středa 25. března 2020

Symbióza mezi výrečky a slepany: Když hadi zodpovídají za čistotu hnízda

Tento článek bych nenapsal, nebýt velice zajímavé poznámky, kterou učinil Steve Backshall ve svém živém přenosu na YouTube a na Facebooku dnes zhruba okolo půl dvanácté našeho času. To mne donutilo vyhledat si o daném tématu více, a nakonec jsem se rozhodl, že o tomto pozoruhodném případu symbiózy napíši článek na blog...

Symbióza je termín, který označuje soužití dvou či více organismů, obvykle v mutualistickém pojetí, tedy že všechny partnerské druhy mají ze vztahu užitek, ač se do symbiózy řadí i parazitismus, komenzálismus anebo amenzálismus. Při pomyšlení na mutualistické vztahy mezi živými tvory, dejme tomu například živočichy, obvykle pomyslíme na sasanky a klauny očkaté, na klubáky a nosorožce, na mravence a mšice... Kolik takových příkladů bychom jen mohli uvést! Ovšem málokdy se mluví o symbióze v souvislosti s hady. I tak většinu zapálených nadšenců jistě napadne, že některé druhy hadů sdílejí nory se savci, s želvami, ještěry a dalšími živočichy. To by mohl být příklad neutralistické symbiózy, kdy na sebe druhy žijící v malém prostoru, snad bychom mohli říci vedle sebe, nepůsobí vůbec. Tolerují se, nechtějí se vzájemně pozabíjet, a to stačí. Ovšem skutečný, a zároveň mutualistický vztah, skutečně existuje mezi drobnými severoamerickými hady a dravými ptáky, kteří si je přinášejí do svých hnízd.
Řeč je o symbióze mezi výrečkem americkým (Megascops asio), malou sovou žijící ve východní části Severní Ameriky, od východního pobřeží Kanady po Mexiko, a slepanem texaským (Rena dulcis), maximálně 27 centimetrů dlouhým hrabavým hadem živícím se především termity a larvami hmyzu. V 80. letech 20. století si zoologové zkoumající výrečky v lesích Texasu všimli něčeho zvláštního. Výrečci přinášeli do svých hnízd malá, protáhlá, beznohá zvířátka, jež byla zamotána kolem jejich zobáků. To, co zprvu vypadalo jako jakési dlouhé, tlusté žížaly, byli ve skutečnosti slepani! Není žádnou hanbou zaměnit slepana s velkou žížalou, dokud nespatříte jeho hlavičku. Tělo tohoto hada je lesklé a hladké, a jak každý, kdo už takového slepana držel v ruce přizná, i na omak je jiný než ostatní hadi, a skoro jako žížala. Proto si koneckonců vysloužil anglické obecné jméno "worm snake". Vidět slepana obtočeného kolem zobáku výrečka se nezdá být nikterak zvláštním, uvědomíme-li si, že sovy jsou masožravci, a výreček americký má rozhodně plazy na svém jídelníčku! Z hadů loví hlavně heterodony. Důležité je však uvědomit si, že slepani, které výrečci nesli na zobáku, byli živí. Jejich tělíčka se nehoupala ze strany na stranu, jako mrtvý had. Byli víc při životě, než odborníci dokázali zprvu uvěřit. Skutečně, výrečci nosili do svých hnízd živé slepany!
Následoval rozsáhlejší výzkum. Zoologové se ponořili do studia hnízd výrečků, a skutečně v nich začali nacházet živé slepany, žijící v materiálu na spodku hnízd. Některé slepany sice sežraly malé sovičky, což vůbec není překvapivé, ale většina z nich přežila. Dospělí výrečci je nezabili, aby se slepani stali potravou pro mláďata. Přestěhovali je, protože k tomu měli jiný důvod. Hnízda, do kterých výrečci drobné hady zavlekli, byla obývána mnohem menším množstvím obtížného hmyzu a parazitů, než hnízda, v nichž slepani nežili vůbec.
Slepani v hnízdech výrečků nacházejí potravu v podobě mravenců, termitů a jejich larev, a všelijakých parazitů, zatímco výrečkům udržují hnízdo relativně čisté. Vědecký výzkum prokázal, že soví mláďata žijící v hnízdě s těmito hady rostla rychleji a byla zdravější, a potrava, kterou rodiče ptáčatům přinášeli, nebyla kontaminována hmyzími larvami. Tento výzkum zabral zoologům v podstatě několik týdnů, dokud mláďata neopustila hnízdo.

Těžko však říci, zda se nakonec jedná o příklad mutualistického vztahu, či vztahu komenzálního. Oba druhy mají ze společného života v hnízdě užitek, nicméně slepani do něj byli přeneseni, aniž by s tím souhlasili, a navíc přece jenom někteří skončili v žaludcích mláďat výrečků, ač větší množství hadů rozhodně v hnízdě přežilo. Jasné je však jedno; zcela určitě jde o symbiózu.

Dospělý výreček americký (Megascops asio)

Mladí výrečkové američtí v hnízdě

Slepan texaský (Rena dulcis) si propracovává cestu dřevem

Za poskytnutí obrázků vděčím webům WikiMedia Commons, Birds of North America a Reptile Fact.

Žádné komentáře:

Okomentovat

Nejčtenější