a Brown byl též jeho objevitelem. Z Red Deer Valley přivezl Brown také fosilie ceratopsidů rodů Leptoceratops a Anchiceratops, jež v letech 1913 a 1914 popsal. Roku 1915 nalezl Brown kosterní ostatky nodosaurida rodu Edmontonia. A v roce 1916 se s Peterem Kaisenem vrátil do Montany, a během letní expedice společně nalezli kosti Montanoceratopse, jenž byl pak Brownem a geologem Erichem Marenem Schlaikjerem popsán v roce 1942.

Leptoceratops

Další velký objev čekal Barnuma Browna při výpravě do Big Horn Mountains poblíž Yellowstonského národního parku. Tento objev přišel až mnohem později; Brown se totiž do hor vydal v roce 1934 poté, co bylo Americké přírodovědné muzeum místním rančerem Barkerem Howem upozorněno na "hromadu velkých kostí". Byl to úžasný objev. Brown v podstatě nalezl nové dinosauří naleziště, a to bylo později pojmenováno Howe Quarry. Bylo pro změnu jurského stáří, a jednalo se o obrovský hřbitov sauropodů, ornithopodů a Allosaurů. Barnumovi se zde mimo jiné podařilo najít i kosti zcela nového druhu sauropodního dinosaura, kterého o mnoho, mnoho desetiletí později, vlastně až v roce 2012, popsali američtí paleontologové pod jménem Kaatedocus siberi. Howe nicméně Brownově týmu zakázal naleziště dále navštěvovat od roku 1935, neboť tyto nálezy zaujaly i širokou veřejnost, a rančer tedy požadoval zvýšení poplatků za prováděné vykopávky na jeho půdě. Ke všemu neštěstí se pak většina kostí Kaatedoca ztratila během požáru Amerického přírodovědného muzea ve 40. letech 20. století...

Howe Quarry

Kromě dinosaurů, jež jej tolik fascinovaly, nalezl Barnum Brown i jednoho z nejstarších primátů vůbec. Stalo se tak, když se svou tehdejší manželkou Lilian v roce 1923 navštívil Rangún (též Yangon), pestrobarevné město, jež ještě do rou 2006 sloužilo jako hlavní město Myanmaru (tehdejší Barmy). Poblíž Rangúnu, v pondaungských vápencích, našel úlomek čelisti se třemi zuby. Zcela jistě patřily nějakému savci, žijícímu v epoše eocénu. Brown si však dlouho neuvědomoval, jak cenný tento nález byl. Teprve čtrnáct let nato ho jeho kolega Edwin H. Colbert upozornil na fakt, že fosilie patřila primátovi, do té doby nejstaršímu objevenému anthropoidovi (zástupci infrařádu Simiiformes), a pojmenoval ho Amphiphithecus mogaungensis

Brown a T-Rexova lebka

Barnum Brown zemřel 5. února 1963 ve věku 89 let v New Yorku. Byl pochován ve vesničce Oxford v okresu Chenago, odkud pocházela jeho první manželka, Marion. Za svůj život proslul jako muž, který sbíral cokoliv, co mělo vědeckou hodnotu. Jeho obrovské sbírky, tvořené skutečnou kvantitou exemplářů, jež vykopal v terénu, značně rozšířily naše znalosti prehistorického života. 

I přes všechny ty úžasné objevy, které učinil, zůstane Brown navždy nejvíce asociován s Tyrannosaurem rexem. Byl to on, kdo nalezl krále dinosaurů, který dodnes vzbuzuje v lidech obdiv k jedné z nejúspěšnějších skupin živočichů, jež kdy na naší planetě žily. 

Žádné komentáře:

Okomentovat

Nejčtenější