pondělí 22. července 2019

Vyhynulí tvorové z Karibiku: Grus cubensis

Projekt Vyhynulí tvorové z Karibiku pokračuje... And I love writing it!

Jméno zvířete: Grus cubensis,
Zařazení: ptáci (Aves), řád krátkokřídlí (Gruiformes), čeleď jeřábovití (Gruidae),
Vyhynutí: pozdní Pleistocén,
Příbuzní? Existují.
Do čeledi jeřábovitých dnes patří 15 druhů ptáků s kosmopolitním areálem rozšíření. Mezi její nejznámější zástupce patří kupříkladu jeřáb mandžuský, jeřáb kanadský či jeřáb popelavý. V minulosti však na naší planetě žilo mnohem více druhů, což ostatně vůbec není překvapivé. V karibské oblasti žil ještě před 10 000 let velký, nelétavý druh jeřába, nazvaný Grus cubensis. Do rodu Grus patří 8 dnes žijících jeřábů, a celkem 15 vyhynulých druhů; a právě Grus cubensis byl jedním z nich. Zároveň se řadil mezi vůbec největší jeřáby z tohoto rodu, kteří kdy žili. Šlo pravděpodobně o potomka jeřábů kanadských, kteří v Pleistocénu zamířili do Karibiku. Jeho fosilní pozůstatky byly nalezeny pouze na Kubě. Tam také dodnes žijí jeřábi kanadští (a jsou tam klasifikováni jako ohrožení). Fosilie G. cubensis byly odkryty v provincii Pinar del Río na západě ostrova. Druh byl popsán Fischerem a Stephanem v roce 1971.


Na obrázku vidíte tibiotarsus jeřába druhu Grus cubensis (nahoře) v porovnání s tibiotarsy dalších dvou vyhynulých ptáků, blícze příbuzných plameňákům... G. cubensis byl vybaven širším zobákem, než jeřáb kanadský, a jeho zadní končetiny byly též mohutnější. Jeho prsní pletenec a zakrslé kosti předních končetin - křídel - dokazují, že nebyl schopen letu. Dospělí karibští jeřábi zřejmě neměli žádné přirozené nepřátele, proto ztratili funkci letu. Mohli poklidně pochodovat po planinách a mokřadech, a sbírat hmyz, malé plazy a obojživelníky, a také rostliny. Je dosti pravděpodobné, že tento pták byl všežravý.


Obrázky z:

Tento projekt bude samozřejmě pokračovat! Doufám, že se Vám líbí...

1 komentář:

HAAS řekl(a)...

Jinak včera jsem napsal první část spin-off příběhu Lovců kryptidů s názvem Agentka Kentová, který nás zpočátku vrátí do roku 2008, sedm let předtím, než byli Lovci kryptidů vůbec zformováni... Najdete ji zde: https://agentkent.blogspot.com/2019/07/agentka-kentova-1-cast-nestvury-jsou.html

Okomentovat

Nejčtenější